TEOG tercihleri nasıl yapılır?

Güncelleme Tarihi:

TEOG tercihleri nasıl yapılır
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 15, 2016 16:59

TEOG lise tercihleri bugün başladı. E-Okul ile yapılacak olan TEOG tercih işlemleri 25 Temmuz'a kadar devam edecek. MEB TEOG tercihleri için kılavuz hazırladı. Peki TEOG tercihleri nasıl yapılır? İşte TEOG tercih işlemleri ile ilgili merak edilenler..

Haberin Devamı

1milyon 200 bin aday için Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sistemi kapsamında öğrenci alan devlet liselerine tercih süreci bugün başlıyor. Uzmanlar, “Ne kadar iyi puan alırsanız alın, tercih hatası her şeyi değiştirebilir” diyerek, adayları bu süreçte dikkat etmeleri gerekenler konusunda uyarıyor. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ise tercihlerin sorunsuz ve doğru yapılabilmesi için kılavuz hazırladı. “Ortaöğretim Kurumlarına Geçiş Uygulaması Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu Sıkça Sorulan Sorular” başlığı altında, 44 soru ve cevap yer alıyor. Tercihlerin hangi adresten yapılacağından en fazla kaç okulun seçilebileceğine, açıköğretim ortaokulu öğrencilerinin tercih başvurularını nasıl yapacağına kadar birçok soru, cevaplanıyor. Tercihler, 25 Temmuz saat 17.00’ye kadar e-Okul sisteminden yapılabilecek.

 

 

Haberin Devamı

MÜDÜRLÜK ONAYLAYACAK

Tercihler mutlaka herhangi bir okul müdürlüğünden elektronik ortamda onaylatılacak. Onaylama işlemi yapıldığı anda tercih işlemi tamamlanacak. Aksi takdirde öğrenci tercih yapmamış sayılacak. Onaylanan tercih formunun iki nüshası alınarak okul müdürlüğü yetkilisi ile veli tarafından imzalanacak, biri okulda, diğeri velide kalacak. Onaylama bitince düzeltme yapılamayacak.

EN FAZLA 25 OKUL SEÇİLECEK

Öğrenciler, en fazla 25 okul tercihinde bulunabilecek. Liste oluşturulurken okulların tercih kodları, öğrencinin yüzdelik dilimi, okulların kontenjan tablolarındaki yüzdelik dilimi, yerleştirmeye esas puanın dikkate alınması ve özellikle okulların kontenjan durumları ve tanıtım bilgilerinin incelemesi gerekecek.

ÖZEL OKUL TERCİHİ

Özel okullara gitmeye karar verenler, “Özel okula kayıt yaptıracağım, tercih yapmayacağım” butonunu işaretleyecek. Bu öğrenciler tercih hakkını kullanmış sayılacak ancak yerleştirmeye esas nakil başvurusunda bulunabilecek. Bu butonu işaretlediği halde 9 Eylül’e kadar herhangi bir okula giremeyen öğrencinin kaydı, bu tarihten itibaren açık ortaöğretim kurumlarına yapılacak. 

Haberin Devamı

BU HATALARI YAPMAYIN

Hatice Yılmaz (Eğitim Uzmanı): Tercih listesi aslında sizin girmeyi en çok istediğiniz okuldan, en az tercih ettiğiniz okula doğru sıralanır. Yüzdelik dilimindeki okulları istemediği için daha üsttekilerden tercih listesi oluşturanların yerleşme şansı olmadığından, kaydı otomatik olarak açık liseye yapılacak. Bu yüzden garantiye almak için yüzdelik diliminizden daha gerideki okullardan 4 veya 5’ini belirleyin. Aynı puandaki okullardan en iyisi evinize yakın olandır. Farklı bir ilden okul seçerken, özellikle fen ve sosyal bilimler liselerini seçenler okulun yatılı bölümü olup olmadığına bakmalı. Tabii yatılı okumayı isteyip istememek de önemli. 

Haberin Devamı

Takvim nasıl işleyecek?

8 Ağustos: Yerleştirme sonuçlarının ve boş kontenjanların ilanı
9-15 Ağustos: Birinci nakil tercih başvuruları
19 Ağustos: Birinci nakil sonuçlarının açıklanması
19-23 Ağustos: İkinci nakil tercih başvurularının alınması
26 Ağustos: İkinci nakil sonuçlarının ilanı26-31 Ağustos: Üçüncü nakil tercih dönemi
5 Eylül: Üçüncü nakil sonuçlarının duyurulması

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!