Windows’un yeni sürümüne sesli asistan ‘Cortana’ eklendi

Güncelleme Tarihi:

Windows’un yeni sürümüne sesli asistan ‘Cortana’ eklendi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 23, 2015 17:08

Bilgisiyar işletim sistemi Windows’un yeni sürümü Windows 10, önceki gece tanıtıldı. Sesli asistan servisi ‘Cortana’ ile birlikte gelecek Windows 10, kullanıcıların sesli komutlarını dinleyecek ve cevaplayacak.

Haberin Devamı

30 yılda 1.5 milyar kullanıcıya ulaşan Microsoft’un işletim sistemi Windows, yeni sürümüyle kullanıcılara sunuldu. Baştan aşağıya yenilenen Windows 10 adındaki işletim sisteminin en dikkat çekici özelliği sesli komutları anlayabilmesi ve buna sesli olarak cevap verebilmesi. Geçtiğimiz yıl akıllı telefon ve tabletlerde sunulan sesli asistan ‘Cortana’ ile birlikte gelecek Windows 10, kişilerin tercihlerini öğrenerek ilgili tavsiyeler, bilgiye hızlı erişim ve önemli hatırlatmalar sağlayacak. Klavye ve mouse gibi kontrol araçları olmadan bilgisayarların kullanımını sağlayan Cortana’daki sesli komutlarla e-posta gönderilebilecek veya bilgisayar uygulamalarına erişim sağlanabilecek.

Windows’un yeni sürümüne sesli asistan ‘Cortana’ eklendi


EXPLORER TARİH OLDU

Windows 10’da yer alan diğer bir değişim ise yılların efsane web tarayıcısı Internet Explorer’ın kaldırılması oldu. 20 yıldan beri kullanımda olan Internet Explorer, yeni işletim sistemiyle birlikte yerini ‘Spartan’a bıraktı. Yeni web tarayıcı, yerleşik olarak bulunan dâhili temel özellikler sayesinde daha fazla güvenlik ve daha iyi keşfetme olanağına sahip olacak. İster klavye, ister kalemle doğrudan not alma ve paylaşma özelliğini bulunduran Spartan’da, yeni okuyucu formatı yer alıyor. Bu özellik sayesinde internet sitelerindeki yazılar çevrimiçi ve çevrimdışı okunabiliyor. Yeni web tarayıcı sesli asistan Cortana ile uyumlu olarak çalışabiliyor.

Microsoft’un ofis uygulaması Windows 10 ile yenilenenler arasında yer aldı. Akıllı telefon, tablet ve bilgisayarda dokunmatik olarak kullanılabilecek Windows 10 Office, Word, Excel, PowerPoint, OneNote ve Outlook kullanıcılara yeni kolaylıklar sunacak. Kullanıcılar, PowerPoint’te yeni imza özelliği ile kullanıcılar gerçek zamanlı not alabilecek Excel’de rahatlıkla çalışma tabloları oluşturabilecek ve güncelleyebilecek.

ÜCRETSİZ YÜKLENECEK


Bu özelliklere ek olarak Windows 10, aynı işletim sistemi kullanılan iki farklı cihazı birbirine bağlayabilecek. ‘Süreklilik’ adındaki özellik sayesinde kullanıcılar, 2’si 1 arada cihazlarda klavye ve fare arasında kolayca geçiş yapabilecekler. Öte yandan yeni işletim sistemi gelecek haftadan itibaren kullanıcılara sunulacak. Windows 7, Windows 8.1, ve Windows Phone 8.1 işletim sistemleri Windows 10’a ücretsiz olarak yükseltilebilecek.

Haberin Devamı

ARTIRILMIŞ GERÇEKLİĞE GÖZLÜK YENİLİĞİ

Haberin Devamı

WİNDOWS 10 etkinliğinde en çok dikkat çeken ürün ise tartışmasız ‘HoloLens’ adındaki gözlük oldu. Holografik teknolojiyle arttırılmış gerçekliği (augmented reality) birleştiren bu gözlük, kullanıcılara yeni bir dünyanın penceresini açacak. Windows 10 işletim sistemiyle uyumlu olarak çalışacak bu gözlük, fiziksel dünyada nesnelerin üzerine 3 boyutlu sanal grafiklerin çalışılabilmesini sağlayacak.

Windows’un yeni sürümüne sesli asistan ‘Cortana’ eklendi


Örneğin, video oyunlar gerçekte var olan bir masanın üzerinde oynanabilecek. Veya Windows 10 uygulamaları, evdeki duvarın üzerine yerleştirilebilecek. Microsoft, HoloLens’e uygulama geliştirilebilmesi için yazılımcılara ‘holographic API’ adında bir platform oluşturdu. Uygulama geliştiriciler bu platform üzerinden HoloLens için geliştirdikleri uygulamaları hayata geçirebilecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!