Özel bilgilere dikkat edin

Güncelleme Tarihi:

Özel bilgilere dikkat edin
Oluşturulma Tarihi: Nisan 08, 2009 12:40

Kişisel bilgilerimizi verdiğimiz sosyal paylaşım ve diğer türdeki sitelerde dikkatli olmak gerekiyor.

Facebook, Google ve benzeri bilgi paylaştığımız siteler gün geçtikçe daha cazip hizmetlerle karşımıza çıkıyorlar. Google cep telefonunuzdaki bilgileri ücretsiz olarak GPRS yardımı ile yedekliyor. Facebook cep telefon numaranızı bile alarak bilgilerinizi güncel tuttuğunu iddia ediyor. Peki bunların bir bedeli yok mu?

Soruya cevabı yine ben vereyim: Elbette var. Kimse kara kaşımıza ya da kara gözümüze bu hizmetleri sunmuyor. Siz farkında olmasanız bile ev adresiniz, cep telefonunuz, alışveriş yaptığınız marketin ismi, doğum tarihiniz gibi istatistiki bilgilerin bir değeri var. Birçok firma bunları farklı şekillerde pazarlayarak bu bilgiler üzerinden para kazanıyor. Yani her türlü mahrem bilgi internet aleminde para ediyor. Elbette bu ekonomik gelir beraberinde  mahremiyet sorununu da getiriyor. Kime ne kadar güveneceğiz ve elinde bu kadar çok bilgi olan bir firmadan etik davranmasını beklemek doğru mu?

Günümüzde mahremiyet tartışmalarının odağındaki bir isim de Google. Son olarak Latitude hizmetini sunan firma, gerçek zamanlı konum bilgisini gösterebiliyor. Bunun için Google Maps 3.0 uyumlu bir cep telefonu ve izniniz yeterli. Aslında Google, Maps hizmeti yardımı ile uzun bir süredir GSM tabanlı konum hizmeti sunuyordu. Bunu arkadaşlarınızı da içine alacak şekilde genişleten firma, izin verdiğiniz takdirde sizin ya da arkadaşlarınızın konumunu görmenizi sağlıyor.

Birçok Google hizmeti gibi gayet faydalı. Peki ya bu birileri tarafından kötüye kullanılırsa. Yani birgün aklı evvelin biri bu hizmeti kişisel ya da ticari çıkarlar için kullanmaya kalkarsa. Düşünün ki sizin yaptığınız hareketlerin, gittiğiniz marketin, her zaman bulunduğunuz mekanların ticari bir değeri var. Bunları analiz edip genel fikir oluşturmak çok da zor değil (özellikle günümüz CRM yazılımlarının fonksiyonları düşünüldüğünde). Anlayacağınız mahremiyet konusunda sınır falan kalmadı.

Sadece Latitude hizmeti değil elbette sorun olan. Google (ya da benzeri firmaların) sunduğu bu tip hizmetlerin hepsinde benzer sıkıntı var. Geçtiğimiz günlerde Facebook kullanıcı bilgilerini satacağını açıkladı. Benzer şekilde Terms of Use (Kullanım Şartları) üzerinde yaptığı küçük bir değişiklikle kullanıcıların girdiği içerik silinse bile kullanımı ile ilgili hakların Facebook'a ait olacağı belirtildi. Doğal olarak kullanıcılardan büyük tepki gören bu uygulama duyulur duyulmaz firma geri adım attı.

Sonuçta Google kullanmayın, Facebook'a girmeyin gibi bir tavsiyede bulunmuyorum. Ancak bu tip sitelerde paylaştığınız bilgiler konusunda dikkatli olmanızı tavsiye ederim. Gün gelir 'keşke bu bilgileri vermeseydim' dediğiniz anlar olabilir. Uzun lafın kısası, kimse kara kaşımıza ya da kara gözümüze bize hizmet sunmuyor. Bunların hepsinin bir bedeli var. Dikkatli olun da bu bedel çok ağır olmasın.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!