Zargan yenilendi

Güncelleme Tarihi:

Zargan yenilendi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 27, 2012 17:46

İngilizce-Türkçe sözlük yayını yapan Zargan, sayfasını yeniledi.

Haberin Devamı

Sitede görsel tasarım değişikliğinin yanısıra, bazı yeni özellikler ve kullanım kolaylıkları devreye alındı.

Sitenin görsel tasarımında yapılan değişiklik kapsamında, ekranın soluna hizalanmış tasarımın yerine, ekrana ortalanmış bir tasarım devreye alındı. Böylece en dar ekranlarda da, en geniş ekranlarda da, sözlük içeriğinin hep gözün en kolay görebileceği noktada olması sağlandı. Yeni tasarımda yine „zargana“ logosunun çağrıştırdığı mavi ağırlıklı tonlar tercih edildi.

İngilizce terimlerin okunuşu

Kullanıcıların yıllardır en çok talep ettiği özellik olan İngilizce terimlerin okunuşu da yeni Zargan’la birlikte devreye girdi. Sentetik ses üreten bir yazılımın kullanıldığı sistem, bir hayli gerçeğe yakın ve doğru okunuşlar üretebiliyor ve 5-6 kelimeden oluşan uzun terimlerin dahi okunuşunu verebiliyor.

Akıllı öneri özelliği

Zargan’daki bir başka yenilik, arama kutusuna birşey yazmaya başladığınızda sitenin size terim önermesi. Öneri kutusunda beliren 6 Türkçe ve 6 İngilizce terim, Zargan’ın 1.5 milyar aramadan oluşan 11 yıllık istatistikleri kullanılarak seçildi. Yani öneriler alfabetik olarak veya rastgele bir şekilde değil, kullanıcıların yıllardır en çok aradığı terimler arasından seçilerek ekrana getirildi. Terimlere iki kez tıklayarak arama yapabilme ve ekranın neresinde olursanız olun birşey yazmaya başladığınız anda arama kutusuna geri dönme gibi kullanım kolaylıkları da Zargan’ın yeni özellikleri arasında.

Yeni terim ve kategoriler

Zargan’ın yeni versiyonunda, en çok aranan kelimeleri baz alan onbinlerce yeni terim de ilk kez yayına alındı. Take, determination, activity, quickly gibi temel kelimeler arandığında, Zargan artık çok daha kaliteli bir içerik sunuyor. İlk akla gelen karşılığın daima ilk sırada çıkmasına özen gösterildi. Kelimenin diğer karşılıkları da gruplanarak ve en yaygın karşılıktan başlanarak verildi. Terimlerin hangi bilim ve bilgi dalına ait olduğunu gösteren „Kategori“ kolonunda, AB dokümanlarının sınıflandırılmasında kullanılan 292 kategorilik kapsamlı bir sistem kullanıldı.

Sosyal medya

Zargan’ın çok sevilen ve birkaç ayda 7.000 takipçiye ulaşan Twitter ve Facebook sayfaları da yeni tasarıma entegre edildi. Sözlük sonuç sayfasının sağ üstündeki Twitter kutusu sayesinde, Zargan editörlerinin en son Twitter paylaşımına Zargan’dan ulaşmak mümkün hale geldi. Aynı alana Twitter için „Follow“ ve Facebook için „Like“ butonları da eklendi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!