Dünya Haberleri

DÜNYA

    Terbiyeli et daha az kanserojen

    Hürriyet Haber
    24.05.2010 - 21:24 | Son Güncelleme: 24.05.2010 - 21:24

    Bilim insanları, mangal yapmadan önce eti baharatlarla terbiyelemenin kanser riskini önemli ölçüde azalttığını duyurdu.

    İtalyan La Stampa Gazetesi’nde çıkan habere göre, abd’deki Kansas Üniversitesi’nde yapılan araştırmada, mangalda pişirilen etlerin kısa sürede yüksek dereceli ısıya maruz kaldığı ve kanserojenik etki gösteren heterosiklik amin (HCA) molekülleri oluştuğu görüldü. Eti terbiyelemenin bu riski büyük ölçüde azalttığını tespit etti. Baharatların HCA’yı azatlmasındaki rolünü araştıran bilim insanları, özellikle biberiyenin bu konuda çok etkili olduğunu ortaya koydu. Bilim insanları, baharatların HCA oluşumunu yüzde 40 oranında düşürdüğünü, bunun da doğrudan ateşe maruz kalarak pişmiş etlerden kaynaklanan kanser riskini azalttığını açıkladı.
    Etiketler:
    

      EN ÇOK OKUNANLAR

        Sayfa Başı