‘Termik tehdit’

Güncelleme Tarihi:

‘Termik tehdit’
Oluşturulma Tarihi: Şubat 03, 2017 01:00

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İl Müdürlüğü, Nallıhan’da kurulması planlanan Çayırhan-B termik santrali için Nazım İmar ve Uygulama İmar plan değişikliği yaptı.

Haberin Devamı

6 Ocak’ta ilan edilen ve askı süreci yarın sona erecek olan plana göre; 720 megawatt (MW) elektrik üretim kapasitesine sahip termik santral, Nallıhan’ın Uluköy Mahallesi’nde kurulacak. Çevresel Etki Değerlendirmesi’ne (ÇED) göre baca yüksekliği 150 metre olacak olan santralden çıkan uçucu kül 7.5 kilometreyi etkileyecek. Nallıhan Davutlar Kuş Cenneti’nin proje sahasına kuşuçuşu 5.9 kilometre mesafede bulunduğunu belirten 350Ankara Platfromu, bölgedeki doğal yaşamın tehdit altında kalacağını savunuyor. Termik santral için hazırlanan plan değişikliğine karşı dilekçe kampanyası başlatan 350 Ankara’nın kurucularından iklim ve enerji uzmanı Önder Algedik, şunları söyledi:

YILDA 1 MİLYON TON KÜL

“Santral, Nallıhan Kuş Cenneti’ne komşu gelecek. Plan değişikliği geçerse, projeye göre yılda 3 milyon 850 bin ton kömür yakılacak. Bundan 1 milyon tondan fazla uçucu ve yatak külü oluşacak. Bu kül, 5.9 kilometre ötedeki Kuş Cenneti’ni, 110 metre mesafedeki Uluköy’ü ve bölgedeki diğer köyleri etkileyecek. Külün 276 bin dekar tarım arazisine etki etmesi bekleniyor. Kocaçay’ın yakından olan santralin küllerinin çayı etkilemesi, pirinç tarlalarına karışması ve akarak kuş cennetine kadar iletilmesi bekleniyor.

Haberin Devamı

‘Termik tehdit’



İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ VE KURAKLIK RİSKİ

Proje aynı zamanda iklimi de değiştirecek. Yaptığımız hesaplara göre yılda 4 milyon ton karbondioksitin atmosfere karışarak iklim değişikliğini hızlandırması bekleniyor. Bölgenin kuraklaşması da söz konusu olacak. Havzadan çıkartılacak kömür için yeraltının susuzlaştırılması gerekmektedir. Bu durumda üretilen enerjinin bir kısmı sulak alanlar ve yer altı suyu rezervleri kaynaklı suyun boşaltılması için kullanılacak.”

BİTKİ ÖRTÜSÜ VE CANLILARA OLUMSUZ ETKİ

Öte yandan Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Baran Bozoğlu da termik santralin sebep olacağı çevresel etkilere dikkat çekerek, şunları söyledi:
“İklim değişikliği konusunda en kırılgan ülkelerin başında geliyoruz ve Türkiye’de ciddi bir hava kirliliği problemi var. Ankara’da da yoğun şekilde hava kirliliği yaşanırken termik santral yapılıyor olması, var olan durumu daha kötüye taşıyacak. Çevresel anlamda mantıklı bir karar olmadığını düşünüyoruz. Külün depolanmasında ve bacadan çıkacak kirletici gazlar, partikül maddeler hem bitki örtüsünü hem de yaşayan hayvanların tamamını olumsuz yönde etkileyecektir. Türkiye’de artık termik santral yapmaktan vazgeçilmeli; yerli, temiz ve yenilenebilir enerji kaynaklarına öncelik vermek gerekiyor.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!