VPN nedir? Ne işe yarıyor? Neden kullanmalı?

Güncelleme Tarihi:

VPN nedir Ne işe yarıyor Neden kullanmalı
Oluşturulma Tarihi: Mart 27, 2017 09:05

Sanal Özel Ağlar (VPN), gizliliğine önem veren kullanıcıların vazgeçemeyeceği bileşenlerden bir tanesi. VPN'lerin kurulumu kolay olduğu gibi, fiyatları da uygun. Bu yüzden VPN kullanmak için birçok neden var. İşte sizi VPN'in önemli olduğuna ikna edecek 9 neden...

1. Herkese Açık Wi-Fi'larda Güvenli Sörf

Haberin Devamı

Bir kafede veya otelde ücretsiz bir Wi-Fi bağlantısına rastladığınızda, hemen bu bağlantıyı kullanarak sosyal ağlara girip, epostalarınızı kontrol etmek istiyorsunuz. Sorun ise bu tür ağlara VPN olmadan bağlanmak oldukça riskli.

Herkese açık Wi-Fi bağlantıları verileri şifresiz gönderdiğinden (HTTPS hariç) veriler okunabilir. Ücretsiz Wi-Fi, sizi bir olta saldırısına yönlendirmeye yönelik, sahte bir bağlantı da olabilir. VPN kullanarak bu riskleri aşabilirsiniz.

2. Konum Tabanlı Kısıtlamaları Aşın

BBC iPlayer'ı izlemek için İngiltere'de bulunmanız, Netflix'in Amerikan sürümündeki bir içeriğe ulaşmak için ABD'de bulunmanız gerekiyor. Ancak VPN kullanarak istediğiniz konumda görünebilir, konumunuza özel kısıtlamaları aşabilirsiniz.

3. Yasaklı Siteleri Aşmak

Sitelere girmenizin devletler tarafından engellenmesi bazı ülkelerde rastlanan, bizlerin de başına sıkça gelen bir durum. VPN ile bu engelleri aşıp, normalde açamadığınız web sitelerini ve kullanamadığınız hizmetleri kullanabilirsiniz. VPN bağlantısı şifreli olduğundan, VPN üzerinden ne yaptığınızı hizmet sağlayıcınızın ve aradaki herhangi birinin öğrenme imkanı yok.

Haberin Devamı

4. Konum Tabanlı Ücretlendirmeyi Aşın

Bazı mağazalar, aynı ürün için kullandığınız web tarayıcısına veya ülkeye göre farklı fiyatlar gösterebiliyorlar. Bu ürünler arasında ayakkabı, çanta, otomobiller, otel odaları ve uçak biletleri var. Tüketici için kabul edilebilir olmayan bu durumu aşmak için VPN ile farklı konumlardan bağlanarak en düşük fiyatı bulmaya çalışabilirsiniz.

5. Her Şeyi Şifreleyin

VPN üzerinden kurduğunuz internet bağlantısı, her şeyi şifreli bağlantı üzerinden iletecektir. İletilen veriler aradaki bağlantı noktaları üzerinde bir hacker tarafından ele geçirilse de, hiçbir şey ifade etmeyecektir. Yani VPN ile internette yaptıklarınızın izlenmesinin önüne geçebilirsiniz. Ulaştığınız hizmetler ve siteler, gerçek konumunuzu bilmeseler de, elbette ne yaptığınızı bilecektir.

6. Oyunları Hızlandırmak

Servis sağlayıcınız çevrimiçi oyunlarda hız yavaşlatmak gibi acımasız bir uygulamaya başvuruyorsa, bunu VPN ile aşabilirsiniz. Bu durumda yakındaki bir VPN'den bağlanmaya dikkat edin, aksi halde gecikme süresi fark edilir derecede artabilir.

Haberin Devamı

7. Güvenli Sohbet

WhatsApp gibi bazı uygulamalar, sohbetlerinizi şifreli bağlantı üzerinden iletse de, her mesajlaşma uygulaması bunu sunmuyor. Mesajlarınızın iletim sırasında okunmaması için VPN kullanabilirsiniz. Ancak VPN'in uçtan-uca şifrelemenin yerini almayacağını, kullandığınız hizmetlerin mesajlarınızı görebileceğini unutmayın.

8. Torrent Etkinliğinizi Gizli Tutun

Torrent'in yasal ve yasadışı kullanımları var ve elbette lisanslı hizmet ve içeriklere torrent üzerinden ulaşmanızı tavsiye etmiyoruz. Ancak hem servis sağlayıcınızın torrent'leri yavaşlatmaya yönelik aktivitelerinden kurtulmak, hem de torrent'lerinizi özel tutmak için VPN'den faydalanabilirsiniz. Farklı VPN hizmetlerinin torrent'lerle ilgili farklı ilkeleri var, VPN satın almadan önce bu ilkelere göz atın.

Haberin Devamı

Torrent'lere VPN üzerinden indirmenin sizi virüslerden ve diğer zararlılardan korumayacağını unutmayın.

9. Tamamen Özel İletişim

Grup sohbet araçları, bulut sürücüler hacker'ların veya uluslararası casusluk birimlerinin hedefine girebiliyor. VPN, bu tür riskleri azaltabilir ancak sizinle birlikte çalışan arkadaşlarınızın da arkadaşlarınızın da VPN kullanması şart.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!