Tenisin kalbi İzmir’de atacak

Güncelleme Tarihi:

Tenisin kalbi İzmir’de atacak
Oluşturulma Tarihi: Eylül 22, 2015 17:33

İlki 2008 yılında yapılan İzmir Cup ATP Tenis Turnuvası, bu yıl Folkart’ın ana sponsorluğunda gerçekleştirilecek. 19- 27 Eylül 2015 tarihleri arasında Türkiye’de tenisin kalbi İzmir’de atacak.

Haberin Devamı

Sıcak geçen yaz aylarının ardından kente dönüşün başladığı, hareketliliğin tatil beldelerinden kente kaydığı Eylül ayında İzmir büyük heyecana sahne olacak. İzmir’in uluslararası tek tenis organizasyonu olan İzmir Cup ATP Tenis Turnuvası, 19-27 Eylül 2015 tarihleri arasında Örnekköy’de bulunan UTEM Tesisleri’nde yapılacak. Bu yıldan itibaren Folkart’ın ana sponsor olacağı ve adı “Folkart İzmir Cup ATP Tenis Turnuvası” olarak değiştirilen turnuva, spor heyecanı dışında kente eğlenceyi de beraberinde getirecek. Gündoğdu meydanında ve sosyal medyada çeşitli eğlenceler ile ödüllü yarışmalar düzenlenecek.

Tenisin kalbi İzmir’de atacak

Haberin Devamı

İzmir ve spor
İzmir geçmişten günümüze pek çok uluslararası spor organizasyonlarına ev sahipliği yaptı. Bunların arasında 1975 yılında Türkiye’de ilk kez yapılan Akdeniz Oyunları, 2005 Universiade Üniversite Yaz Oyunları, 2009 Voleybol Avrupa Şampiyonası, 2010 Basketbol Dünya Şampiyonası, basketbolda 2013 Euro Challange Cup Final Four ve diğer spor dallarındaki dünya, Avrupa şampiyonalarını sayabiliriz. Örnekköy’de 2005 Universiade için yapılan tesislerin değerlendirilmesi için çıkılan yol İzmir’e önce “Challenger” ardından da Türkiye’nin ikinci büyük “ATP” organizasyonunu kazandırdı. İzmir Cup ATP Tenis Turnuvası bugün pek çok sporcuya dünya arenasının kapılarını aralamaktadır.

Tenisin kalbi İzmir’de atacak

İzmir Cup tarihçesi
2008’in Mayıs ayının sonunda yapılan ilk turnuva toplam 64 bin Euro ödülüyle o güne kadar Türkiye’de teniste erkekler kategorisinde düzenlenmiş en büyük etkinlikti ve Lüksemburglu tenisçi Giller Müller’in şampiyonluğu ile sona erdi. Turnuvaya 125’inci sırada başlayan Müller, şampiyonluğunun ardından kazandığı ivme ile üç ay sonra Amerika Açık’ta çeyrek finale kadar yükselme başarısını gösterdi. İlk İzmir Cup’ın diğer önemli isimleri ikinci tura kadar yükselen ilk yerli tenisçi olan Haluk Akkoyun ile ikinci turda elenmesine rağmen ABD’li Jesse Levine ile birlikte çiftler kupasını alan Kei Nişikori oldu.

Tenisin kalbi İzmir’de atacak


Milli tenisçimiz Marsel İlhan, turnuvada üç kez finale kadar çıktıysa da her seferinde ikincilikle yetindi. İlhan ilk final maçına turunvanın ikinci yılında çıktı. Milli tenisçi, dört maçını set vermeden geldiği finalde tarihi bir başarı yakalamak için çabalasa da İtalyan Andrea Stoppini’ye yenildi. Marsel İlhan, 2010’da eylül ayına alınan turnuvada bir kez daha finale kadar çıktı. 4 numaralı seribaşı olduğu İzmir’de finale kadar büyük bir rahatlıkla gelen İlhan bir kez daha şampiyonluğu kaçırdı. Bu kez şampiyon Hintli Somdev Devvarman oldu. Marsel İlhan, 2011 yılında birkez daha aynı akıbeti yaşadı. Final maçında bir ay önce Amerika Açık elemelerinde mağlup ettiği Slovak Lusak Lacko ile karşı karşıya geldi. Marsel’in servisini kırarak maça başlayan Lacko, bu maçtaki galibiyeti sonrasında dünya sıralamasında 30 basamak birden tırmanarak 122. sıraya yükseldi.
2011 yılı ilginç bir rekora da sahne oldu. Yağmur nedeniyle iki gün maç yapılamadı. Litvanyalı Ricardas Berankis sarkan program nedeniyle bir gün içinde dört ayrı maça çıktı, Berankis aşırı yorgunluk nedeniyle son maçı yarıda bıraksa da ilginç bir rekorun sahibi oldu.

