Terör gölgesinde yılbaşı

Güncelleme Tarihi:

Terör gölgesinde yılbaşı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 01, 2004 01:44

Başta ABD olmak üzere tüm dünyada yeni yıl kutlamaları terör gölgesi altında yapıldı. ABD yılbaşında, Kara Şahin helikopterleri, radyasyon dedektörleri, keskin nişancılar, metal dedektörleri ve hava sahası kısıtlamaları ile topyekün güvenlik önlemleri aldı.

DÜNYA çapında milyonlarca kişi de terör korkusunu hiçe sayarak yeni yılın gelişini havai fişeklerle kutlamak için büyük kentlerin meydanlarında toplandı.

Dünyanın en büyük havai fişek gösterisi olduğu söylenen yılbaşı kutlaması için Avustralya'nın Sydney kentinde bir milyon kişi biraraya geldi. Ancak, bomba dedektörleri, köpekler, damlarda ve helikopterlerde keskin nişancılarla birlikte çok sayıda polis, terörist saldırılara karşı meydanda geniş güvenlik önlemleri aldı.

ABD'DE ÖNLEMLER

Bugüne kadarki en yüksek güvenlik önlemlerini alan ABD'de, kumarhaneler kenti Las Vegas üzerinde ve yeni yıl kutlamalarının kalabalık gruplarla yapıldığı New York'un Times meydanı ve Hoover Barajı üzerinde özel uçakların uçuşunu yasakadı.

Kristalden yapılmış Waterford Yeni Yıl Topu'nun yere inişini izlemek üzere Times Meydanı'nda toplanan yaklaşık 700 bin kişi girişte tek tek metal dedektörlerden geçirildi. Meydan'dan 10 sokak aşağısına kadar olan bölgede posta kutuları ve kanalizasyon kapakları mühürlendi. New York kentinde, büyük sırt çantası veya paket taşıyanlar arandı.

Başkent Washington'da şehir ve park polisi, Washington anıtının bulunduğu geniş meydanda güvenliği artırdı. Genellikle trafik suçlarını tespit için kullanılan casus kameraların sayısı da polis tarafından artırıldı.

DÜNYADA YILBAŞI

Binlerce kilometre uzaklıktaki Afganistan'ın başkenti Kabil'de Amerikan askerleri yılbaşını müzik dinleyerek ve kumar oynayarak kutladılar fakat alkol kesinlikle yasaktı. Askerler Times Meydanı'na gönderme yapmak için bayrak direğinin üzerinden bir top düşürdüler.

Irak'ın Başkenti Bağdat'ta da güvenlik önlemleri en üst düzeydeydi. Direnişçilerin yeni saldırılarına karşı Amerikan askerleri ve Irak polisi devriyeleri ve kontrolleri sıklaştırdı ve takviye güçler görevlendirildi.

Asya merkezlerinde de güvenlik önlemleri had safhada. Filipinler'in Lucena kentinde yılbaşı gecesi havai fişekler yüzünden çıkan yangında 15 kişi öldü, 22 kişi kayıp. Son iki yılda El Kaide bağlantılı Cemiyeti İslamiye'nin saldırılarına hedef olan Endonezya, yılbaşında 250 binlik polis gücünün üçte ikisinden fazlasını görevlendirdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!