Tepkiler gelmişti ama kiralık işçi yeniden Meclis'te

Güncelleme Tarihi:

Tepkiler gelmişti ama kiralık işçi yeniden Mecliste
Oluşturulma Tarihi: Şubat 08, 2016 17:35

Hükümet, işçi kesiminin tepkileri nedeniyle geri çektiği kiralık işçilikle ilgili düzenlemeyi dün yeniden TBMM’ye sevk etti.

Haberin Devamı

MECLİS’e daha önce de gelen ancak işçi kesiminin tepkileri nedeniyle geri çekilen kiralık işçilikle ilgili tasarı yeniden gündemde. Hükümet konuyla ilgili düzenlemeyi dün TBMM’ye sevk etti. Buna göre sadece madenlerde, toplu işten çıkarmalarda ve kamu kurum kuruluşlarında geçici işçi çalıştırılmayacak. Tasarıyla, geçici işçilerin aynı işi yapan diğer işçilerden farklı çalışma koşullarında çalıştırılmasının da yolu açılıyor. Sendikalar tarafından ’modern kölelik’ olarak tanımlanan kiralık işçilik, annelik izni sırasında, ev hizmetlerinde, mevsimlik tarım işçiliği ve askerlik gibi durumlarda süre sınırı olmaksızın uygulanacak. İşletmenin günlük işlerinden sayılmayan ve aralıklı olarak sürdürülen işlerde, iş güvenliği açısından acil olan durumlarda veya öngörülemeyen iş hacmi artışlarında ve dönemsel artışlarda ise sınırlı olarak kiralık işçi çalıştırılabilecek. Böyle bir durumda özel istihdam büroları devreye girecek ve en fazla dört ay süreyle iki defa kiralık işçi sözleşmesi yapılabilecek. Bu sürenin bitiminde 6 ay geçmeden yeniden geçici işçi çalıştırılamayacak.

Haberin Devamı

GREV DE YASAK
Bir işyeri grev ve lokavt uyguluyorsa, kiralık işçi çalıştırması yasak olacak. Ayrıca kiralık işçiler toplam işletmenin çalışan sayısının dörtte birini geçemeyecek. Ancak 10 ve daha az işçisi olan KOBİ’ler isterse işyerindeki tüm işçilerini kiralık yapabilecek. İşveren kendi işçisini de işten çıkarıp daha sonra geçici işçi olarak çalıştırabilecek. Bu konudaki tek sınırlama, çalışanın sözleşmesinin feshinden sonra 6 ay süreyle geçici işçi olarak o işyerinde çalıştırılamayacak olması olacak. Geçici işçiler, aynı işyerinde emsal iş yapan işçilerle aynı çalışma koşullarında olacak. Ancak “esaslı bir neden olursa” bu koşullar da değişebilecek. Tasarıda “esaslı nedenin” ne olduğuna ilişkin ise, hiçbir düzenleme bulunmuyor. Ayrıca geçici işçi, kusuruyla neden olduğu zarardan dolayı işyerine karşı sorumlu olacak. Aynı grup içinde kiralık işçilik de artık mümkün olacak. İşveren, yazılı rızasını alarak bir işçisini holding bünyesinde veya aynı şirketler topluluğuna bağlı başka bir işyerinde de geçici olarak çalıştırabilecek. Bu geçici çalıştırma iki dönemle sınırlı olacak ve 12 ayı geçemeyecek.

Haberin Devamı

UZAKTAN ÇALIŞMA

ÖTE yandan uzaktan çalışmaya ilişkin düzenlemeler de tasarıda yer aldı. Buna göre uzaktan çalışmada çalışan evinde ya da teknolojik iletişim araçlarıyla işyeri dışında çalışabilecek. Böyle bir durumda da esaslı neden söz konusu olursa çalışana, farklı işlem yapılabilecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!