ANKARA HABERLERİ

Terbiye etsek de mi yesek yoksa dinlendirsek de mi...

Hürriyet Haber
17.06.2010 - 21:18Son Güncelleme :

Havaların ısınmasıyla birlikte mangal sezonu da açıldı. Izgara et yaparken dikkat etmeniz gereken noktaları, füme ve terbiye şekillerini sizin için araştırdık.

Terbiye etsek de mi yesek yoksa dinlendirsek de mi...
Hürriyet Haber

MANGALDA füme et yapmak istiyorsanız eti mangalda yarı yarıya pişirin ve ateşten alın. Ateşe ıslak dallar yerleştirin. Eti tekrar mangala alın. Üzerine kubbe biçimli büyük bir kapak kapatın. Kapak dumanı hapsederek etin füme tadı kazanmasını sağlayacaktır. Taze kekik, adaçayı, taze fesleğen gibi otları pişirmenin son dakikalarında kömürün üzerine serperek de, etlere füme lezzeti katabilirsiniz.Etlerin pişmesine bir iki dakika kala mangal kömürlerinin üzerine limon veya portakal kabuğu atarsanız, ortaya çıkacak olan aroma, özellikle balık ve tavuk ızgaralara hoş bir koku ve lezzet verir. Pişmenin son bir iki dakikasında ıslatıp mangal kömürünün üzerine atacağınız birkaç diş soyulmamış sarımsak, etlere ve ızgara sebzelere farklı bir lezzet katar.Mangalın doğrudan kömür ateşine maruz kalmayan kenar kısımlarında, alüminyum folyo ile paketleyeceğiniz sebzeleri buğulama yoluyla pişirebilir, bu sebzeleri ızgara etin yanında servis edebilirsiniz. Mangalda buğulama tekniği, balık çeşitleri için de uygundur. Aynı şekilde alüminyum folyo içine balık ve birkaç limon dilimi koyarak mangalın kenar kısımlarında pişirebilirsiniz.Çatal batırarak çevirmeyinEt, balık ya da sebzelerin ızgaraya yapışmasını önlemek için telinizi mutlaka yağlayın. Bunun için zeytinyağına batırdığınız yarım kuru soğanı kullanabilirsiniz. Soğan, pişireceğiniz ete de aroma katacaktır. Pişirdiğiniz etleri çatal batırarak çevirmeyin. Çatalın açacağı deliklerden, etin lezzetli suyu dışarı akar ve kurumuş bir et ya da tavuk, mangal keyfinizi yarıda bırakabilir.Pişirdiğiniz et ya da tavuğa farklı bir lezzet vermek için bunları marine edebilirsiniz. Ayrıca etler pişerken ara sıra bir fırça yardımıyla etleri yağlayabilir, üzerlerine marine karışımından sürebilirsiniz. Marketlerde satılan hazır barbekü soslardan kullanıyorsanız, bu sosu pişmenin sonuna doğru etinize uygulayın. Bu tip sosları erken sürmeniz halinde, içindeki şeker yanarak karamelize olur ve etin lezzeti bozulur.Pişirirken etin suyu orta yerinde toplanacağından, etleri servis etmeden önce bir iki dakika dinlendirin. Bu sayede etin suyu tümüne yeniden dağılır ve etin lezzeti artar.Terbiye için önerilerTERBİYE işlemi hem yiyeceğe lezzet katar, hem de yiyecekleri daha yumuşak, gevrek hale getirir. Genellikle yiyeceği daha yumuşak hale getirmek için şarap, sirke gibi asitli maddeler kullanılır. Yiyeceğiniz eti minimum 30 dakika terbiye etmeniz gerekmektedir. Yağlamak, ana malzemeyi hem yanmaktan koruyacak, hem daha lezzetli olmasını sağlayacak, hem de ızgaraya yapışmasını önleyecektir. Terbiye işlemini en az 30 dakika önce, tuzlama işlemini ızgara yapmadan hemen önce yapın. Izgara işlemini yaparken sık sık etlerinizi döndürün. Etinizi terbiye etmek için cam, porselen veya plastik kaplar kullanın. Diğer tipte kaplar, ete istenmeyen tatlar katabilir. Fazla derin olmayan bir kap kullanırsanız, terbiye daha fazla yiyecekle temas eder. Saatte en az bir kez etinizi çevirmeyi unutmayın. Eti terbiye ederken buzdolabında bekletmeye özen gösterin. Oda sıcaklığında zararlı bakteriler hızlı bir şekilde çoğalabilir. Artan terbiyeyi etinizi yerken sos olarak kullanmak isterseniz, çiğ etten bulaşmış olabilecek zararlı bakterileri öldürmek için en az beş dakika kaynatmanız gerekir.Et terbiyesiMalzemeler:Et terbiyesi 1:1 çorba kaşığı salça1 çorba kaşığı yoğurt1/2 kahve fincanı zeytinyağı1 çay kaşığı kimyonKekik Et terbiyesi 2:1 adet yumurta sarısı2 yemek kaşığı soya sos 1 kahve fincanı kırmızı şarap 1 yemekkaşığı nişasta Hazırlanışı:Terbiye malzemeleri karıştırılır, ardından et bu karışıma ilave edilir. İyice karıştırılarak etin sosa bulanması sağlanır. Etin acı veya değişik lezzette olması için pişirmeden evvel ete pul biber, sarımsak karıştırılabilir. Tuz, etler ızgaraya konduğunda üzerine serpilir. Soya soslu terbiyede tuz konulmaz. Terbiye işlemini yaparken damak zevkinize göre istediğiniz malzemeyi ekleyip çıkarabilirsiniz.Tavuk terbiyesiMalzemeler:1 çay bardağı süt1 buçuk çorba kaşığı zeytinyağı4 diş sarımsak2 çay kaşığı kimyon2 çay kaşığı köri3 tatlı kaşığı kekik1 çay kaşığı karabiber1 çay kaşığı toz veya pul biber tuzHazırlanışı:Kanat, but, göğüs etlerine sos yapmak üzere sarmısakları dövün. Malzemenin tümünü derince bir kaba koyduğunuz tavukların üzerine dökün, elinizle iyice karıştırarak sosun tavukla özleşmesini sağlayın. Soslu tavukların bulunduğu kabın üzerini streçle kapatarak buzdolabında en az 3 saat dinlendirin.

Etiketler:

Yasal Bilgilendirme

Hurriyet.com.tr’nin Ankara haberleri bölümünde, DHA’nın abonelerine gönderdiği Ankara haberleri otomatik olarak derlenmektedir. hurriyet.com.tr editörleri otomatik akış içinde Terbiye etsek de mi yesek yoksa dinlendirsek de mi... haberine editoryal müdahalede bulunmamıştır. Haber içeriklerinden hukuken ilgili ajanslar sorumludur.

Sayfa Başı