Tenis gelecek vaat ediyor

Güncelleme Tarihi:

Tenis gelecek vaat ediyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 30, 1997 00:00

Engin KRATZER
Haberin Devamı

Yok tenis sporu duraklama noktasına geldi, yok Agassiler'in, McEnroelar'ın, Beckerler'in yerine karizması olan şampiyonlar yetişmiyor. Seyirci sayısı azaldı; insanlar televizyon başında saatlerce maç seyretmiyorlar gibi sözler ile kafa karıştırılıyor. Halbuki dünyada profesyonel tenisi artık kabuk değiştiriyor.

Bu değişim eski yıllara oranla çok daha süratli ve kapsamlı oluyor. Spor endüstrisi denilen finansal dev parayla doyuyor. Paraya olan açlığı ise hergün biraz daha artıyor. Bunun doğal sonucu olarak da devamlı olarak yenilik peşinde koşuluyor. Tüketiciye ve izleyiciye sunulan her yenilginin ardından daha fazla para kazanmak tutkusu var. ‘‘Durursan, gelip seni geçerler’’ kuralı en katı şekliyle uygulanıyor.

Televizyonda ve tribünlerde seyirci sayısının azalmaya başlaması, geçimini bu işe bağlayanları ciddi endişelere sürüklemektedir. İşin ilginç olan yanı tenisle ilgili tesis, mal, araç-gereç, üretenlerin bu endişeden hayli uzak olması. Çünkü onlar için önemli sayısı bin, iki bin olan profesyonel tenisçi değil, yediden yetmişe tenis oynayan milyonlarca insan. İşte bu insanların sayısı her gün oldukça büyük bir oranla artıyor. 20. yüzyılın sosyal içerikli aile ve sağlık sporu tenis, 21. yüzyılda çok daha yaygın olacak. 21. yüzyılın ilk çeyreğinde tenisin yerini tutacak bir başka toplum sporunun çıkacağını veya mevcut sporların onun yerini alması beklenmiyor. Gelişmekte olan ülkeler tenisin yayılması için çok uygun bir ortam. Sitelere, okullara, işyerlerine tenis kortları yaptırmak kaçınılmaz bir olgu. Tenis kulüpleri ise artık yüksek sosyeteye mahsus bir ayrıcalık değil.

Profesyonel tenisin çıkış yollarının başında ise yeni yıldızlar üretmek gerekiyor. Günümüz insanı için medyada görülen yüzler çok çabuk eskiyor. Küreselleşen dünya insanı, günün bir kısmını TV ekranı başında geçiriyor. Koltuğuna oturup ayaklarını uzatıyor. Dünyanın öteki ucundaki en ünlü turnuvayı, en büyük şampiyonu anında seyrediyorlar.

Şimdi dünya tenisinde yeni bir kuşak oluştu. Ve eskiden olduğu gibi yıldızlar, uzun aralarla ve teker teker gelmiyor. Gruplar halinde ilerleyip öndekileri devirip yerlerini almaya çalışıyorlar.

Bir süredir bunu başardıklarını da açıkça görmekteyiz. Son iki yılın ATP turnuvalarında bir anda ortaya çıkan para ve şöhrete ulaşanların listeleri hayli kabarık. Bu durum 2000 yılında ve daha sonrasında da aynı şekilde devam edecek gibi görünüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!