...Ve karşınızda iOS 5

Güncelleme Tarihi:

...Ve karşınızda iOS 5
Oluşturulma Tarihi: Haziran 07, 2011 09:09

Apple, iOS 5, OS X Lion ve diğer bombalarını bu gece patlattı... İşte yeni iOS ve diğerleri...

Haberin Devamı

Apple'ın işletim sistemi iOS'un mobil dünyada önemli bir güç olduğundan şüphe yok. Bugünkü WWDC etkinliğinde iOS'un yeni sürümü iOS 5.0'ı tanıtan çıkaran Apple, bu sürümde yıllardır süregelen sorunları ortadan kaldırmayı amaçlıyor.

iOS 5'de bulunan yeni Nofitication Center ile uyarılar artık can sıkıcı olmaktan kurtuluyor. Ekranın üst tarafından aşağı doğru kaydırarak cevapsız aramaları, e-posta mesajlarını, Facebook güncellemelerini, hava durumu bilgisini görmek artık mümkün. Bu özellik size Android'i de hatırlatabilir. Bir uyarıya dokunmak ise sizi anında ilgili uygulamaya gönderiyor; 'X' simgesine dokunmak ise uyarıyı kaldırıyor.

Önceden pek işlevi bulunmayan kilit ekranı ise artık uyarıları gösteriyor ve sürükleyerek ilgili uygulamaya anında gitmenize izin veriyor. Örneğin kaçırdığınız bir metin mesajı sizi SMS uygulamasına gönderiyor.

Haberin Devamı

Yeni News Stand özelliği ise gazete ve dergi gibi üyeliklerinize merkezi olarak erişmenizi sağlıyor.

iOS 5: Twitter desteği ve fazlası

iOS 5'de olacağı dedikoduları yapılan bir özellik de bugün onaylandı: Twitter desteği. Görünüşe bakılırsa Apple, toplu iletişimde önemli bir hale gelen Twitter'ın kullanımını kullanıcıları için daha kolay bir hale getirmek istiyor. Kamera ve yardımcı Fotoğraflar uygulaması artık 'Tweet' seçeneği sayesinde resimleri direkt olarak Twitter hesabınıza yüklemenize izin veriyor. Twitter özelliği Kişiler, Haritalar ve Tarayıcı uygulamalarına da entegre edilmiş.

Diğer güncellenen iOS uygulaması ise Mobile Safari. Apple, Moblie Safari'nin mobil tarayıcılarda yüzde 64 kullanım payına sahip olduğunu iddia ediyor. Reading list (okuma listesi) sayesinde makaleleri daha sonra okumak üzere kaydedebiliyor ve iOS cihazları arasında eşitleyebiliyorsunuz. iOS ailesinin en geniş cihazları iPad ve iPad 2, iOS 5 ile beraber tam sekmeli tarayıcı desteğine sahip oluyor.

Yeni Reminders özelliği ise iOS için 'yapılacak' listesi sunan bir uygulama.

Güncellenen Kamera uygulamasına hızlıca bir resim çekmeniz gerektiğinde kilit ekranından erişmeniz mümkün oluyor. Ve nihayet artık fiziksel bir düğme kullanarak fotoğraf çekmeniz mümkün (ses düğmesi). Fotoğrafları kırpmak, döndürmek ve kırmızı göz azaltma efektleri uygulamak da artık mümkün.

Haberin Devamı

Mail, PC Free ve iOS 5'in çıkış tarihi

En çok kullanılan uygulamalardan biri olan Mail ise artık zengin metin düzenleme, mesaja işaret ekleme ve e-posta mesajlarını arama özelliğine sahip. Yeni entegre sözlüğe ise artık tüm iOS uygulamaları tarafından erişilebiliyor. iPad kullanıcıları yeni bir klavye özelliği sayesinde daha kolay yazı yazabiliyorlar.

Diğer dev bir yenilik ise 'PC Free' özelliği. Bu özellik sayesinde etkinleştirme ve yazılım güncellemeleri, kablosuz şekilde yapılabiliyor.

