Tepecik Hastanesi'nde iz bırakmayan guatr ameliyatı

Güncelleme Tarihi:

Tepecik Hastanesinde iz bırakmayan guatr ameliyatı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 06, 2017 13:06

Tepecik Hastanesi'nde iz bırakmayan guatr ameliyatı

Haberin Devamı

İZMİR'deki Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Koray Baş'ın öncülüğünde, cilt üzerinde herhangi bir kesi yapılmadan ağız içerisinden girilerek endoskopik yöntemlerle gerçekleştirilen 'izsiz tiroid ameliyatı' (Transoral endoskopik tiroidektomi) ile hastaların boynunda ameliyat izi kalmıyor.

Denizli'de yaşayan 23 yaşındaki Şengül Görceğiz'e 1 yıl önce nodüler guatr teşhisi konuldu. Bu süre içerisinde nodülden alınan iğne biyopsileri ile net bir sonuç alınamaması ile tavsiye üzerine Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne başvuran Görceğiz, "Hastalığımı araştıran doktorlar, Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Endokrin Cerrahisi Konseyi'nde rahatsızlığımı detaylarıyla konuştular ve ameliyat olmamı önerdiler. Doktorum Doç. Dr. Koray Baş bana iz bırakmayan tiroid ameliyatı ile birlikte diğer ameliyat seçeneklerini de detaylarıyla anlattı. Biz de ameliyatımın bu yöntemle yapmasını tercih ettik. Doktoruma beni bu yöntemle tanıştırdığı için çok teşekkür ediyorum. Hem sağlığıma kavuştuğum için, hem de boynumda beni rahatsız edecek bir iz kalmadığı için çok mutluyum" dedi.

Teknik adı ile 'Transoral Vestibular Yaklaşımla Endoskopik Tiroidektomi' (TOETVA) yada kısaca 'Transoral endoskopik tiroidektomi' (TOT) yönteminin tamamen ağız içerisinden uygulandığını ve iz bırakmadığını, hastalara estetik ve görsel açıdan büyük bir avantaj sağladığını belirten Doç. Dr. Koray Baş, bu tekniğin tecrübe, uygun ekipman ve özel eğitim gerektiren bir niteliği bulunduğunu ve uygun hasta seçiminin de çok önemli olduğunu bildirdi. Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin 23 Ağustos 2017 tarihi itibariyle İzmir ve çevresinde bu yöntemi uygulayan ilk ve tek devlet hastanesi olduğunu ifade eden Baş tekniğin detaylarını şöyle anlattı:

"Artık transoral endoskopik tiroidektomi tekniği ile tiroid hastalarımıza vücutlarında iz bırakmadan ameliyat olma şansı verebiliyoruz. Yani boyun ya da görülebilen başka bir bölgede herhangi bir cilt kesisi yapmadan, alt dudağın ağız içi bölümünden endoskopik aletlerle girerek bu tiroid ve paratiroid ameliyatlarını gerçekleştiriyoruz. Ayrıca bu teknik ile dış görünüşün yanı sıra; cilt ve ciltaltı dokuları kesilmediği için ameliyat sonrası dönemde yara yeri iyileşmesi ve hasta konforunun da diğer yöntemlere göre çok daha iyi olduğunu belirtebiliriz. Ancak her hastanın ya da her tiroid hastalığının izsiz tiroid ameliyatı için uygun olmadığı da akılda tutulmalıdır. Merkezimizde yapılan detaylı değerlendirmeler sonucunda bu yöntem için uygun görülen hastalarımıza izsiz tiroid ameliyatı ve diğer ameliyat yöntemleri hakkında detaylı bilgilendirme yapılmakta ve hastanın tercihi doğrultusunda cerrahi tedavileri gerçekleştirilmektedir"  dedi.

Doç. Dr. Koray Baş ayrıca, Endokrin Cerrahisi Derneği ve Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi işbirliği ile 9 Eylül 2017 tarihinde Ege Üniversitesi'nde düzenlenecek olan 'Ege İnovasyon ve Tiroid Cerrahisi Çalıştayı'na konu ile ilgilenenleri davet etti.

İZMİR, (DHA)

FOTOĞRAFLI

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!