Twitter yasağını aşmanın yolları

Güncelleme Tarihi:

Twitter yasağını aşmanın yolları
Oluşturulma Tarihi: Mart 25, 2014 06:13

Twitter 4'üncü yasak gününe girdi ve halen yasağın kalkması konusunda herhangi bir gelişme yok. Yasak olmasına karşın kullanıcıların attığı tweet sayısında düşüş olmaması ise yasağın delik deşik olduğunu gözler önüne seriyor. Ancak son olarak DNS'lerin de engellenmesiyle birlikte kullanıcılar Twitter'a girmek için yeni yöntemler arıyor. Bu yazımızda Twitter'a güvenilir şekilde nasıl girebileceğinizi alternatif yollar göstererek anlatmaya çalışacağız.

Haberin Devamı

TWITTER'A BİLGİSAYAR BAŞINDA GİRMEK

Twitter'a bilgisayarınızdan giremiyorsanız DNS ayarlarını değiştirmekle uğraşmayın. Pek çoğu nasılsa işe yaramayacaktır. Bunun yerine VPN servisleri gibi bazı alternatif yollar var. Açılımı Sanal Özel Ağ olan VPN, basit bir anlamda kullanıcıların yurtdışında bir sunucuya bağlanarak hedeflenen siteye erişmesine ve anonim kalmasına yardımcı olur. Bu sayede Twitter yasaklı dahi olsa, örneğin ABD'deki bir sunucuyu kullanarak siteye girmeye çalıştığınızda yasaktan etkilenmeyeceksiniz.

İşte ünlü VPN araçlarından bazıları;

- ZenMate, Chrome tarayıcılarına eklenti olarak yüklenebilen bir VPN aracı olarak tanımlanabilir. Bu yazılımı kurarak herhangi bir ayarı değiştirmeksizin Twitter'a girebilirsiniz. Bunun için tam da buraya tıklayarak ZenMate'i tarayıcınıza kurabilirsiniz. Uygulama ücretsiz...

Haberin Devamı

- Bunun dışında AceVPN, Hotspot Shield veya EarthVPN gibi ücretli VPN servislerini de tercih edebilirsiniz. Bu servisler kullanıcılardan aylık veya yıllık ücret talep eder ve bu doğrultuda servisten faydalanılabilir.

- Ancak ben Twitter'a girmek için VPN servislerine para ödemek istemiyorum diyorsanız TOR yazılımını bilgisayarınıza indirebilirsiniz. Tanımlamak gerekirse Tor; kişi ve grupların kendi gizlilik ve güvenliklerini ön planda tutarak internette işlem ve gezinti yapabilmelerine olanak tanıyan ve sanal tüneller sayesinde bağlantıların maskelenmesi mantığıyla çalışan bir ağdır. Kurulum tamamlandığında bilgisayarınızla kolayca Twitter yasağını aşabilirsiniz; ancak bankacılık işlemleri vb. yüksek seviye güvenlik ihtiyacı olan özel durumlarda TOR'u kullanmamanız yerinde olur.

TELEFON BAŞINDA TWITTER'A GİRMEK

- Telefon üzerinden Twitter'a girerken pek çok seçeneğe sahibiz. Öncelikle Chrome kadar popüler olmasa da Norveç merkezli Opera web tarayıcısının mıbil sürümü olan Opera Mini'yi iPhone veya Android tabanlı bir telefon üzerinden indirebilir ve bu tarayıcı ile Twitter'a rahatça girebilirsiniz.

- Bunun dışında HotSpot Shield VPN veya TunnelBear isimli uygulamalar da yine kullanıcıların telefonlarına uygulama mağazalarından indirebileceği ve Twitter'a girmesini sağlayan yasak delen VPN uygulamalarından sadece ikisi...

Haberin Devamı

İNTERNET HIZINIZ YAVAŞLIYORSA...

ZenMate gibi VPN uygulamalarını indirip Twitter'a girmek isteyen kullanıcıların ortak bir sorunu var. O da internetin yer yer yavaşlaması, hatta kopma noktasına gelmesi. Bunda elbette uzak bir sunucuya bağlanmanız önemli rol oynuyor. Bu nedenle örneğin ABD'nin San Francisco eyaletindeki bir sunucudan Twitter'a girmek yerine Avrupa kıtasında yer alan ve ülkemize daha yakın olan bir bölgeden seçeceğiniz sunucu internet hızınızı elbette artıracaktır. VPN uygulamalarının birçoğunda kullanıcıların dünyanın çeşitli bölgelerinden sunucu seçme şansı vardır ve dolayısıyla bu özelliği mutlaka kullanın.

GÜVENİLİR OLMAYAN VPN SERVİSLERİNDEN UZAK DURUN

Haberin Devamı

Google'da arama yaparak bulacağınız her VPN servisine güvenmeyin. Sonuçta bu uygulamalar internet bağlantınızı kullanıp sizi bir sunucuya taşıyıp oradan da Twitter'a erişmenize imkan verecekler. Yani sizle fazlaca içli dışlı olacak bir uygulamadan söz ediyoruz. Güvenilir olmayanı elbette tercih edilmemeli. Bu nedenle HotSpot Shield VPN, TOR, EarthVPN, ZenMate veya TunnelBear uygulamaları bu iş için güvenilebilecek uygulamalardır.

TWITTER AÇILDIĞINDA NE OLACAK

Twitter'ın sonsuza dek ülkemizde kapalı kalmasını beklemiyoruz. O nedenle Twitter'ın açılması durumunda telefonunuza veya bilgisayarınıza kurduğunuz VPN uygulamalarınızı OFF konumuna getirip pasifize edebileceğiniz gibi tamamen cihazınızdan da kaldırabilirsiniz. Hedef siteye erişim sorunu yaşamadığınız sürece bu uygulamaları tercih etmeyin; sonuçta hem internetinizin hızı daha düşük olacaktır hem de telefonların şarj ömrü de daha hızlı azalacaktır.

selimozturk@hurriyet.com.tr
twitter.com/selimozturk

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!