Temel becerilerde Türkiye hayli ‘vasat’

Güncelleme Tarihi:

Temel becerilerde Türkiye hayli ‘vasat’
Oluşturulma Tarihi: Eylül 16, 2016 09:10

TEDMEM, OECD’nin temmuz ayında açıkladığı ‘Yetişkin Becerileri Araştırması’nın sonuçlarıyla ilgili bir rapor hazırladı. Raporda temel becerilerde yeterlik düzeyinin en iyi haliyle dahi ‘vasat’ olduğu iddia edildi.

Haberin Devamı

OECD’nin temmuz ayında açıkladığı yetişkin becerilerini ölçen araştırmasını, Türk Eğitim Derneği’nin (TED) düşünce kuruluşu TEDMEM değerlendirdi. ‘Yetişkin Becerileri’ raporunda Türkiye okuma, matematik ve teknoloji kullanarak problem çözme becerilerinde OECD ortalamalarının altında kalarak, en başarısız performansa sahip ülkeler arasında yer almıştı. ‘OECD Yetişkin Becerileri Araştırması: Türkiye ile İlgili Sonuçlar’ adlı bir rapor hazırlayan TEDMEM yetkilileri OECD’nin raporunun açıklanmasının üzerinden zaman geçmesine rağmen sonuçlarının Türkiye’de tartışılmadığını belirterek, ülkenin geleceği açısından bu sonuçların ne anlama geldiğine ve yetişkin becerilerinin geliştirilmesi için neler yapılabileceğine, politikalara ve stratejilere odaklanılması gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı

SORUNLARIN ÇÖZÜMÜNE KALICI KATKI SAĞLAYAMAZ

Ülkemizde temel becerilere üst düzeyde sahip nüfusun bile OECD ülkeleriyle kıyaslandığında alarm verici bir şekilde düşük oranda olduğuna dikkat çekilen raporda, temel becerilerde yeterlik düzeyinin en iyi haliyle dahi ‘vasat’ olduğu belirtildi. Açıklamada, “Bulgulara göre, nüfusun kayda değer bir kısmının en temel düzeyde okuma yazma, okuduğunu anlama ile sayıları anlama ve sayısal işlem yapma becerilerinden yoksun. Dolayısıyla genç ve yetişkin nüfusun temel becerilerde yeterlik düzeyi en iyi haliyle dahi vasat ve vasatın altı olarak tanımlanabilir. Bilimsel veriler gösteriyor ki, temel becerilerde vasat ve vasatın altında yeterlik düzeyine sahip bir nüfusun vasatın üzerinde bir verimlilik ve refah üretmesi mümkün değil. Temel becerileri öncelemeyen hiçbir eğitim politikası eğitimsel, ekonomik ve toplumsal sorunların çözümüne kalıcı bir katkı sağlamayacak” denildi.

SEBEBİ YETİŞKİN EĞİTİMLERİNE KATILIM OLMAMASI

Raporda bu durumun sebebine de değinildi. Yetişkin becerilerinin düşük olmasının nedeni olarak yetişkin eğitimine katılım oranının düşük olması gösterilerek, şu ifadelere yer verildi:

“Türkiye’de 16-24 yaş arası genç yetişkinlerin yaklaşık üçte biri lise seviyesinin altında ve eğitimine devam etmiyor. Diğer taraftan bulgularda yer verildiği üzere Türkiye’de zorunlu eğitimden sonra yetişkinlerin kayda değer bir beceri kazanamaması, ülkede zorunlu eğitim sonrası eğitimin niceliği kadar kalitenin de sorgulanmasını gerektiriyor.”

***

Haberin Devamı

Eğitim kademeleri beceri kazandırmıyor

Raporda dikkat çekilen OECD bulguları şöyle:

- Yetişkinlerin büyük bir kısmı çağın gerektirdiği becerilerden yoksun.

- Türkiye’de eğitim kademeleri beceri kazandırmada etkili olamıyor.

- Kadın ve erkek arasındaki en büyük beceri farkı Türkiye’de.

- Yetişkinler zorunlu eğitimden sonra beceri kazanamıyor.

- Yetişkinler iş yerlerinde ve günlük hayatlarında becerilerini kullanamıyor.

- Daha yüksek eğitim ve beceri düzeyi istihdam durumuna etki etmiyor.

- Türkiye ekonomi dışı göstergelerde genel eğilimin dışında kalıyor.

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!