Windows tek ‘çip’e sığacak cihaz uyumsuzluğu bitecek

Güncelleme Tarihi:

Windows tek ‘çip’e sığacak cihaz uyumsuzluğu bitecek
Oluşturulma Tarihi: Ocak 09, 2011 00:00

ABD’nin Las Vegas şehrinde düzenlenen tüketici elektroniği şovu CES 2011’in açılışında konuşan Microsoft CEO’su Steve Ballmer, Windows işletim sisteminin adapte olmaya ve gelişmeye devam ettiğini söyledi.

Ballmer, “Windows, uyuşmazlık olmadan her yerde her türlü cihazda olacak. Windows 8 olması planlanan Windows’un bir sonraki versiyonunun ‘çip üzerinde sistem-system on a chip (SOC) denilen teknolojiyi destekleyecek” dedi.

Güç kullanımını azaltıyor

Microsoft, yeni işletim sisteminde İngiliz ARM Holding tarafından tasarlanan işlemcileri kullanacak. ARM’nin çip tasarıları cep telefonundan, tablet bilgisayar televizyon kutularına kadar her yerde kullanılabiliyor. Grafik ve bilgilerin tek bir pakette kullanılmasını sağlayarak güç kullanımını azaltıyor ve cihazın pil ömrünü artırıyor. Cep telefonlarının yüzde 80’i bu teknoloji üzerine tasarlandı.

Windows 8, bir yıla kadar geliyor

Ballmer, yeni sürümün ne zaman geleceğini söylemese de Windows 8’in 2012’ye kadar çıkması bekleniyor. Windows 8’in çoklu dokunmatik özelliğini artırarak, tabletlerde kullanımını artırması hedefleniyor. Microsoft’un son işletim sistemi Windows 7, Ekim 2009’da piyasaya çıkmıştı. Yeni versiyonunun bu yıl ya da gelecek yılın başlarında çıkması bekleniyor. Microsoft Windows Bölümü Başkanı Steven Sinofsky ise, “Yeni bir işletim sisteminin tasarlanması 2-3 yıl alır. Ancak Windows’un yeni versiyonunun bu kadar uzun süreceğini tahmin etmiyorum” dedi. Microsoft, Windows’un mobil versiyonu olan Windows Phone 7’ye sahip. Sinofsky, Windows Phone 7’nin küçük cihazları hedeflediğini yeni versiyonunun daha büyükler için kullanılacağını belirtti.

Vücut hareketiyle çalışan Kinect 8 milyon sattı

STEVE Ballmer, Xbox oyun konsolu ve Windows Phone 7 hakkında şöyle konuştu: “Windows Phone 7 için güncellemeler, cevap verme hızını artırma ve kopyala yapıştır özelliği ekleme olacak. Vücut hareketiyle çalışan Kinect de geliştirilecek. Detaylı hareketleri algılayacak, gülme ve göz kaldırma gibi. Bu uygulama Avatar Kinect olarak adlandırılıyor.”

Kanepede otururken TV’den internete gir

SONY, CES 2011’de Bravia TV’leri vitrine çıkardı. İnternet özellikleri ve buna eklenmiş olan kanallar ve servislerle herkes istediği içeriği izleyebilecek. Kanepede uzanırken televizyondan internete girmek mümkün olacak. Sony Avrupa TV Pazarlama Direktörü Patrick Naltet, “İnternet içeriği, akıllı teknoloji ve özellikler, insanların TV hakkındaki düşüncelerini değiştirecek” dedi.

Motorola da tablet savaşına girdi

MOTOROLA da Xoom’u CES’te tanıttı. Google Android 3.0 işletim sistemine sahip tablet, iki ay içinde satışa çıkacak. 1 Gigahertz çift çekirdekli Nvidia Tegra 2 işlemci kullanan tablet, 10.1 inç büyüklüğünde. Xoom’un, 4G ve LTE desteği var. Arkasında ve önünde iki kamerası bulunan tablet 730 gram ağırlığında.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!