’Teröre dikkat’ uyarısı geldi

Güncelleme Tarihi:

’Teröre dikkat’ uyarısı geldi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 31, 2007 00:00

Amerikalı kara para uzmanı Jonathan Turner Türkiye’de dönen kara para miktarının, ülkenin milli gelirinin yüzde 5’ini oluşturduğuna dikkat çekerek bu durumun Türkiye’yi terör ve uyuşturucu konusunda daha popüler hale getireceği konusunda uyarıda bulundu. Turner’ın tezine göre Türkiye’de dönen yıllık kara para miktarı 24 milyar doları buluyor.

AMERİKALI kara para uzmanı Jonathan Turner Türkiye’yi uyardı. Türkiye’de dönen kara para miktarının, ülkenin milli gelirinin yüzde 5’ini oluşturduğunu belirten Turner, "İsviçre, Panama gibi ülkeler Türkiye’nin sadece bir basamak üzerinde. Dikkat edin" dedi. Kara paranın özellikle uyuşturucu ve terörist faaliyetlerden elde edildiğine dikkat çeken Tuner’ın bu tezine göre 2007’de milli geliri 480 milyar dolara ulaşması beklenen Türkiye’de dönen yıllık kara para miktarı 24 milyar doları buluyor.

KARA PARA SUÇU ÇEKER: Ülkelerde dönen kara para miltarının milli gelirin yüzde 2’si ile yüzde 5’i arasında değiştiğini belirten Turner bu oranın ülkenin kara para konusundaki popüleritesine göre değiştiğini söyledi. "Türkiye’nin bu konuda popüler bir ülke olduğunu ve kara para oranının da yüzde 5’e yakın olduğunu düşünüyoruz" diyen Turner Türkiye’nin önlemeye yönelik çalışmalara yeni yeni başladığına dikkat çekerek şunları söyledi: "Bir kez kara para aklama konusunda popüler bir ülke olursanız, diğer kriminal olaylarla ilgili de popüler hale gelirsiniz. Unutmayın ki kara paracılar genellikle ya uyuşturucu ya da teröre bulaşmış oluyor. Bir diğer motivasyon da vergi kaçırmak isteyenlerde görülüyor. Eminim Türkiye bunlar açısından popüler hale gelmek istemiyordur."

İSVİÇRE’YE YAKLAŞTINIZ: Türkiye’deki kara paranın milli gelire oranının İngiltere, AB ve Amerika ile yakın olduğuna dikkat çeken Turner, "İsviçre, Panama, Kolomriya gibi ülkeler bir basamak üzerinizde kalıyor. Kara paranın gideceği ülkede ekonomik istikrar da olması gerekiyor. Devrim bekleyen bir ülkeye gidip bu parayı yatırmazsınız. Paranın geri döneceğinden emin olmanız gerekir. Bu nedenle Türkiye gibi ülkeler içinde bulunmak açısından uygun oluyor" dedi.

DERNEKLERE DİKKAT EDİN: Kara para aklamak için en fazla tercih edilen sektörlerin kumarhaneler ve dernekler olduğuna dikkat çeken Turner bu yolların güvenliliğini şu şekilde açıkladı: "Kıbrıs’taki kumarhaneler kara para aklamanın iyi bir yol. Tüm bu küçük adalar bunun için sık kullanılıyor. Aynı zamanda dernekler de tercih ediliyor. Bağış topladıkları için yüksek miktarlarda para aktarımı yapsalar da çok fazla sorgulanmıyorlar. Paranın nereden geldiğini tespit etmek zorlaşıyor. Paranın en fazla kullanıldığı sektörleri de ithalat ihracat ve sigorta sektörleri oluşturuyor."

TERÖRE DİKKAT: Terör yüzünden sıkıntılı bir dönem yaşayan Türkiye’de kriminal suçlardan doğan kara paranın sonunda buradaki teröristlere akıyor olabileceğini savunan Turner şöyle konuştu: "Bu konuda birşeyler yapılması gerekiyor. Ortaya çıkma olasılığı ne kadar dikkatli sakladıklarına bağlı olarak değişiyor. Bazı ülkelerde yeterince iyi saklanmıyorlar. Türkiye’de karapara aklayanlar bankalardan daha hızlı ilerliyor. Bu konuda bazı bankalar önlem alırken bazıları almıyor. Ancak sorunu gidermek için tek bir evi temizlemek yetmiyor. Tüm evleri temizlemek gerekiyor. Ben Türk bankaların bunun önüne geçmek için yeterince çaba gösterdiğine inanmıyorum."

Jonathan F. Turner kimdir

KURUMSAL Risk Yönetim Sistemleri’nin davetlisi olarak İstanbul’a gelen Turner Wilson & Turner adlı şirkette yönetici olarak çalışıyor. Finansal yolsuzluk ve bilişim suçları konusunda uzman olan Turner, Fortune 500 listesindeki çok sayıda şirkete hizmet veriyor. Bu şirketlerde takip sonucu milyar dolarlık yolsuzlukların engellendiğini belirtiyor. Turner, ABD News ve CNN gibi medya kuruluşlarına da yolsuzluk konusunda danışmanlık yapıyor. Uluslararası araştırmacı ünvanına da sahip olan Turner’ın uluslararası yayınlanmış çok sayıda makalesi bulunuyor.

Hangi sektör neden cazip

Kumarhaneler: Kara para aklamak için elinde para ile giren kişi önce jeton alıyor. Ardından bir süre bir kısmıyla kumar oynuyor. Sonra da elindeki jetonları bozduruyor. Bu para bozdurumu konusunda bankadan çek alıyor. Bu şekilde paranın kaynağını kumar gibi gösterebiliyor.

İnteret oyunları: Amerika, Kanada gibi ülkelerde yasaklanan internet oyunları hem sermaye gerektirmeden kuruluyor. Hem de gizlilik vaadi sayesinde sık sık tercih ediliyor.

Araç ile ilgili işler: Oto kiralama, otomobil galerisi, taksi servisleri, otomobil tamirhaneleri limitli kara para aklama potansiyeline sahip olsa da hiçbir şüphe bırakmıyor. Garantili yol olarak görülüyor.

Delil yetersizliği sonuçsuz bırakıyor

DÜNYADA gerçekleştirilen bu tip faaliyetlerin sadece küçük bir bölümünün tespit edilebildiğini söyleyen Turner "Sürece göre önce bulmamız, sonra araştırmamız, araştırma sırasında da bunu kanıtlayacak delillere ulaşmamız gerekiyor. Bu nedenle yakalasak bile küçük bir oranını mahkemeye taşıyabiliyoruz" dedi.

Sahte kimlik için mezarlık dolaşıyorlar

KARAPARA aklamak için sahte kimlik kullanımının yaygın olduğunu belirten Turner "Hayali kimlik en fazla kullanılan yöntemler arasında geliyor. Önce mezarlıklar dolaşılarak aynı cinsten küçük yaşta ölmüş kişiler tespit ediliyor. Bu kişi ile ilgili bir ölüm setifikası istenerek aynı kişiye ait doğum setifikasının çıkartılması için gerekli birlgiler ele geçiriliyor. Birçok ülkede ölüm setifikası verilirken isim ve doğum tarihi dışında bilgi derekmiyor. Karapara aklamak isteyen kişi doğum serrtifikasındaki bilgileri kullanarak kendisine hayali bir kimlik yaratabiliyor" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!