Apple'ın duyurduğu yeniliklerden bir diğeri de Game Center. Apple şu an 50 milyon Game Center kullanıcısı olduğunu iddia ediyor (30 milyon Xbox live kullanıcısına karşılık). Arkadaşlarınızın fotoğrafı Game Center'da beliriyor ve başarı puanları kazanmanız mümkün hale geliyor. Arkadaşlarınıza oyun önermek de mümkün.

Haberin Devamı

Son olarak ise iPad, iPhone ve iPod touch'ı destekleyen iMessage var. Bu uygulama ile kullanıcılar, birbirlerine mesaj, fotoğraf ve video gönderebiliyorlar. Wi-Fi ve 3G üzerinden çalışan uygulama, güvenli bir şifreleme kullanıyor. Uygulama gönderildi/okundu onaylarına, yazma göstergesine ve push desteğine de sahip ve tabi ki yeni uyarı özelliklerini kullanıyor.

Çıkış tarihi: iOS 5 bu sonbaharda iPhone 3GS, iPhone 4, iPad, iPad 2, üçüncü ve dördüncü jenerasyon iPod touch için sunulacak.

OS X Lion da tanıtıldı, işte yenilikler

OS X Lion

Lion notebook'larda ortaya çıkan ilk yenilik, çoklu dokunmatik hareketler. Artık Touchpad'i kullanarak dokunarak yakınlaşmak, iki parmakla kaydırmak ve daha fazlası mümkün.

Haberin Devamı

Safari de artık dokunmatik özellikli 'momentum kaydırma' özelliğine ve destekli web biçimindeki sayfalarda sayfa kaydırma animasyonlarına sahip.

Yeni 'Spaces' ile pencereleri depolamanız mümkün hale geliyor. Yeni bir 'space' oluşturmak için sağ üst tarafa gitmeniz yeterli. Ardından istediğiniz kadar pencereyi sürükleyerek masaüstünüzü temizleyebiliyorsunuz.

Mac App Store: Yeni mağazada uygulama içi satın alma, push bildirileri ve güvenlik için yeni uygulama sandbox modu bulunuyor.

'Resume' işlevi ile bilgisayarı önceki bir konfigürasyon ile başlatmak mümkün hale geliyor. 'Auto Save' ise belgeleri siz kaydetmeseniz dahi otomatik olarak kaydediyor.

Haberin Devamı

'Air Drop' ise bir eşten eşe dosya transferi teknolojisi. Apple, etkinlikte aynı zamanda yeni e-posta istemcisini, FileVault 2'yi, FaceTime'ı ve fazlasını da tanıttı.

Çıkış tarihi: OS X Lion Temmuz ayında çıkacak, ancak Apple kesin bir tarih belirtmedi. Geliştirici ön-izleme sürümü ise 3.000 yeni API ile kullanılabilir durumda.

Konferansta tanıtılan diğer bir hizmet ise iCloud. iCloud, Android'deki Sync hizmetlerine benziyor. İçeriğinizi bulut üzerinde kablosuz ve otomatik olarak depoluyor, müzik de aktarabiliyor. Yeni hizmete üyelik yılda 99 dolardan başlıyor.

Yeni müzik hizmeti sayesinde ise artık satın aldığınız müzikleri bulut ile eşitleyebiliyorsunuz. Bu sayede müziğinizi birden çok cihaza indirmeniz mümkün hale geliyor. Steve Jobs, iCloud'u şöyle açıklıyor:

'Bazılarımız bulutu gökyüzündeki büyük bir diske benzetiyor... Biz ise bundan daha fazlasını düşünüyoruz. iCloud içeriğinizi bulutta depoluyor ve kablosuz olarak cihazınıza aktarıyor. Hizmet, içeriği otomatik olarak karşıya gönderiyor, depoluyor, ve tüm cihazlarınıza gönderiyor. Her şey otomatik olarak gerçekleşiyor ve yeni öğreneceğiniz hiçbir şey yok.'

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!