Telsizli simitçi devri bitti işte yeni sivil polisler

Güncelleme Tarihi:

Telsizli simitçi devri bitti işte yeni sivil polisler
Oluşturulma Tarihi: Mart 27, 2005 00:46

Gittikçe çeşitlenen suç türleriyle başedebilmek, suç dünyasına nüfuz edebilmek için polis de kendini yeniledi. Eskinin köşe başında bekleyen simitçi kılığına girmiş telsiz taşıyan polisleri yerine şimdi yerine göre en uygun kılığa bürünebilen, rol kesmeyi bilen, kendini gizlemeyi beceren başarılı sivil polisler var.

Artık emniyet koridorlarında uzun saçlı, küpeli komiserlere; en pejmürdesinden, en ciks’ine her kılıkta sivil polise rastlamak mümkün. Hepsi iyi eğitim görmüş, genç kuşak polis memuru. Sokağın dilini biliyor, yeni trendleri takip ediyorlar. Bu konuda en başarılı olanlar ise

narkotik şubenin sivil polisleri. Her bölgenin, her uyuşturucu türünün takipçisi farklı. Çünkü eroine bulaşanın yanakları elma gibi olmaz, Etiler’in kokaincisi Şahin marka otomobille gezmez. İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı Şammaz Demirtaş konuyu şöyle özetliyor: ‘Çok incelikli davranmak zorundayız. Bebek’e kokain takibine yolladığınız adamı aynı kılıkta Hacı Hüsrev’e Ecstasy takibine yollarsanız sırıtmakla kalmaz; bir de üstüne soyulur, dayak yer.’ İşte İstanbul’da uyuşturucuyla mücadele eden narkotik polislerinin, semtine göre kıyafet ve davranış şekilleri.

TARLABAŞI - GAZİOSMANPAŞA HATTI

Ecstasy takibi

Altta postal ya da spor ayakkabı vardır.

Bol pantolon giyer.

Gömlek içi tişört vardır, gömlek dışarıdadır.

Favorisine uzun ve keskin şekil verir.

Çizgi sakal ya da küçük çene altı sakal bırakır.

Çiklet çiğner. (Bağımlılar çene kasılmasına karşı çiklet kullanıyor.)

Güneş gözlüğü takar. (Bağımlının göz bebekleri büyür, ışıktan rahatsızdır.)

Sürekli arkasına bakar. (Bağımlı takip edildiği hissine kapılır.)

Refleksif ve panik davranışlar sergiler.

Saçları ya uzundur ya da çok kısa.

Genellikle polar mont giyer, elini montun cebine sokar.

Elinde enerji içeceği ya da şişe su taşır (Ecstasy’yi en iyi su çözüyor.)

Polisler satıcılara ulaşabilmek için gençlerin giyim kuşamındaki son trendleri takip etmek zorunda. Bunun için aldıkları eğitimin yanı sıra birbirlerine tavsiyeler veriyor, o giysilerin bulunduğu dükkanlardan kılık kıyafet satın alıyorlar.

FATİH - BEYOĞLU HATTI

Eroin peşinde

Genelde çelimsiz, sarı benizli, çökük gözlü polisler bu iş için tercih edilir.

Fiziki bitkinlik taklidi yapar.

Pejmürde bir kılığı vardır.

Giysileri mutlaka lekelidir.

Kötü marka sigara içer, sigara içişleri yavaş olur.

Birkaç kişilik gruplar halinde takılırlar.

Kadınlar fuhuşa yatkın oldukları için ağır makyaj yapar.

Hırsızlığa meyyal halleri vardır ama asla kapkaççı, gaspçı kadar enerjik görünmezler.

Eroin takibi en zor iş. Çünkü eroinmanlar göz morluğu ve çökmesi, zayıflık, halsizlik gibi fiziksel marazlar da taşıyor. Bunun dışında eroinmanlar birbirlerini tanıyor. Görevli polisin rol yeteneği iyi olmalı.

ETİLER - NİŞANTAŞI HATTI

Kokain avı

Rahat ve özgüvenli durur, yürüyüşü kendinden emindir.

Kiralık ciple dolaşır.

Cigar ya da Muratti gibi sigaralar içer.

Tween marka spor takım elbise giyer.

Şık bir saat takar.

Ortamı olursa viski içer.

Cep konuşmaları yapıp, konuşmasında Reina, Laila gibi mekanların isimlerini geçirir.

Hızlı hareket eder, bacaklarında refleksif titremeler yapar.

Tamam abi, yapalım abi, olur abi gibi sözlerle sürekli pozitif konuşur.

Dinliyor gibi yapar ama konsantrasyon bozukluğu yaşar.

Yanında şık bir hanım taşır.

Dolar gibi kaliteli kağıttan yapılmış, eroinin yapışmayacağı para kullanır.

Sivil polisler gerektiğinde takip için cip bile kiralayabiliyor. Yanlarındaki kadın memurlar da mankenler gibi giyiniyor. Daha sonra yaptıkları bu masrafları devletten alıyorlar.

NASIL SEÇİLİP, NASIL YETİŞTİRİLİYORLAR?

Polis Koleji’ne geçen yıl 130 bin genç müracaat etti. Milli Eğitim’in yaptığı bir sınavla sayı 70 bine düşürüldü. Bunlar arasından okula sadece 150 kişi girebildi. Seçilenler Anadolu Liseleri içinde ilk 300’e giren başarılı çocuklar. Emniyetin en çok ihtiyaç duyduğu kadro komiser yardımcıları. Polis akademisini bitiren gençler göreve komiser yardımcısı olarak başlıyor. Ama göreve başlamak için akademiyi bitirmek yetmiyor. Akademide hazırladıkları tez doğrultusunda eğilimleri, hangi göreve (şubeye) uygun oldukları belirleniyor. Şubede kişilik testlerine tabi tutuluyorlar. Bu testi de geçenler tek tek mülakata alınıyor. Geçenler bir ay oryantasyona tabi tutuluyor. Bu süre, komiser yardımcısı adayının etrafı kokladığı, neyin ne olduğunu anladığı zaman. Hiçbir görev almadan bilgisayar destekli programlarda eğitim alıyorlar. Sonra sahaya çıkma saati geliyor. Geçen yıl İstanbul’daki şubelere gönderilen öğrencilerin tamamı şu anda şehrin sokaklarında gözlem yapıyor, sokağın dilini çözüyor, arkadaşlıklar ve ilişkiler kuruyor. Emniyetin gerçek bir çalışanı olmadan önce son aşama Ankara’daki bir aylık kurs. Bu kursun sonundaki sınav da geçilince o zamana kadar geçici personel statüsündeki polis nihayet emniyetin asli personeli haline geliyor. Bitti mi? Hayır: Göreve başladıktan sonra Türkiye’nin 7 bölgesinde kurulu BİMED’de (Bilgisayar Destekli Eğitim Merkezi) eğitimleri sürüyor. Amirler ise bu durumdan çok memnun: İyi yetişiyorlar, hem de zeki çocuklar. Ne dediğini kolay kavrayan insanlarla çalışmak şevkimizi artırıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!