TERAPİDER: Boşanma sürecinde aile danışmanlığı yasal olmalı

Güncelleme Tarihi:

TERAPİDER: Boşanma sürecinde aile danışmanlığı yasal olmalı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 10, 2018 12:13

TERAPİDER: Boşanma sürecinde aile danışmanlığı yasal olmalı

Haberin Devamı

ADANA, (DHA) - AİLE Terapileri ve Terapistleri Derneği (TERAPİDER) Genel Başkanı Psikoterapist Uz. Dr. Taner Canatar, sağlıklı ve mutlu nesiller yetiştirebilmek için boşanma sürecinde aile danışmanlığını yasal olarak şart hale getirecek düzenlemelerin hayata geçirilmesini istedi.
Evlilik ilişkisinin, sevgi, saygı, paylaşım ve hoşgörü ile yürütülürse mutluluğun, yürütülemez ise de mutsuzluğun başlıca kaynaklarından birisi olduğunu vurgulayan Dr. Canatar, ""Evlilik, 'ben'leri koruyarak 'ben' ve 'sen'den 'biz' oluşturabilme arzusudur. Sağlıklı bir 'biz' oluşturamayan ve boşanma kararı alan çiftler, maalesef boşanma sürecinde de 'evlilikten vazgeçilebilir ama anne-babalıktan asla' gerçeğini yok sayarak içlerindeki tüm olumsuz duygularını birbirlerine yansıtmaya başlıyorlar" dedi. Ailelerde çatışmaların tırmanmasında en çok çocukların etkilendiğini anlatan Canatar, şu bilgileri verdi:
"Yapılan çalışmalar da aile yapısındaki çözülmeler sonucu sağlıksız ortamda büyüyen çocukların, ilerleyen yaşlarda aile bireylerinin uyumlu olduğu aile ortamlarında yetişen çocuklara göre suç işlemeye daha yatkın bir kişilik geliştirdiklerini gösteriyor. Dolayısıyla, olası sorunlar karşısında çiftler, birbirlerini suçlamadan, sadece problem odaklı konuşmalar yapabilmeli, sağlıklı ve net kararlar alarak çocuklarının ve kendilerinin travmatize olma ihtimallerini en aza indirebilmelidir. Problemin eşler arasında olduğu ve çocukla ilgili olmadığı vurgulanmalı, mümkünse boşanma kararını sindirinceye kadar alıştığı düzen, okul, çevre gibi değiştirilmemeli,  hem anne hem de baba ile ilişkisini mutlaka devam ettirebilmelidir. Bu süreçte anne-babalar, çocukları için birbiri ile rekabete girmemeli, aralarındaki anlaşmazlıklar ve çatışmaları çocuklarına yansıtmamalı, ayrılık süreciyle boğuşan evlatlarını taraf tutmak zorunda bırakmamalı ve yeni ilişkileri ile tanıştırmak için acele etmemelidir. Özellikle velayet konusunda yaşadıkları uzlaşmazlık nedeniyle çocuklarının sağlıklı gelişimine zarar veren ebeveynler mutlaka eğitim programlarına dahil edilmeli, sağlıklı ve mutlu nesiller yetiştirebilmek için boşanma sürecinde aile danışmanlığını yasal olarak şart hale getirecek düzenlemeler bir an önce hayata geçirilmelidir."

FOTOĞRAFLI

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!