Telefon

Telefonunu söyle, sana kim olduğunu söyleyeyim, sevgili parmak kası yapmış Habitus okuru.

Evet, artık dayanamayacağım. Şu “iphone’cular Blackberry’cilere göre daha çok cima eyliyor” araştırmasıyla ilgili konuşmayacaktım, şimdi vakti değil diyorudum ama...
Bence OKCupid yanılıyor. Evet, yanılıyor. 
Ayrıca cep telefonlarından yola çıkarak insanlar hakkında bir istatistiğe varabiliyorsak bence insanlardan yola çıkıp cep telefonları konusunda da bir fikre ulaşabilmeliyiz. 
İlk konuşmamız gerekenler elbette “en ileri teknolojiye ben sahip olmalıyım”cı kardeşlerim.
Bu kardeşler her arkadaş grubunda bir adet bulunur. Adeta sizin teknolojik aletlerden zevk almamanız için varlardır. Siz tam ?mesela- son model bir alet almış ve onun tadını çıkarmakta iken daha yenisiyle gelirler. Eh, sizinki de ışık hızıyla Ferrari’nin yanında kalmış Anadol pozisyonuna düşer elbette. 
Bu arada tam da bu nedenden ötürü ipad sevdasına düşmekten korkmaktayım. Biliyorum çünkü, bu hep oldu ve yine olacak. O ipad’i aldığım anda öyle süpersonik bir model çıkacak ve yaygınlaşacak ki, benimki Hitit tableti gibi kalacak. O yüzden çok rica ediyorum bana ipad göstermeyiniz. Kendime zor hakim oluyorum.

İş mi yoksa chat mi?

Bir diğer önemli grup ise “alo diyeyim yeter”ciler. Yani, kimler bunlar, bırakın aplikasyon dünyasını, mesaj-email ile bile alakadar olmayan dedelerimiz, ninelerimiz ve dahi büyüklerimiz.
Yalnız kendileri telefon operatörlerinin hiç sevmediği müşteri grubunu oluşturmaktadırlar. Her ay 20 ila 30 lira arasında gelen telefon faturaları ile biz telekomunikasyon mağdurlarını hayli kıskandırmaktadırlar.
Gerçekten, şu kısa hayatımda ödediğim telefon faturalarını ödemesem, ödediklerimi yastık altına ya da bir bankaya yatırsam, ileride oldukça keyifli bir emeklilik hayatı geçirebilirdim. 
Bir diğer grubumuz ise Blackberry’ciler. Birincisi, mecburiyetten, mesleklerinden ötürü kullanmak mecburiyetinde olanlar, diğer ekip ise 16-20 yaş arası yoğun sosyal mecra kullanımından ötürü ana-babalarını bir biçimde kandırıp satın aldırmış olanlar.
Biz eskiden ailemize “baba valla, hoca istedi, ödev yapıcam” diyerek bilgisayar aldırırdık. Şimdi aynı yöntemlerle Blackberry aldırılıyor. Vay vay vay. 
Sevgili anne-babalar, -artık genç kardeşler bu uyarı için kusura bakmayacak- o telefonlar sadece ama sadece arkadaşlarla 24 saat chat yapmak için kullanılmakta. Eh, bu noktada İngiliz bilim adamlarına çok iş düşüyor.
Hala uyuyorlar. Genç kardeşlerim arasında bir araştırma yapsalardı, kitap okuma oranlarında, ilgi alanı daralmasında 20 yıl öncesine nazaran nasıl korkunç bir değişim yaşandığını rahatlıkla ortaya çıkarabilirlerdi.

Ve diğerleri...

Gelelim iphone’culara. Bu teknolojisine hayran bırakan alet, tiryaki olmaya müsait her bünyede bir ömür törpüsü olacaktır. Eski alışkanlıkların yerini aplikasyon dünyasının sunduğu gözbebeği helezonlaşmaları alacak, iphone sahibinin sevgilisi, karısı, yakın arkadaşı olmak şu hayatta yaşanabilecek en büyük iskence halini alacaktır. Zira bu noktada OKCupid’in araştırması bana kalırsa yanlıştır. Iphone’cular; bırakınız daha fazla cima eylemeyi, cima eyleyebiliyorlar mı, onu sormak lazım esas.  Tabii yine de hayat kolaylaştıran birçok takdir edilesi özelliği bulunmakta. Ancak benim için yine de dikkat dağıtıcı durumu ön planda. 24 saatimin 23 saatini o aplikasyon dünyası içinde kaybolarak geçireceğimi bildiğim için iphone’dan uzak duruyorum.
Gelelim son gruba: “işimi görsün, tamam”cılar...
İşte benim en sevdiğim grup. Demek ki marka bağımlısı değilsin, demek ki son teknolojiyi satın alma konusunu es geçmişsin, demek ki hayatını onun etrafında döndürmemektesin...
Sizleri, Osmanlı Tokadı aplikasyonu ile selamlıyor, iyi hafta sonları diliyorum...
Yazarın Tüm Yazıları