Televizyon haberleri

Emin ÇÖLAŞAN
Haberin Devamı

Haber izlemek için TRT'nin düğmesine basıyorsunuz. Cumhurbaşkanı ile başlıyor, Başbakan ve diğer protokol haberleriyle devam ediyor. Cumhurbaşkanı ve Başbakan o gün ne dediler, nereye gittiler, hangi heyetleri kabul ederken neler söylediler...Önce bunları dinlemek zorundasınız. Çoğunda haber değeri yok...Ve her dönemde aynı hikâye önümüze temcit pilavı gibi sürülüyor.

Özel kanalları açıyorsunuz. Bazılarında ana haber bülteni beş dakika, on dakika önce başlıyor. Bunun amacı da reyting sağlanması imiş! Bilmediğimiz binbir tane atraksiyona bizi alet ediyorlar.

Sonra efendim, hepsinde bir fasıl başlıyor:

‘‘Azzz sonraaaa’’...

Bıktırıcı, gına getirici bir şey.

Adamlar örneğin Susurluk olayını verecekler. Diyelim ki o gün Susurluk'la bağlantılı bir dava görülmüş. Önce silahlar patlıyor, düzmece sahneler ekrana geliyor, ekranda birileri vuruluyor! Ardından kaza yapan Mercedes karşımıza çıkıyor. Tekrar tekrar bunlar gösteriliyor.

Arada düzgün verdikleri birkaç haber varsa çok seviniyoruz!..

Sonra sıra geliyor cinayetlere, cesetlere, feryatlara, tecavüzlere, kan akan vahşi sahnelere, magazine, asparagasa...Ve tabii ki baldır bacak faslına...

Azzz sonraaaa!..

Bazen arada ‘‘Son dakika haberi’’ okuyorlar. Öyle bir son dakika haberi ki, bütün medya birkaç saatten beri biliyor! Ne biçim son dakika haberi ise!..

Sonra sıra geliyor Sibel Can, Hülya Avşar vesaireye...Ve ayrıca kerameti kendinden menkul birkaç arabesk şarkıcıya ve silikonlu mankene...Ucuz tiplerin reklamı haber bültenlerinde yapılıyor.

Cesetler, kanlı görüntüler, memeler...

Bunların defalarca ve bıktırmak için yapılan tekrarları.

***

Show TV çok arabesk gittiği için haberlerde reytingi yüksekmiş. Bu kanalda önceki gece, annelerini öldüren iki akıl hastası kardeşle birlikte annenin cesedini dakikalarca gösterdiler. Midelerimiz bulandı, kusacak gibi olduk.

Yine önceki gece İnterstar'da genç bir kız, hipnoz eşliğinde orgazm oluyordu ve uzun uzun bunu izledik!

Ayıptır, ayıptır.

Topluma bu kadar saygısızlık yapılmaz.

Reytinginiz batsın.

Bunlar aynen, gazete ve dergilerde türeyen yeni yetme penis yazarları gibi!

Özel kanallarda haber bültenleri çoğunlukla soytarılığa dönüşmüş. Bazı özel kanalların patronları ve yöneticileri bu kepazeliğin farkında değiller mi?

Bir başka kanala vatan hainlerinin yakınları çıkarılmış, onlarla muhabbet ediliyor. Hainler aklanıyor.

Çoğu televizyon kanalının sabah saatlerinde yapılan haber toplantılarında gazeteler okunuyor...Ve aynı gece, gazete haberleri izleyiciye aynen sunuluyor!

***

Burada açıkça söylüyorum. Bu işlere karışmayan, insanlara doğru ve düzgün haber veren televizyon kanalı sayısı çok az.

Örneğin kafa yapılarımız uymasa da, TGRT haberleri düzgün veriliyor. (Ama Liboş Mehmet'in eksikliği hissediliyor!)

NTV haberleri son derece kaliteli, ciddi ve düzgün.

Oralarda kan, vahşet, cinayet, feryat, baldır bacak ve asparagas yok. Acayip tekrarlar, azzz sonraaaa rezaleti de yok.

Özel kanallar, Türkiye'de habercilik açısından zaman zaman büyük hizmet yaptılar. Bunu elbette inkâr edemeyiz. Ama çoğunlukla işin dozunu kaçırıp cıvıklaştılar. İşin suyunu çıkardılar.

Bir de, bunların arasında haber saatinde bile büyük reyting kavgası var. Bir yönetici diyor ki ‘‘Biz ne kadar kan gösterirsek, ne kadar halka inersek, o kadar reyting alıyoruz’’...

Siz hangi kitlelere hitap ediyorsunuz? Halka inmek, cıvıklık ve soytarılık yapmak mıdır?

***

İş o boyuta vardı ki, kocası Kumkapı cinayetinde öldürülen başı örtülü kadını bile soymayı başardılar. Kadına milyarlar döktüler ve inanılmaz pozlar verdirdiler. Onun da soyunmaya eğilimi varmış ki, başardılar!

Peki bütün bunların yasal bir engeli yok mu?

Elbette var! Adına RTÜK denilen kuruluş bunları denetlemekle yükümlü. Arada sırada kapatma cezası verse bile, RTÜK kendinden korkuyor ve felç olmuş durumda.

RTÜK'de büyük olanaklar var. Parası çok iyi. Altlarında makam otoları var.

Dolayısıyla, RTÜK üyelerinin bütün derdi ‘‘Aman bize laf gelmesin, kimse tekerimize çomak sokmasın, rahatımız bozulmasın’’...

RTÜK bu yüzden tıkandı ve çark dönmüyor.

Tansu'nun kanalı aylardan beri altyazılarla insanlara hakaretler yağdırırken, yapılan yazılı şikâyetlere karşın RTÜK elini kolunu kıpırdatmıyor.

Parti temsilcilerinden RTÜK oluşturursanız, olacağı işte budur.

Şu ortamda TRT bir toparlansa, protokol haberciliğinden vazgeçse, elindeki güçlü haberci kadrosunu ve teknik olanaklarını devreye soksa, Türkiye'de kesin bir numara olur...

Çünkü bazı özel kanalların haber saatlerindeki cıvıklıktan, sorumsuzluktan ve saygısızlıktan bıktık.













Yazarın Tüm Yazıları