Telafer'i alacağız

Güncelleme Tarihi:

Telaferi alacağız
Oluşturulma Tarihi: Ekim 25, 2016 20:15

IRAK’ta Şii milis gücü Haşdi Şabi’ye (Halk Seferberlik Güçleri) bağlı gruplardan Asaib Ehlilhak örgütü, Musul’un Telafer ilçesini DEAŞ’tan kurtarma operasyonu görevinin kendilerine verildiğini duyurdu.

Haberin Devamı

Fransız AFP’nin haberine göre örgütün sözcüsü Jawwad al Tulaibawi, yaptığı açıklamada, “Haşdi Şabi yönetimi, Telafer’i geri alma operasyonu görevini bize verdi” dedi. Ajansa konuşan Tulaibawi, grubun görevinin DEAŞ militanlarının Suriye’ye kaçmasını önlemek ve Musul’u Suriye’den tamamen izole etmek olduğunu söyledi. Sözcü, “Bunun zor ve şiddetli bir savaş olmasını bekliyoruz” diye konuştu.

MEZHEPÇİ YAKLAŞIM

Anadolu Ajansı’nın haberine göre İran’a yakınlığıyla bilinen bu milis gruba bağlı militanların Bağdat, Tikrit ve Diyala’da Sünni bölgelerinde sivilleri kaçırma ve öldürme girişimlerinin yanı sıra kurtarılan bölgelere halkın dönmemesi için tehditte bulundukları biliniyor. Asaib Ehlilhak örgütünün, bu katı mezhepçi yaklaşımından dolayı Musul operasyonuna katılmasından endişe ediliyor. Haşdi Şabi’ye bağlı Asaib Ehlilhak örgütü lideri Kays Hazali, bir süre önce yaptığı açıklamada, Musul operasyonunun Hazreti Hüseyin’in “düşmanlarından” intikam alma operasyonu olduğunu söylemişti. Haşdi Şabi milisleri Irak düzenli ordusu ve polisinden ayrı bir birim olarak Irak Başbakanı Haydar el İbadi’ye bağlı. İbadi, Musul operasyonunun başında Musul kentine sadece Irak ordu ve polisinin gireceğini açıklamıştı. 

Haberin Devamı


BİLGİ NOTU

Haşdi Şabi, Iraklı Şii dini lider Ayetullah Ali el Sistani’nin 13 Haziran 2014’teki çağrısının ardından Irak hükümeti tarafından iki gün sonra kurulmuştu. Türkmenlerin yoğun olarak yaşadığı Telafer ilçesi 16 Haziran 2014’te DEAŞ’ın eline geçmişti. İlçe Musul’un 63 kilometre batısında yer alıyor. Şii milis gücü Haşdi Şabi 19 Ekim’de yaptığı açıklamada, Irak ordusunun 10 Haziran 2014’te DEAŞ’ın ele geçirdiği Musul’u geri almak için 17 Ekim’de başlattığı operasyona destek olacaklarını açıklamıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!