Telkari’nin son temsilcileri

Güncelleme Tarihi:

Telkari’nin son temsilcileri
Oluşturulma Tarihi: Ekim 16, 2017 15:37

Beypazarı’nda gümüşün dantel gibi işlendiği telkari sanatını ustaları geliştirmeye çabalıyor.

Haberin Devamı

"Tel durumundaki gümüşü, altını örerek veya bir şey üzerine kakarak yapılan iş" olarak tanımlanan ancak altının pahalı olması nedeniyle daha çok gümüşün kullanıldığı telkari, ilçede önemli sanat dallarından biri. Gümüş ve telkari ustası Orhan Işık, çocuk denecek yaşta gümüş işleme ustasının yanına çırak verildiğini ve bugün meslekte 40. yılını tamamladığını söyledi. Bugün gümüş ustalarının ilçedeki bir çarşıda toplandığını dile getiren Işık, şöyle devam etti:
"Gümüş işlemeciliği, büyük sabır gerektiren bir çalışmadır. El emeği göz nuru olarak, dikkat ve özenli işçilik gerektiren bir teknikle çalışılır.  Yurdumuzda yok olmaya yüz tutmuş sanat kollarımızın canlandırılmasında Beypazarı'nın örnek olduğunu görüyoruz."

Telkari’nin son temsilcileri

Haberin Devamı

ÇIRAK YETİŞMİYOR

Gümüş işleme ustası Hüsnü Ünlü de el sanatlarının gereken değeri görmesi gerektiğini belirterek, gümüş işlemecilğinin yok olup gitmemesi için çabaladıklarını kaydetti. Gümüş işiyle uğraşan atölye ve satış mağazasının 60 dolayında bulunduğunu, eskiden bu sayının çok daha fazla olduğunu aktaran Ünlü, şunları aktardı:
"Eskiden gümüş atölyelerinde çalışan da çoktu. Birçok usta emekli oldu, işi bıraktı. Eskiden çırak çok olurdu. Şimdi çırak bulunmuyor. Kimse de çocuğunu çıraklığa vermiyor. Arkadan yetişen çırak, kalfa da olmayınca bir noktaya gelindiğinde bu el sanatları bitecek."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!