Otizm için Türk uygulaması: Otsimo

Güncelleme Tarihi:

Otizm için Türk uygulaması: Otsimo
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 07, 2016 11:43

Zafer Elcik. Henüz 21 yaşında ve uzun süredir ilgisini çeken uygulama geliştirme sevdası ile birlikte Otsimo isimli girişimin de mimarı. Can Dörtkardeşler ve Sercan Değirmenci ile birlikte hayata geçirilen Otsimo otizmli bireylerin eğitimle daha rahat bir hayat sürdürebilmeleri için çözümler sunuyor. Gelişmekte ve az gelişmiş ülkelerde eğitimsizlik ve ödeneksizlik yüzünden iyileşemeyen otizmli bireylerin hayatını değiştirmek istiyor.

Haberin Devamı

Apple, 2008 yılında uygulama dönemini başlattığından beri Avrupa’da 1,4 milyon iş olanağı yaratılmasına yardımcı oldu. Bu işler, Apple’da ve Apple’ın desteklediği geliştiriciler ve şirketler de yer alıyor. Dünya çapında App Store satışlarından elde edilen 36,5 milyar Euro’nun üzerindeki kazancın 10,2 milyar Euro’su Avrupa’daki uygulama geliştiricilere ödendi.  Türkiye’de de Apple ekosistemi tarafından desteklenen 8000’in üzerinde iOS uygulama geliştiricisi var. Bu isimlerden biri de Otsimo'nun kurucularından Zafer Elcik.

İlk etapta iOS platformu için geliştirilen Otsimo uygulaması aileleri ‘kendin öğret’ (self teaching) sistemiyle harekete geçmeye ve aktif rol almaya davet ediyor. Abonelik modeli ile çalışan uygulama daha fazla analitik bilgiler isteyen ebeveynler için düşük ücretler talep ederek masraflarını karşılamayı amaçlıyor.

Otizm için Türk uygulaması: Otsimo


Uygulama ile Otizm hakkında ebeveynler bilgilendirilirken, diğer yandan oyunlar da uygulamalayı renklendiriyor. 

İŞTE OTSIMO UYGULAMASININ YARATICILARI

Zafer Elcik. Eskişehir'de 1994 yılında dünyaya geldi. rta Doğu Teknik Üniversitesinde bilgisayar mühendisliği 3. sınıf öğrencisi olan Elcik, 5'den fazla mobil uygulama geliştirme hackathon'u kazandı. otsimo için 'Otsimo benim üçüncü girişimim' diyen Elcik, GameLooper şirketinde 1 sene çalıştı. Otizmli bir kardeşi olduğunu belirten Elcik sözlerini şöyle sürdürdü:

"Otsimodan önce size otizmden ve hayatımdan bahsetmek istiyorum. Ben otizmli bir kardeşe sahibim. O konuşamıyor, kendi başına dışarı çıkıp, yemek yiyemiyor. O eğitime 5 dakikadan fazla odaklanamıyor. Otizm bir zihinsel engel. Her 68 insanın 1'i otizmli. Bu tüm kanser hastalarının yaklaşık 3 katından fazla. Otizmin neden kaynaklandığı bilinmiyor. Tek çözüm yöntemi erken ve yoğun eğitim. Ancak bu çocuklar eğitime ulaşamıyorlar. Örneğin Türkiye'de sadece %5'i eğitim alabiliyor. %95'i kaderlerine terk ediliyor. Eğitim alan çocuklar ise eğitime 5 dakikadan fazla odaklanamıyor. Birgün farkettim ki kardeşimin okuma yazma bilmemesine rağmen, konuşamamasına rağmen iPadlerle oynayabiliyor. Ve onlara 50 dakikadan daha fazla odaklanabiliyor. Ve Otsimo'yu yarattık. Otsimo otizmli çocuklar için eğitsel oyunlara ve bu çocukların aileleri için eğitim ve takip platformuna sahiptir. Amacımız otizmli çocukların eksik kalan eğitimini iPadler aracılığyla evde tamamlamak ve bu çocukları topluma kazandırmaktır. Otsimo Çocuk, etkinliği kanıtlanmış ABA eğitim modelini tabletlere eğitsel oyunlarlarla getirir. Otsimo büyük veri ve veri madenciliği kullanarak öğrenen bir eğitim platformudur. Bu sayede aileler çocuklarının eğitimini daha ileriye götürebilirler. Otsimo 100 milyondan fazla kişinin hayatına dokunacak ve biliyoruz ki şu an geleceği değiştiriyoruz!"

Otsimo'nun ardındaki bir diğer isim olan Can Dörtkardeşler de 1993 doğumlu. İzmir'de dünyaya gelen Dörtkardeşler, İstanbul Teknik Üniversitesinde işletme mühendisliği 3'üncü sınıf öğrencisi.

Sercan Değirmenci de Otsimo'nun kurucu ortaklarından. 21 yaşında olan Değirmenci de Orta Doğu Teknik Üniversitesinde bilgisayar mühendisliği 3. sınıf öğrencisi ve dolayısıyla Elcik'le sınıf arkadaşı.

Uygulama hakkında daha fazla bilgiye https://otsimo.com adresinden ulaşılabiliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!