Silikon Vadisi'nden gelen sıra dışı proje: VR Davul

Güncelleme Tarihi:

Silikon Vadisinden gelen sıra dışı proje: VR Davul
Oluşturulma Tarihi: Mart 06, 2019 12:52

Dünyanın teknoloji merkezi Silikon Vadisi'nin önemli şirketlerinden biri olan Magic Leap'te Artırılmış Gerçeklik ve Sanal Gerçeklik alanlarında yapmış olduğu çalışmalarla adını duyuran Emre Tanırgan, Paradidle VR Davul projesini tanıttı.

Haberin Devamı

Tanırgan'ın 2 yıldır üzerinde çalıştığı sanal gerçeklik davul uygulaması olan Paradiddle, Amerika'nın en iyi bilinen teknoloji ve sanat festivallerinden South by Southwest (SXSW)'in her sene düzenlediği İnteractive İnnovation Awards (İnteraktif İnovasyon Ödülleri) ödüllerinde Ses ve Müzik İnovasyonu dalında dünya çapında 5 finalistten biri seçildi. Her sene dünyanın en yenilikçi ve etkileyici teknolojilerini seçip onlara yer veren bu ödül kapsamında Paradiddle, festivalde bir gün boyunca tüm basın, jüri ve festivale katılan binlerce kişiye tanıtılacak. Emre Tanırgan’ın geliştirdiği proje, içinde Google ve Alibaba gibi isimlerin de yer aldığı diğer finalistlerle birlikte aynı vitrinde gösterilecek.

Paradiddle bununla birlikte 2016’da Oculus'un "Oculus Launch Pad" adlı her sene seçtiği ve eğitim verdiği 100 kişilik gruba dahil oldu ve o grup içerisinde Oculus tarafından yatırım alan 11 projeden biri seçildi.

Haberin Devamı

Gerçekçi ses sistemi ve kolay kullanımı sayesinde hem ilk defa davul çalmaya başlayanlar hem de profesyonel müzisyenler için kullanışlı bir sanal enstrüman olan Paradiddle, piyasaya sürüldüğü günden beri gittikçe büyüyor. Daha önce hiç davul çalmamış insanlar uygulamayı kullanarak kendi kendilerine davul çalmayı öğrenebiliyorlar.

Silikon Vadisinden gelen sıra dışı proje: VR Davul

Emre Tanırgan

Paradiddle VR Davul Geliştiricisi Emre Tanırgan projeyi anlattı: "Paradiddle bateri çalma deneyimini sanal gerçekliğe uyarlayarak gerçek dünyanın sınırlamaları olmadan bateri çalmanıza izin verir. Uygulamanın gerçekçi ses sistemi sayesinde vurma hızınız ve çalış şeklinizdeki başka faktörler hesaba katılır ve davullardan çıkan her ses de gerçek bir bateri setindeki gibi bu faktörlere göre farklılıklar gösterir. Davul paletinizden istediğiniz kadar davul yaratıp çevrenizde istediğiniz bir yere yerleştirebilir, ve ideal bateri setinizi oluşturmak için kolaylıkla her davulun yerini değiştirebilir ve büyüklüğünü ayarlayabilirsiniz. Çaldığınız şarkıları uygulama içinde kaydedebilir ve kayıtlarınızı Paradiddle topluluğundaki diğer kişilerle paylaşabilirsiniz. Yeni bir parçayı öğrenmeye çalışırken başkasının kaydını çalıp öğrenmeye yardımcı olması açısından parçayı yavaşlatabilirsiniz. Paradiddle kayıt tam önünüzde oynatılırken her bir davula ne zaman vurmanız gerektiğini gösteren görsel ipuçları kullanır. Sanal gerçekliğin olanakları sayesinde gerçek hayatta bateri öğrenimi sırasında yer verilemeyen bir çok imkanı size sunar.

Haberin Devamı

Uygulama Özellikleri

· Gürültü yapmadan, pahalı bir bateri seti almadan ve davulları koyacak bir yer bulma ihtiyacı duymadan tamamen sanal bir bateri seti çalabilirsiniz.

· Mevcut çalınabilir davullar listesi: hi-hat, bass/kick davul, trampet, 3 tip tom davulu, 4 tip zil. Bu liste gelecekte ksilofon, marimba gibi başka perküsyon enstrümanlarını da içerecek.

