Temcit pilavı

ERMENİ diyasporasının marifetlileri temcit pilavını ısıtıp tekrar ABD Temsilciler Meclisi’ne sundular. Üstelik bir değil iki öneriyle...

Öneriler önceki gün bu meclisin Uluslararası İlişkiler Komitesi’nden de ezici oy çokluğuyla geçti. Şimdi sıra Genel Kurul’da görüşülmesinde...

Biz bu oyunu kaçıncı defadır seyrediyoruz...

Hatta sadece Temsilciler Meclisi’nden değil, Senato’dan da tam geçmek üzereyken 1980’li yıllarda (galiba 1988 idi) son dakikada Batı Virgina Senatörü Robert Byrd’ün ‘Aklınızı başınıza alın’ çağrısı Ermenilerin oyununu bozmuştu.

Bir defasında Başkan Bill Clinton’ın Kongre başkanına gönderdiği mektupta ‘Ermeni Soykırımının tanınması ulusal çıkarlarımıza ağır bir darbe vurur’ anlamında çok ciddi bir uyarıda bulunması önerinin direkten dönmesine sebep olmuştu.

Şimdi ABD Kongresi bu önerileri kabul eder mi?

Kuşkusuz bu konudaki belirleyici olan aynen eski öneriler için olduğu gibi Amerikan ulusunun hayati çıkarlarıdır.

Önceki öneriler dönemiyle bugün arasında bu açıdan bir fark var mı?

Bize göre yok... Çünkü ABD Türkiye’yi, ülkemizin stratejik konumu ve bundan kaynaklanan önemi nedeniyle darıltmak istemez. O açıdan değişen bir şey olmadığına göre (özellikle Irak macerası ABD’nin başına dert olalı beri) Başkan Bush ve yönetiminin bu önerileri reddettirmek için elinden geleni yapacağını bekleyebiliriz.

Ancak Temsilciler Meclisi’nin Uluslararası İlişkiler Komitesi’nde yapılan görüşmelerde ortaya atılan yeni unsurlar var:

Temsilciler Meclisi’nin daha önce Türkiye yandaşı görünen üyelerinden bazıları, örneğin Tom Lantos, ‘Türkler izin verseydi (yani TBMM’nin 1 Mart 2003 tarihli oturumunda hükümet tezkeresi reddedilmese de ABD askerleri Irak’a Türkiye üzerinden girseydi) birçok Amerika’lı (Irak’ta) ölmezdi. Türkiye’nin Suriye ile ilgili tutumunu da anlaşılmaz buluyorum. Bizden destek isteyenler bize destek vermeliler. Bu tasarıları (önerileri) destekliyorum’ demiş.

Yeri gelmişken anımsatalım:

Üye Lantos, Süleymaniye’deki çuval olayını unuttuk zannediyor galiba...

Ne onu unuttuk ne de ABD Kongresi’nin ‘Ermeni soykırımı vardır’ yolunda alacağı bir kararı unutabiliriz. O nedenle ABD’nin yetkilileri, örneğin Kongre üyeleri ile yönetimin üst düzey mensupları Türkiye’nin gerçekten hassas noktalarını iyi bilirlerse bu iki ülke için de iyi olur.

Kaldı ki ABD Kongresi tutar ‘Türkler Ermeni soykırımı yaptılar’ diye karar verirse tarihi gerçek değişir mi?

Bu ‘ABD iç savaşının en önemli olaylarından Gettysburg Savaşı’nın galibi Güneylilerdir’ veya ‘Amerikalılar Kızılderililere soykırım yapmamıştır’ diye karar almaya benzer.

Gerçi Ermeni soykırımı kararı alırlarsa bu Türkiye’ye pahalıya patlar ama o karar saçmalık yönünden yukarıdakilerden farklı olmaz.
Yazarın Tüm Yazıları