Terör mağdurlarına bağıştan akbaba vergisi alınır mı

MİLLETÇE lanetlediğimiz terörde, hayatını kaybedenlerin ailelerine ya da sakat kalanlara yapılan yardımlardan vergi alınması, akbabaların ölülere saldırması gibi bir şey!..

Depremde ölen ya da yaralananlara veya sakatlananlara yapılan yardımlardan da vergi ya da Hazine Payı alınmasında da aynı durum söz konusu...

VAR MISIN YOK MUSUN?

Acun’un "Var mısın Yok musun?" adlı programında, sakatlara cep telefonundan bağış yapılması olayında, bağışları aksatan bir gelişme olmuş. Acun’dan dinleyelim:

"...Sevgili seyirciler, çok telefon geliyor; ’Niye telefonla bağış yapamıyoruz?’ diye... Bu konuda çok duyarlısınız biliyorum. Geçen sefer üç milyon YTL’yi sırf SMS’lerle biz sağlamıştık. Bir GSM operatörü cezai bir uygulamayla karşılaşmış. Bu uygulama nedeniyle, GSM operatörleri hizmet veremeyeceklerini söylediler. Bu akşam SMS’lerle maalesef yardım toplayamıyoruz..."

Acun
’un anlattığı olay, yapılan bağışlardan belli bir kısmının, operatörlerce kesilip, Hazine’ye ödenmemesiyle ilgili... Cep telefonu aboneleri belirlenen numaraya mesaj göndererek, bağışta bulunabiliyorlar. Operatörler de bağışları toplayıp, ilgili kuruma aynen aktarıyorlar.

KDV, ÖİV VE HAZİNE PAYI

SMS yoluyla toplanan yardımlar, KDV ve Özel İletişim Vergisi (ÖİV)’nin konusuna girmiyor. Maliye Bakanlığı, bir özelge ile;

"Terörle mücadele kahramanlarına destek kampanyası ya da başka kampanyalarla toplanan bağış tutarının, KDV ve ÖİV’ye tabi olmadığını" belirtmiştir (25.10.2007 tarih ve 94836 sayılı. Bkz. Yaklaşım Dergisi, Aralık 2007).

Acun’un sözünü ettiği olay, bağış tutarı üzerinden "yüzde 15 Hazine payı" istenmesiyle ilgili. Oysa, ilgili yasada, "aylık brüt satışların yüzde 15’inin Hazine Payı olarak ödeneceği" yazılı (5398 Sayılı Yasa Md.15). Burada, yapılan bağış, işletmenin brüt satışı sayılmayacağından, Hazine payına da tabi tutulamaz. Ancak, bu bağışın aktarılması sırasında, operatör tarafından ek olarak alınan bir bedel (kár) mevcut ise, bu tutar için KDV, ÖİV ve Hazine payı hesaplanabilir.

LAHMACUN VERGİSİ

Cep telefonu ile lahmacun sipariş edip, bedelini de cep telefonu ile ödemek mümkün. Sevgiliye çiçek göndermek, fotoğraf makinesi, bilgisayar, aksesuvar, kitap, kırtasiye, kıyafet, beyaz eşya vs. de alıp, bedelini cep telefonu ile ödemek mümkün. Sisteme üye işyerlerinden, kısa mesaj, WAP veya sesli yanıt sistemi ile alış-veriş ve ödeme yapılabiliyor.

Bu aşamada; KDV, ÖİV ve Hazine Payı gündeme geliyor ki bu da alışveriş tutarının, yüzde 58’ini buluyor.

Kayıtdışını önlemede cep telefonu ile alış-veriş ve ödeme, son derece pratik. Ancak, insanlar, yüksek oranlı vergiden çekindikleri için, bu yola başvurmuyorlar.

Olayı araştırdık. KDV olmaması gerekiyor. Nedenine gelince, satılan malın fiyatına KDV zaten dahil. Bir de KDV’li tutar üzerinden KDV almak, "suyunun suyu" gibi bir şey olur.

ÖİV’nin de olmaması gerekiyor. Malın satış fiyatı, iletişim bedeli olamaz. Olaya Hazine Payı yönünden baktığımızda, mal bedeli, GSM operatörünün geliri değil. Ancak, mal bedelinin aktarılması sırasında, operatör tarafından ek olarak alınan bir bedel (kár) olursa, bu tutar için ÖİV, KDV ve Hazine payı hesaplanır.

Geçtiğimiz cuma günü TOBB Üniversitesi’ne bağlı TEPAV’ın düzenlediği "Türkiye Mobil Telekom Sektörü Üzerindeki Vergi Yükü ve Rekabet Sorunları" konulu panelde, oturum başkanıydım. Konu tartışılırken, söz alan Hazine KİT Genel Müdürü Sefa Pamuksuz; bağışlarda ve cep telefonu ile alışveriş ve ödemelerde, "Hazine Payı" alınmayacağını, bu yönde yazılı görüş de verebileceklerini belirtti.

Toplantıdaki Maliye Bakanlığı yetkilisinin, KDV ve ÖTV ile ilgili görüşü de bu yöndeydi.

GSM operatörlerinin Hazine’ye ve Maliye’ye yazılı olarak başvurup, bu konudaki sözlü görüşleri, yazılı olarak netleştirmelerinde, lisans anlaşmalarına taraf olan Telekomünikasyon Kurumu’nun da bu yönde destekleyici bir karar almasında yarar var...
Yazarın Tüm Yazıları