Tepecik'te izsiz paratiroid ameliyatı

Güncelleme Tarihi:

Tepecikte izsiz paratiroid ameliyatı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 17, 2017 10:59

Tepecik'te izsiz paratiroid ameliyatı

Haberin Devamı

İZMİR'deki Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde izsiz tiroid ameliyatlarının ardından 'izsiz paratiroid ameliyatları' da yapılmaya başlandı. Böylece hastaların ameliyat izinden kurtulacakları gibi daha ağrısız bir iyileşme süreci de yaşayacakları belirtildi.

Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Doç. Dr. Koray Baş ve ekibi tarafından paratiroid hastalığı olan 68 yaşındaki Fatma Ercili’ye iz bırakmadan ameliyat yapıldı. İzmir'de bu yöntemi ilk defa uygulayan araştırma hastanesi olan Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin Türkiye'deki 6 merkezden biri olma özelliğine sahip olduğu belirtildi.

Hastalık ve ameliyatla ilgili bilgi veren Doç. Dr. Koray Baş, "Bu hastalığın kaynağı büyüme ve aşırı hormon üretimi yapan anormal paratiroid bezidir. Bu bezler vücudumuzda sıklıkla 4 adet bulunan ve tiroid bezinin arkasına yerleşen birkaç milimetre boyutlarındaki yapılardır ve vücudumuzda başlıca kalsiyum ve kemik metabolizması için gerekli olan parathormon olarak anılan hormonu üretirler. Ancak paratiroid bezlerinin bir veya birkaçının büyüyerek bu hormonu fazla üretmesi ile kemiklerimizdeki kalsiyum çözülerek kana verilir. Hastanın kemiklerinde erime, kandaki kalsiyum da çok fazla yükseldiği için hayati organlara yerleşerek fonksiyonlarında bozulmalara neden olur. Kan damarları ve böbrekler başta olmak üzere bazı iç organımızda birikerek böbrek taşları, damar sertliği ve buna bağlı tansiyon yüksekliği ile kalp ve böbrek yetmezliklerine sebep olabilir. Kemiklerde normalden erken ve fazla oranda erimeye neden olarak erken yaşlarda kemik kırılmalarına neden olabilir. Bu yüzden ilaçlar ile kontrol altına alınamayan bu hastalıklı bezlerin cerrahi olarak çıkartılması gerekir. Klasik cerrahi yöntemde boyun bölgesinden cilt kesisi ile bu ameliyatlar yapılırken, artık uygun hasta grubuna cilt üzerinde herhangi bir kesi yapmadan, alt dudak iç kenarından özel aletler ve kamera eşliğinde ameliyat sahasına ulaşarak hastalıklı bezin çıkartılması şansını sunabiliyoruz" dedi.

İzsiz paratiroid ameliyatı olan 3 çocuk sahibi Fatma Ercili, "Boynumda herhangi bir iz bırakmadan yapılan bu ameliyattan çok memnun kaldım. Allah doktorlarımızdan razı olsun, çok teşekkür ediyorum" dedi. Kızı Filiz Koçtürk de "Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Endokrin Konseyi’nde annem ile ilgili görüşüldükten sonra bize ameliyatın gerekli olduğu anlatıldı. Doktorumuz Koray Baş, klasik yöntem ve izsiz ameliyat yöntemi ile ilgili gerekli bilgilendirmeler ve detaylı açıklamalarda bulundu. Bu yöntemin daha yararlı ve iyi olacağına karar verdik. Gerek ameliyat sürecinde, gerekse ameliyat sonrası bize gösterilen ilgiden çok memnun kaldık, her şey çok güzel gidiyor. Kendilerine çok teşekkür ediyorum" dedi.

İZMİR, (DHA)

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!