Yanıbaşımızdaki dünya: Titan

Güncelleme Tarihi:

Yanıbaşımızdaki dünya: Titan
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 21, 2018 09:35

Yoğun bir sisle kaplanmış Titan uydusunun görüntüsünün ardında ne yatıyor olabilir?

Haberin Devamı

Yoğun bir sisle kaplıymış gibi görünen Titan, bu nedenle araştırılması zor bir uydu. Yüzeyinde neler olup bittiğini görmek için yakından göz atmak gerekiyor. Ancak Cassini uzay aracı uydunun yakınlarından defalarca geçtiği ve bunlardan birinde uyduya sonda indirmeyi başardığı için bazı sırlarını açığa kavuşturmaya başladı. 

Yer yer buzla kaplı yüzeyinin altında bir okyanus gizlediğini bildiğimiz Titan'ın yüzeyi de göllerle dolu. Yüzlerce göl ve denizin hidrokarbondan oluştuğu ve metan içerdiği biliniyor. Bunlar, Titan atmosferinden yağmur olarak düşen içerikle beslenmeye devam eden sıvı birikintileri. NASA araştırmacıları, uydudaki okyanusun yaşam için gereken kimyasal içeriğe sahip olduğundan kuşku duyuluyo olsa da yüzeydeki göllerin henüz karşılaşmadığımız türden olanak sağlayabilecek içeriğe sahip olduğu ortada. Sıvı metan ve etean içeren bu göller nehirlerle de besleniyor. Yani oldukça faal bir yapıya sahip olduklarını söyleyebiliriz. 

Haberin Devamı

Titan'daki okyanusun yüzeye erişimi var mı, bilmiyoruz. Eğer yoksa tamamen yer altında hapsolmuş olacağı  için yaşama uygun koşullara sahip değil demektir. Ancak bir şekilde yüzeye dek uzanmışsa o zaman her şey değişebilir. 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!