Termal baskılı yazıcılar nasıl çalışır

Güncelleme Tarihi:

Termal baskılı yazıcılar nasıl çalışır
Oluşturulma Tarihi: Ekim 26, 2007 00:00

Termal baskı teknolojisi, özellikle fotoğraf yazıcılarında kullanılan bir sistemdir. Bu özelliğe sahip yazıcılara tıpkı diğer yazıcılarda olduğu gibi fotoğraf makinesinden, bilgisayardan veya yazıcınız destekliyorsa doğrudan bellek kartları yardımıyla fotoğraf aktarabilirsiniz.

Termal baskı sisteminde mürekkep tankları yerine özel bir kartuş sistemi yer alır. Bu kartuş, renkli baskı oluşturmak için kullanılan üç temel renk bandına sahiptir. Kartuş ayrıca basılan fotoğrafların dış ortam şartlarına daha uzun süre dayanabilmesi için baskı sonrasında uygulanacak bir kaplama bandı içerir.

Termal baskılı yazıcılardan fotoğraf bastırdığınızda, yazıcı önce fotoğraftaki temel renkleri ayrıştırır. Daha sonra kartuş üzerindeki renk bantlarına, ayrıştırılan renklere uygun olacak şekilde tek tek ısı uygular. Isıya duyarlı renk bandı üzerinde fotoğrafa uygun olarak ısıtılan bölgeler gaz haline dönüşür. Fotoğraf kağıdı bant üzerinden geçeken, bant üzerindeki gaz haline dönüşen mürekkep kağıt tarafından emilir. Bu işlem her renk için ayrı ayrı tekrarlanır. Diğer bir deyişle, renkli baskının tamamlanabilmesi için kağıt kartuşun içinden üç kez geçer.

Renkli baskı tamamlandıktan sonra, kağıt kartuşun içinden son bir kez daha geçirilerek özel koruyucu kaplama uygulanır. Fotoğrafı dış etkenlerden korumak için uygulanan bu kaplama, kartuşun özelliğine göre fotoğrafa parlak veya mat görünümünü kazandırır. Termal baskı sonrasında çıkan fotoğraf tamamen kurumuş ve kaplanmış haldedir, ayrıca kurumasını beklemeniz gerekmez.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!