Zikirmatik, hatimmatik çok ilgi çekiyor

Güncelleme Tarihi:

Zikirmatik, hatimmatik çok ilgi çekiyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 07, 2008 11:12

İnternette satışa sunulan bazı ürünler, ibadete yardımcı nitelikleriyle özellikle yaşlıların tercih ettiği ürünler olmaya başladı.

Haberin Devamı

İnternette çeşitli sitelerin satışa sunduğu söz konusu ürünler, özellikleri ve kullanım alanlarıyla dikkati çekiyor. Özellikle geleneksel ibadet yöntemlerini kolaylaştıran cihazlar, büyük ilgi görüyor.

Bu ürünler arasında yer alan tespih çeken “zikirmatik”, dua öğreten laptop, hatim indiren “hatimmatik”, kıbleyi gösteren seccade ve cep telefonu, en çok ilgi gören ürünler arasında bulunuyor.

İşte internette satışa sunulan ilginç özelliklere sahip cihazlar:

TESPİH ÇEKEN “ZİKİRMATİK”

“Zihni sinir” tasarımı olmaya aday olan zikirmatikler, farklı model ve özelliklere göre satışa sunuluyor. Kimilerine göre “tespihin Çin malı elektronik modeli” olarak nitelendirilen cihaz, okunan her bir duanın ardından üzerindeki düğmeye basılarak, numaratörün çalıştırılması esasına göre işliyor.

Haberin Devamı

Pilli olan kimi modelleri, otomatik sesli uyarı sistemine sahip olurken, tespih özelliğinin yanı sıra namaz vakitlerinde de alarmı çalıyor.

Fiyatı: Özelliklerine göre 5 ile 25 YTL arasında değişiyor.

DUA ÖĞRETEN LAPTOP

Türk firmalarının isteği doğrultusunda Çin'de üretilen oyuncak laptoplar, çocuklara dua öğretiyor. Üzerindeki düğmelere basıldığında ilahiler söyleyen cihaz, çocukların namaz surelerini kolayca öğrenmeleri için üretilmiş.
Fiyatı: 15 YTL

HATİM İNDİREN “HATİMMATİK

“Hatimmatik” adıyla satışa sunulan cihaz, dijital ses kaydı ile Kuran-ı Kerim okuyor. Ekranı sayesinde Türkçe mealini gösteren ve okuyan cihazın, İngilizce, Fransızca, İspanyolca, Malayca, Urduca, Endonezyaca dil seçenekleri mevcut. Cihazın özelliklerine göre dünyadaki 2 bin 800 kente göre programlanmış ezan okuma ve kıbleyi gösterme özellikleri var.
Fiyatı: 120-180 YTL

YOL DUASI CİHAZI

Araçlara monte edilen cihaz, kontağı çevirip marşa basıldığında otomatik olarak Hz. Muhammed'in okuduğu “yol duasını” okuyor.
Fiyatı: 15 YTL

KIBLEYİ GÖSTEREN SECCADE

İlk olarak Londra'da yaşayan Türk tasarımcı Soner Özenç tarafından tasarlanan kıbleyi gösteren ışıklı seccade, “Sajjadah 1426” adını taşıyor. (1426 sayısı hicri takvimde 2005 yılını temsil ediyor.) Üzerinde dijital pusulası bulunan seccadenin ilgi çekici özelliklerinden biri de tasarımında kullanılan fosfor baskı teknolojisi. Bu teknolojiyle seccade üzerindeki geleneksel desenlerin üzerindeki ışıklar, Mekke yönüne döndükçe aydınlanıyor.

Haberin Devamı


Özgenç'in bu tasarımının ardından Çinlilerin de ürettiği kıbleyi gösteren seccadeler de hediyelik eşya reyonlarında boy gösteriyor. Ayrıca Kabe'yi gösteren özel bir pusula da istenilen seccadenin üzerine yapıştırılarak kullanılabiliyor.

Fiyatı: “Sajjadah 1426” şimdilik özel üretim olarak bazı reyonlarda yer alıyor ve fiyatı 400 dolardan başlıyor.

Çin malı pusulalı seccadelerin fiyatı ise 12 YTL ile 20 YTL arasında değişiyor.

KIBLEYİ GÖSTEREN VE EZAN OKUYAN CEP TELEFONU

Merkezi Dubai'de bulunan bir şirket tarafından üretilen cep telefonunun reklamı, “Her nerede olursanız olun ibadetinizi yerine getirmenizi kolaylaştıran ilk ve tek İslami telefon” sloganıyla yapılıyor.