· Gerçekçi ve duyarlı ses sistemi. Her davul, davulun ne kadar sert veya hangi kısmına vurulduğu gibi çeşitli faktörlere bağlı olarak farklı ses örnekleri çalar. Uygulamadaki her davul, bu faktörlere bağlı olarak 100'den fazla ses örneği varyasyonuna sahiptir; bu da Paradiddle içindeki bir davula vurduğunuzda duyduğunuz sesin kulağa doğal gelmesini sağlar. Paradiddle fiziksel bir yüzeye vuruyormuşsunuz hissini vermek için titreşim (haptic feedback) ve görsel öğeler kullanır.

· Kendi bateri setinizi yaratıp kişiselleştirebilirsiniz. Paletinizden ortamınıza istediğiniz kadar davul sürükleyip bırakabilirsiniz. Bir düğmeye basarak herhangi bir davulu bulunduğu yerden alabilir ve gerçek hayattaki gibi vida sıkıp gevşetme ihtiyacı duymadan, istediğiniz yere yerleştirebilirsiniz. Bateri setinizi kaydedip ve uygulamaya geri döndüğünüzde geri yükleyebilirsiniz.

· Çaldığınız şarkıları Paradiddle topluluğundaki diğer kişilerle kaydedin ve paylaşın. Bir şarkı çalmada Paradiddle, her bir davulun ne zaman vurulacağını, şarkıyı nasıl çalacağınızı öğrenmenize yardımcı olacak görsel ipuçlarını kullanır. Benzersiz sürükleyici bir öğrenme ortamındaki bir kaydı hızlandırın, yavaşlayın ve oynatın ya da arkanıza yaslanıp gösteriyi izleyin.

· MIDI giriş / çıkış desteği. MIDI, günümüzde tüm profesyonel müzik prodüksiyon programları ve cihazları tarafından kullanılan bir sinyal formatıdır. Elektronik bateri pedalları ve benzeri MIDI cihazları Paradiddle içerisindeki davulları çalabilmek için uygulamaya entegre edilebilir. Aynı zamanda MIDI çıkış desteği sayesinde Paradiddle başka herhangi bir müzik prodüksiyon yazılımına bağlanabilir, ve böylelikle kullanıcının sahip olduğu sesleri çalmak için kullanılabilir. Bu da Paradiddle'ı son derece güçlü bir müzik prodüksiyon uygulamasına dönüştürür.

· Pedal ve farklı cihaz entegrasyonu. MIDI cihazlarına ek olarak, USB üzerinden bağlanabilen pedallar, Rock Band pedalları, yarış oyunu pedalları veya klavye tuşlarını taklit edebilen her cihaz Paradiddle'daki kick veya hi-hat davullarını kullanmak için uygulamaya bağlanabilir.

· Özelleştirilebilir davul sesi seçenekleri. Herhangi bir davulun ses ayarlarını değiştirebilir, ses seviyesi ve frekansı gibi özelliklerini belirleyebilirsiniz.
· Bilgisayarınızdaki müzik dosyalarını uygulamaya yükleyip çalabilme.

· Kamera araçları. 3. kişi kamera aracı, kullanıcıların başka bir perspektiften kayıt yapmak için uygulama içinde sanal bir kamerayı kolayca konumlandırmalarına izin verir.

Tanırgan, projenin ortaya çıkışını şu sözlerle anlatıyor:

2016 yılının başlarında iş değiştirmek ve yeni bir şehre taşınmak üzereydim. Eski iş yerimde istediğim zaman pratik yapabileceğim bir bateri seti olmasına karşın yeni ofisimde böyle bir imkanım olmayacaktı. Ben de bu yüzden sanal gerçeklik(VR) ile gerçek hayat arasında bateri çalma becerilerinde çakışma olup olmadığını görmek için kendime basit bir VR davul seti yaratmaya başladım. Yarattığım VR bateri setinin yeterliliğini test edebilmek için davulda çalmasını bildiğim bazı şarkıları sanal gerçeklik içerisinde çalmayı denedim. Bu denemeler başarılı oldu ve hatta gerçek hayatta çalmasını bilmediğim şarkıları tamamen sanal gerçeklik içerisinde pratik yaparak kendime öğretmeyi başardım. Çaldığım bu bateri “cover” videolarını paylaştıkça sanal gerçeklik dünyasından gelen ilgiyi görünce, ben de bu yarattığım prototipi başkaları tarafından da kullanılabilir gerçek bir uygulamaya dönüştürmeye karar verdim.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!