Tenisin kalbi İzmir’de atacak


Turnuva tarihinin en çekişmelisi 5.turnuva oldu. Sergilediği performans nedeniyle şampiyon olması beklenen Ukraynalı İlya Marçenko eski ilk 30 oyuncusu Dimitri Tursunov ile karşı karşıya geldi. Tenis kariyerlerinde ilk kez karşılaşan Marçenko ile Tursunov’un maçı üç saat sürdü. Maç boyunca servis kırdırmayan Rus raket Tursunov kazanan sporcu olmayı başardı. Bir hafta önce İstanbul Challenger’i şampiyonlukla tamamlayan Tursunov bir hafta sonra İzmir Cup’ı da şampiyon kapatınca “Türkiye dublesi” yapmış oldu. Tursunov’un başarısını bir yıl sonra Kazak Mihail Kukuşkin yineledi. İstanbul’dan şampiyonluk kupasıyla İzmir’e gelen Kukuşkin, 1 numara olduğu İzmir’de çeyrek ve yarı finalde çevirdiği iki zorlu maçın ardından elemeden finale kadar gelen İrlandalı Louk Sorensen’i yenerek birinci oldu.

Tenisin kalbi İzmir’de atacak


Beş Türk tenisçinin yer aldığı 2013 İzmir Cup’ta maç kazanabilen tek yerli raket Marsel’di. Ancak Marsel de çeyrek finalde İtalyan Flavia Cipolla’ya elenerek turnuvadan elendi.
2014 İzmir Cup’ta gözler Tunuslu Malik Jaziri’nin üzerindeydi. Daha önce de oynadığı turnuvada finalin eşiğinden dönen Jaziri, finalde 18 yaşındaki Hırvat Borna Coric’le karşılaştı. Turnuva boyunca tribünlerin dikkatini çeken Coric’e karşı ikinci sette tam beş maç puanı çeviren Jaziri finali eşitledi. Ama Coric, pes etmedi ve kendisinden 12 yaş büyük rakibini yenerek kupayı kaldırdı.

Haberin Devamı

Gündoğdu’da şenlik var
Folkart İzmir Cup müsabakaları Örnekköy’deki UTEM Tesisleri’nde sürerken Gündoğdu Meydanı şenlik meydanı havasına bürünecek. Turnuva kapsamında 19- 27 Eylül tarihleri arasında Gündoğdu Meydanı’nda çeşitli eğlenceler düzenlenecek. İzmirliler meydana kurulacak mini kortlarda tenis oynayabilecek, kurulacak led ekrana karşı sanal tenis maçı yapabilecek ya da servis atarak boyalı tenis toplarıyla İzmir Cup’ın resminin yapılmasına katkı sağlayabilecek. Üstelik bunları yaparken başta müsabakalar için bilet olmak üzere çeşitli sürpriz hediyeler kazanabilecek. Dileyen de Gündoğdu Meydanı’ndan kaldırılacak servis araçları ile maçları seyretmeye gidebilecek.

Tenisin kalbi İzmir’de atacak

Haberin Devamı

Turnuva hakkında
İzmir Cup, dünya profesyonel erkekler tenis turnuvalarından "Challenger Serisi" bir turnuvadır ve Dünya Erkekler Profesyonel Tenis Birliği (ATP- The Association of Tennis Professionals) izni ile Türkiye Tenis Federasyonu tarafından düzenlenmektedir. Toplam 64.000 € para ödülü dağıtılmaktadır.

ATP tarafından düzenlenen ve denetlenen dünya profesyonel tenisçilerinin yarıştığı en üst seviye turnuvalara genel olarak “ATP TOUR” denir.

Tenisin kalbi İzmir’de atacak


ATP Challenger turnuvaları ise profesyonel tenis dünyasının gelecek vadeden yıldızları için şöhrete uzanan sıçrama tahtasıdır. ATP turnuvalarının hemen hemen her oyuncusu zirveye ulaşmak için Challenger turnuvalarında savaşmıştır. Bugün profesyonel tenis dünyanın en üst on sırasındaki tenisçilerin tamamı kariyerlerinin ilk yıllarında bu tür turnuvalarda yarışmışlardır.

Challenger turnuvaları dünyada 40’tan fazla ülkede rekabetin çok yüksek olduğu 160 müsabakadan oluşur. Challenger turnuvaları 25.000 $ ile 125.000 $ arasında para ödülleri dağıtır. Turnuvalar ATP turnuva kural ve yönetmelikleri ile yapılır ve ATP Turnuva şemsiyesi altında yönetilirler. Tüm turnuvalara, verilen para ödülüne göre, ATP tarafından "ATP Tur Sıralama Puanı" verilir. Puan dağılımı, Challenger seviyesinde başarılı olan oyuncular için ATP Turnuvalarına katılmaları için bir sıçrama tahtası olmasını sağlamak üzere tasarlanır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!