Haberin Devamı


Kullanıcısına namaz vakitlerini ezan okuyarak hatırlatan telefon, kıbleyi gösteriyor. Farklı programlar yüklenilerek, Kur'an-ı Kerim'i Arapça, İngilizce ve Türkçe okuyan telefon, bir çok Müslüman ülkede rağbet görüyor.

Bu arada, merkezi Dortmund'da bulunan bir Alman firmasının Müslüman çalışanı tarafından üretilen cep telefonu programı internet üzerinden satılıyor.
Cep telefonuna yüklenen program sayesinde kıbleyi belirlemek için menüden “kıble” seçeneği tuşlanıyor. Daha önceden verilen şehir koordinatları ile kullanıcı, yüzünü kuzeye dönüyor. Telefon bir süre sonra otomatik olarak kullanıcıya kıbleyi ok işareti ile gösteriyor.

Müslümanlara yönelik üretilen her iki ürünün ardından Çinliler de bu cihaz ve programların kopyasını yapmakta gecikmedi. İnternet üzerinde çok sayıda marka ve firmaya ait cep telefonu kıbleyi gösterme ve günde 5 vakit ezan okuma özelliğine sahip.

Haberin Devamı

Fiyatı: Telefonların diğer özelliklerine göre fiyatı değişen kıbleyi gösteren ve ezan okuyan cep telefonları 250 avro ile 350 dolardan başlayan fiyatlarla satışa sunuluyor.

Aynı özellikleri sunan cep telefonu programları ise bazı bilgisayar servislerinde 5 YTL'ye yükleniyor. Kimi meraklıları ise internet üzerindeki dosya paylaşım sitelerinden ücretsiz olarak programı indiriyor.

İLAHİYATÇILAR UYARIYOR: “BU BİR KAPİTALİST TUZAK”

Ankara Üniversitesi (AÜ) İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hayri Kırbaşoğlu, söz konusu cihaz ve ürünlerin kapitalizmin Müslümanlara yönelik bir tuzağı olduğunu söyledi.


Bu ürünlerin kullanımının dinen yanlış olmadığını dile getiren Prof. Dr. Kırbaşoğlu, son dönemde dünyayı etkisi altına alan kapitalist düzenin, bu tür cihazlarla Müslümanların dini duygularını hedef aldığını kaydetti.

Haberin Devamı


Bu ürünleri yapan ve piyasaya sunan ülkelerin Müslüman olmadığına dikkat çeken Prof. Dr. Kırbaşoğlu, “Kapitalist ülkeler, ürettikleri dini kavram ve isimler taşıyan ürünlerle Müslümanları kuşatıyor. Burada çok büyük paralar dönüyor” dedi.

“BU ÜRÜNLER KİŞİLERİ DİNİ EĞİTİMDEN UZAKLAŞTIRIYOR”

Prof. Dr Kırbaşoğlu, şöyle devam etti:
“Zikirmatik”, “Hatimmatik”, “Yol Duası Cihazı” gibi ürünler, ibadetin ruhu ve özünü alarak, mekanik aletlerin çıkardığı ses ve görüntülere bürüyor. Yani ibadetin şeklini otomatiğe bağlayarak, kişileri robotlaştırıyor. Bu açıdan Müslümanların duyarlı olması gerekir. Allah'ı zikretmek için sayıların bir hükmü yoktur. Kim ne zaman, ne kadar isterse Allah'ı zikredip, dua edebilir. Ne peygamberimizin hayatında ne hadislerde ne de İslam inancında 'Allah'ı bu kadar kez zikredersen falanca duan kabul olur' gibi bir bilgi yoktur. Maalesef başta kadınlar olmak üzere toplumda bu yönde yanlış bir inanış vardır. Ve kimse bu inanışı düzeltmek için mücadele etmeyince, ortaya bu cihazlar çıkmaktadır.”


Prof. Dr Hayri Kırbaşoğlu, buna benzer hayatı kolaylaştıran teknolojik ürünlerin, kişileri dini eğitimden uzaklaştırdığını da vurgulayarak, “Bu açıdan Müslümanlar duyarlı olmalı. Kişilerin bu duaları cihazlara okutması yerine ezberlemesi gerekir” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!