TEOG tercihi yapacaklara ‘kontenjan’ uyarısı

Güncelleme Tarihi:

TEOG tercihi yapacaklara ‘kontenjan’ uyarısı
OluÅŸturulma Tarihi: Temmuz 14, 2016 11:15

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB), TEOG tercih sürecinde, 1 milyon 200 bine yakın öğrenci için uyarılar yapıldı. Tercih yapacak öğrencilerden, liselerin kontenjanlarındaki artış ya da azalma ile aynı nitelikte açılan yeni okulların, taban puanları etkileyebileceğini göz önünde bulundurması istendi.

Haberin Devamı

Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürü Celil Güngör, TEOG sistemi kapsamında 8’inci sınıftan mezun 1 milyon 200 bin öğrenci ve ailelerine, 15 Temmuz’dan itibaren 25 Temmuz'a kadar sürecek lise tercih süreciyle ilgili açıklamalarda bulundu.     

Öğrencinin lise tercihinin, üniversiteye yönelik alt yapıyı oluşturacak ve geleceğini belirleyecek bir dönüm noktası olduğuna işaret eden Güngör, bu nedenle Bakanlık olarak tercih döneminde öğrencilere ve velilere yardımı bulunacak çalışmalar yaptıklarını anlattı.      

Güngör, gençlerin ve ailelerinin lise tercihlerini yaparken rehberlik öğretmenleri ile tercih konusunda donanımlı öğretmen ve yöneticilerden oluşan, 81 ilde hizmet verecek Tercih Danışmanlığı Komisyonlarından destek alabileceklerini aktardı. Güngör, komisyonların belirlenecek okulların dışında öğrenci ve velilerin erişiminin kolay olduğu okul, çay bahçeleri, alışveriş merkezleri gibi halka açık yerlerde de hizmet vereceğini belirtti.     

Haberin Devamı

Komisyonlarda, öğrenci ve velilere, kontenjanlar, yüzdelik dilimler, öğrencinin ilgi ile yeteneği, okulun fiziki şartları, yükseköğretime geçişteki başarı durumu gibi konu başlıklarında bilgilerin verileceğini dile getiren Güngör, komisyonların nerelerde açıldığının, il veya ilçe milli eğitim müdürlükleri ve mezun olunan okullardan öğrenilebileceğini söyledi.     

Okulun eve uzaklığına dikkat    Â

Güngör, öğrencilerin en fazla 25 okul tercihinde bulunabileceğini hatırlatarak, tercihlerde farklı il veya ilçelerdeki okulların da seçilebileceğini ayrıca farklı okul türlerinin de tercih listesinde yer alabileceğini belirtti. Güngör, şu uyarılarda bulundu:
"Doğru tercih noktasında, öğrenci ve velilerin, sadece puan ve yüzdelik dilimlere göre hareket etmek yerine, öğrencinin ilgi, yetenek ve kişilik özelliklerinin de dikkate alınması büyük öneme sahip. Tercih listeleri hazırlanırken okul kontenjanlarında artma ya da azalma olmasının, bölgede aynı nitelikte yeni okulların açılmasının okul taban puanlarını etkileyebileceği de unutulmamalı.     

Haberin Devamı

Tercih edilecek okulların önceden ziyaret edilmesini, fiziki imkanlarını, okulun eve uzaklığını, ulaşım ve yatılılık durumlarının araştırılmasını öneriyoruz. Tüm tercih listesindeki okullar, öğrencinin gidebileceği, ulaşım, yatılılık gibi konularda sorun yaşamayacağı okullar arasından sıralanmalı. Ayrıca okulların ulusal ya da uluslararası projelerdeki faaliyetleri ile yükseköğretime geçişteki başarı durumunun araştırılması da tercih sürecinde dikkat edilmesi gereken noktalar."

Güngör, adaylara tercih sürecinde okulun mevcut öğrencileri, mezunları, öğretmen ve idarecileri ile görüşme önerisinde de bulundu.     

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!