Telekritik

Selim AKÇİN
Haberin Devamı

Şeytanın avukatı

Şimdi yazacaklarımı okuyunca,‘‘iyi ki bir programa katıldı hep onu yazıyor’’ diyenler çıkabilir. Anladığınız gibi bugün de, ‘‘Aslında Ne Oldu’’ programına gönderme yapacağım. Programa katılan isimlerden biri de Radikal Gazetesi yazarı İsmet Berkan'dı.

Tartışmanın bütününde Berkan, haberlerin kötülüğünün miladını Reha Muhtar'la başlattı. Ona yönelik ‘‘dalga geçen sözler’’ söyledi ve ‘‘ne söylersem yeridir’’ türünden atıflarda bulundu. Televizyon dünyasında ismiyle kendisine seslendiğim ender kişilerden biridir Reha Muhtar. Aynı zamanda en fazla eleştirdiğim kişilerden biri de. Şu doğru: Muhtar televizyonculuğa, daha fazla efekti, daha sansasyonel haberi, daha fazla şiddeti getirmiştir. Ama onun yanında, sıkışıp kalan haberciliğe başka bir boyut katmaya çalışmış ve bunu başarmıştır da. Muhtar'ın ‘‘kötü’’ haberciliğinin suçu kendisinden çok, ona bunun ne kadar prim yaptığını kanıtlayan bizdedir. Ben Reha Muhtar'ın reyting kaygısı olmadan, İsmet Berkan'ın beğendiğini söylediği BBC ya da CNN ayarında, elbette olanakları ölçüsünde haberler yapacağına inanıyorum. Bu inanışımın nedenleri var. Muhtar, şu anda haber kanallarını yöneten çok sayıda meslektaşı gibi gerçekten iyi bir birikime sahiptir. Peki onu diğerlerinden ayıran ne? Birinci şık şu olabilir: Onlardan farklı olarak bu birikimin Türkiye'de iş yapmadığı ilk o görmüştür. İkinci şık: Onların yapmak isteyip yapamadığını başarmıştır. En azından rakam olarak.

İki şık da bir yana olayın bir başka yönü daha var. Reha Muhtar en fazla iki yıldır ana haberlerden sorumlu. Ama, Aslında Ne Oldu'da tartışma konusu olan Türk haberciliğinin yaşadığı sorunlar daha eskilere dayanır. Hem TRT dönemine hem de özel televizyonlar dönemine. Reha Muhtar'ın yaptığı, belki kötüye gidişe ciddi bir katkıdır. Yine de bu, her tartışma programında, Berkan'ın yaptığı gibi eli kalem tutan-tutmayan herkesin Muhtar'a bütün kötülükleri havale etmesi için yeterli olmaz. Eğer bir suç varsa hepimizindir. O suçtan bir şeytan yaratıp onu taşlamak sanırım hem adil hem de doğru değil. Eğer siz bu yolla şeytan yaratırsanız, onun da bir ‘‘avukatı’’ çıkar...



Yazarın Tüm Yazıları