"Mehmet Yaşin" hakkında bilgiler ve tüm köşe yazıları Hürriyet Yazarlar sayfasında. "Mehmet Yaşin" yazısı yayınlandığında hemen haberiniz olması için Hürriyet'i takip edin.
Mehmet Yaşin

Tereyağımı bile kendim yapıyorum

Yemek yapmayı çok seven bir erkek... Özellikle et yemeklerini ve ekmek banılacak sulu yemeklerde uzman. Durun, daha bitmedi; Kıraç kendi yumurtasını ve hatta tereyağını bile kendisi üretiyor.

- Beste yaparken bir şeyler atıştırır mısınız?
- Atıştırmam, yemek yerken sadece yemek yiyen bir insanım. Yemeğin lezzetine konsantre olurum, başka bir iş yaparken yemek yemem. Zaten günde iki - iki buçuk kere yemek yerim.

- Konsere aç mı, tok mu çıkarsınız?
- Aç, çünkü dolu mide tıkıyor. Teknik olarak çok zor, diyaframa mide baskı yapınca nefes kontrolü çok zorlaşıyor. Konserden sonra köpek gibi acıkıyorum yani.

- Konserden sonra, gece yarısı bir yerlere gidip ne yiyorsunuz?
- Vallahi bulunduğumuz yerde neresi varsa oraya. Mesela Antalya’daysak bir paçacımız var, Maraş paçası yapıyor, gelsin kelle paçalar. Bumbar falan, böyle şeyleri götürüyoruz. Yani her şeyi yiyoruz, kebap falan, çok ağır şeyler yiyoruz.

- Gece yarısı buzdolabından bir şey tırtıkladığınız oluyor mu?
- Ne kadar uykum olursa olsun fark etmez, uyumam için tok olmam lazım. Güzel bir yoğurt varsa, yoğurt ekmek, üzerine biraz bal atıyorum. Gecenin bir vakti kavurmalı yumurta yapmışlığım vardır.

- Karnınız tok olsa da asla hayır demeyeceğiniz yemek ya da yiyecek nedir?
- Yemeği yediğim anda içime mutluluk çöker, bu noktadan sonra da ağzıma hiçbir şey koymam. Çay hariç. Çayı çok içiyorum, günde en az 20 bardak...

- Bir Maraşlıya sorulmaz ama acıyla aranız nasıl?
- Çok severim! Bir ara çok abartmıştım. Biraz atıyorsunuz, sonra biraz daha atmaya başlıyorsunuz, bir bakıyorsunuz yemeğin içinde biberden başka bir şey yok. Acı yemeyi birdenbire kestim, özellikle çocuk doğduğunda. Ama yine dönmek istiyorum, acısız olmuyor; yemekler tatsız oluyor.

KABAKLA BİR TÜRLÜ BARIŞAMADIM

- Hangi yörenin yemeklerini tercih ediyorsunuz?
- Tabii ki kendi yöremin ekşili yemeklerini. Kahramanmaraş biraz reklamsız kalmış bir yer. Kendine özgü değişik yemekleri var, her şeyin ekşilisi var: Koruk ekşisi, nar ekşisi, sumak ekşisi, ekşili turşusu. Kastamonuluların sulu yemekleri çok lezzetli yaptıklarını düşünüyorum. Yediğim en iyi döner, kesinlikle Trabzon’daydı. Uşak’ta inanılmaz bir kebap yedim ve Tire’de yediğim Tire köftesinin tadını hiç unutmadım.

- Sakatatla ve tatlıyla aranız nasıl?
- Sakatat yerim, hiç ayırt etmem, yeter ki temiz olsun. Pasta türü tatlılarla pek aram yoktur. Baklavayı, yerli tatlılarımızı, saray tatlılarımızı seviyorum. Yaz, kış çocukluğumuzda dondurmayla büyüdüğümüz için onu da seviyorum.

- Nefret ettiğiniz bir yemek var mı?
- Nefret ediyorum demek doğru değil de, kabakla bir türlü barışamadım.

- Tabağını ekmeğinle sıyırıp, salatana şamandıra atar mısın?
- Her şeyi yaparım. Tabağımda hiçbir şey kalmaz.

- Favori mekanlarınız?
- Balık için Uskumru, Hasköy’deki Lale Lokantası, bir de Kanaat Lokantası. İnşallah bozulmazlar, inşallah değişmez, tam bana hitap ediyorlar.

