‘Temas olur silah vermeyiz’

Güncelleme Tarihi:

‘Temas olur silah vermeyiz’
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 15, 2017 22:50

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya olarak Suriye’deki Kürtlerle temas kurma hakkına sahip olduklarını ancak Kürt gruplara silah verme planları olmadığını söyledi. Putin, bu konuda Türkiye’nin Rusya’dan endişe duyması için neden olmadığını da kaydetti.

Haberin Devamı

RUSYA Devlet Başkanı Vladimir Putin, Suriye’deki Kürt gruplarla ilgili ülkesinin tutumuna dair önemli mesajlar verdi. Çin’in başkenti Pekin’de düzenlediği basın toplantısında Suriye’deki gelişmelerle ilgili soru geldiğinde Türkiye’yi yakından ilgilendiren açıklamayı yapan Putin, “Biz Rusya olarak Suriye’deki Kürtlerle temas kurma hakkına elbette sahibiz. Kürt gruplar Suriye’de önemli güçlerden biri. Ayrıca Suriye’de bulunan askerlerimizin güvenliği için temas şart. Ancak başka ülkelerin yaptığı gibi Kürt gruplara silah vereceğimizi söylemiyoruz. Bizim bu tür planlarımız yok. Onların zaten istediği silahları alacak başka kanalları var. Suriye’deki Kürt meselesiyle ilgili de aktif çalışma yürütmeyi şu an düşünmüyoruz” dedi. “Başka kanallar” ifadesiyle Putin, ABD’nin YPG’ye silah desteği kararını kastetti.

Haberin Devamı

‘ENDİŞE İÇİN NEDEN YOK’

Suriye’deki silahlı Kürt gruplar meselesini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Soçi zirvesinde de ele aldığını vurgulayan Putin, “Türkiye Cumhurbaşkanı bize son ziyaretini gerçekleştirdiğinde silahlı Kürt oluşumları meselesini ele almıştık. O bana Türkiye’nin derin endişelerini iletti. Ben de bu hususta Rusya’dan endişe duymaları için neden olmadığını anlattım” şeklinde konuştu.

‘ÖNCELİKLİ KONU ATEŞKES’

Putin, Suriye krizinde önceliğin Kürt meselesinden ziyade kalıcı ateşkes sağlanması olduğunu da belirterek, “Bizim Suriye’de şu anda bir numaralı hedefimiz ülke çapında kalıcı ateşkesin sağlanması. Çünkü ancak ateşkesin sağlanmasıyla siyasi çözüm kapısı açılacaktır. Bunu çok iyi bildiğimiz için tüm
çabalarımız bu yönde” ifadesini kullandı.

Rusların Türkiye’ye bakışı olumluya döndü

Rusya’da kamuoyunun Türkiye’ye bakışının pozitif yönde değişmeye başladığı açıklandı. Rus İzvestiya gazetesinin, “Rusya halkı Türkiye’ye yeniden güven duymaya başladı” başlığı ile aktardığı Tüm Rusya Kamuoyu Araştırma Merkezi’nin (Vtsiom) anket sonuçlarına göre bir yıl önce Rus halkının yüzde 70’i Türkiye’ye olumsuz bakarken, yeni ankette bu oranın yüzde 28 seviyelerine gerilediği kaydedildi. 2015’teki uçak krizi sonrası anlaşmazlıklar tam olarak ortadan kalkmamasına rağmen “Artık düşman değiliz” görüşünün de ağır basmaya başladığı gözlendi. Yine bir yıl önce iki ülkenin “azılı düşman olduklarını” söyleyen Rusların oranı yüzde 23’ten yüzde 4’e geriledi.

Haberin Devamı

Moskova Ankara’ya askeri heyet gönderecek

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 4 Mayıs’ta Astana’da imzalanan Suriye’de “dört güvenlikli bölge” anlaşması ardından bu bölgelerin sınırlarını belirlemek için Ankara’ya üst düzey askeri heyet gönderileceğini duyurdu. Ankara’ya en kısa zamanda Rus askeri heyetinin gideceğini belirten Putin, “Rusya, Türkiye ve İran Suriye’de güvenlikli bölgeler anlaşmasına vardıktan sonra sıra askeri yetkililerin yapacağı çalışmalara geldi. Ankara’da temaslarda bulunacak askeri heyetimiz tabii ki Suriye hükümeti bilgisi dahilinde öncelikli olarak güvenlikli bölgelerin sınırlarını belirleyecek. Benzer çalışma İran ile de yapılacak. Askeri heyetler görüşmesinin ikinci hedefi ise sınırları belirlenen güvenlikli bölgelerin kontrolü meselesi olacak” diye konuştu.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!