Ubuntu'da büyük değişim

Güncelleme Tarihi:

Ubuntuda büyük değişim
Oluşturulma Tarihi: Nisan 29, 2010 10:24

Ubuntu takımı, aldığı radikal bir kararla tasarımında çok büyük bir değişime gidiyor. İşte o değişim...

Haberin Devamı

Ubuntu yakında gelenekselleşmiş "sistem tablası"nı kaldırıyor ve yerine daha gelişmiş bir menü ve bilgilendirme sistemi getiriyor. "Canonical Design Team" şu anki sistem tablasının yerine daha tutarlı ve kullanıcı dostu bir menü getireceklerini söyledi.

9.04'te yazılım güncellemeleri bilgilendirme alanında değil de yeni bir pencere açılarak kullanıcıya bildiriliyordu. 9.10'daki geçişte menü sistemine, tüm mesajlaşma ve chat uygulamalarının bulunduğu, yeni bir evrensel mesajlaşma menüsü eklendi. Yeni bir oturum menüsü de, daha önceki hızlı kullanıcı değiştirme ve oturumu kapatma seçeneklerinin birleştirilmesiyle oluşturuldu.

10.4'te yeni bir ses menüsü standart ses uygulamasının yerine getirildi. Ayrıca Twitter ve Facebook gibi hemen mesajlaşmayı sağlayan ya da sosyal arkadaşlık sitelerine bağlantıları sağlayan, yeni bir "ben" menüsü de eklendi.

Haberin Devamı

10.10'da ise Ubuntu, menü sistemine şimdiye kadar piyasadaki en büyük geliştirmelerden birini yapacak. Yeni bir güç menüsü standart güç yönetimi uygulamasının yerine geçecek. Yeni bir ağ menüsü ise ağ yönetimi uygulamalarının, yeni bir saat ve tarih menüsü de eski saat uygulamasının yerine geçecek. Tüm müzik oynatıcılarından ise elden geçirilmiş bir ses menüsü sorumlu olacak.

"Bir e-posta okumak, mesajlaşmak, yayın okumak veya buna benzer uygulamalar mesaj menüsüyle ilişkili olmalı. Bir çabuk mesajlaşma alıcısı "ben" menüsündeki durum değişikliklerine yanıt vermeli. Ve bir müzik çalar da ses menüsünün içerisinde yer almalı."

Artık uygulamalar, küçülttüğünüzde, bilgilendirme bölgesinde bulunmayacaklar ama kendilerini menülerin içine kaynaştırılacaklar. Kullanıcı menüye tıkladığında, sağ sola hareket ederek menüler arası geçiş de yapabilecek.

Ubuntu, bu geçişin tamanını, bundan bir yıl sonra gibi çıkacak olan Ubuntu 11.04'te yapmayı planlıyor. Ancak Ubuntu netbookların bilgilendirme bölgesi bu değişimden nasibini 10.10 ile daha erken tarihte alacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!