SİZİ KİM DOYURUYORSA ONA KARŞI SAYGI, SEVGİ VE SEMPATİ OLUŞUYOR

- Çocukluğunuzdan aklınızda kalan yemek anıları neler?
- Kahramanmaraşlıyım, çocukken en sevdiğim yemek ekşili sulusuydu. Kıymalar küçük küçük yuvarlanarak yapılırdı. Nohutlu, bol ekşili bir yemekti. Bu yemeği çok severdim.

- Anneniz iyi bir aşçı mıydı?
- Anneler hep iyi aşçılardır yaa, benim annem de çok iyi bir aşçı ama her zaman iyi yemek yapmaz, dengesi yoktur. Dikkat ettim, çok özenmeden yaptığında, hızlı yaptığında çok lezzetli yemek çıkar ortaya.

- Öğretmen babanızın mutfakla arası nasıldı?
- Arada bir et pişirmekten başka yemekle arası yoktu.

- Sizin mutfakla aranız nasıl, arada bir mutfağa girip yemek yapıyor musunuz?
- Yemek yapmayı çok seviyorum, babam gibi değilim, mutfakla ilgilenmeyi severim. Et yemeklerini iyi yaptığımı söylerler. Sac kavurma yaparım, fırında birtakım şeyler yaparım ama genelde sulu sulu olacak, ekmek banılacak yemekler...

- Eşiniz lezzetli yemek pişirir mi?
- Her yemeği lezzetli pişirir. O da çalışıyor. Onun için dolma, içli köfte gibi uğraş gerektiren şeyleri annelerimize bırakıyoruz. Onun dışında eşim her türlü yemeği pişirir. Kuru fasulyeyi çok güzel yapar.

- Güzel yemek yapan kişilerden etkilenir misiniz?
- Etkilenirim. Güzel yemek yapmanın ilhamla gerçekleştiğini düşünüyorum. Doyma fikri huzur yaratıyor ve sizi kim doyuruyorsa ona karşı bir saygı, bir sempati ve bir sevgi oluşuyor.

- Aşkın yolunun mideden geçtiği konusunda ne düşünüyorsunuz?
- Vallahi pek geçmez herhalde, yemek biraz daha gülen bir yüz, aşksa biraz ihtirastır. Aşkın yemekle
alakası olduğunu düşünmüyorum, ben yemek dediğinizde anne düşünürüm, aklıma aşk gelmez, huzur, esenlik gelir.

“Kastamonuluların sulu yemekleri çok lezzetli yaptığını düşünüyorum. Yediğim en iyi döner, kesinlikle Trabzon’daydı. Uşak’ta inanılmaz bir kebap yedim ve Tire’de yediğim Tire köftesinin tadını hiç unutmadım”

KOLESTEROL BANA MUTLULUK VERİYOR

Tereyağımı kendim yapıyorum. İlk önce yağlı sütten yoğurdunuzu yapın (bakkal yoğurdundan olmaz). Bir pet şişenin içine yarısına kadar yaptığınız yoğurdu koyun. Bir miktar çok soğuk olmayan su ekleyip yarım saat sallayın, tıpkı ayran çalkalar gibi. Sonra birden durup pet şişeyi çok soğuk bir suyun içine koyun. Soğuttuğunuz anda yukarıda kalan yağı göreceksiniz, süzgeçten geçirdikleri zaman yağ ellerinde kalacak. Hemen yiyebilirler, çok sağlıklı. Evimizde sekiz tane tavuğumuz var, yumurtamız oradan geliyor. Yağlı etleri yiyorum, mutlu oluyorum, benim vücudum istiyor,
ben kolesterol seviyorum yaaaaa, mutluluk veriyor bana.

KIRAÇ USULÜ GÖKSU TAVA

Koyun ya da keçi etinden yapılır. Bir kilo et, iki kilo domates, domatesin bayağı bol olması lazım. Ne kadar çok sarımsak koyarsanız o kadar lezzetli oluyor. İlk önce eti tepsiye koyuyorum, tepsinin dibine çok az zeytinyağı gezdiriyorum, et yağlıysa tepsinin dibini yağlamaya gerek yok. İlk önce et, sonra yeşil biber, ondan sonra bol domates, en son üzerine sarımsak, sarımsaklar diş diş atılacak. Üzerine abartılı şekilde karabiber, Maraş’ın toz acı biberi konacak, kısık ateşte bir saat pişirmek yeterli.

X