NATO Genel Sekreteri gizli bilgileri TÜBİTAK’ın ‘SIR’ında saklıyor

Güncelleme Tarihi:

NATO Genel Sekreteri gizli bilgileri TÜBİTAK’ın ‘SIR’ında saklıyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 19, 2010 00:00

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, gizli bilgilerini saklamak için TÜBİTAK’ın kriptolu USB belleği ‘SIR’ı kullanmaya başladı.

TÜBİTAK Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü (UEKAE) Müdürü Alparslan Babaoğlu, gizlilik düzeyindeki tüm verileri kriptolamada kullanılan ve tamamem milli olan ‘SIR’dan NATO’ya 622 tane sattıklarını bilirtti. Babaoğlu, NATO Askeri Komitesi’nin onayladığı alanındaki tek ürün olan ‘SIR’ı, Rasmussen’nin de bizzat kullandığını söyledi.

İthal edenden itracatçıya
NATO’nun tek kaynağı Babaoğlu, şunları anlattı: “TÜBİTAK BİLGEM UEKAE’de yürütülen çalışmalarla Türkiye, kripto sistemlerini ithal eden bir ülke olmaktan çıkıp, NATO gibi güvenliğini, ABD, İngiltere, Almanya ve İtalya gibi teknoloji devlerinin bulunduğu üye ülkelerinin en iyi tasarımlarıyla sağlayan bir kuruluşa, tek kaynak olarak kripto cihazı sağlar duruma geldi. Kripto sistemleri ihraç eden Türkiye’nin, farklı ihtiyaçlara yönelik sistemlerini tamamen milli tasarımla oluşturluyor.”

Zorlanırsa bilgileri siliyor
NATO Askeri Komitesi tarafından onaylanmış, alanında tek ürün olan SIR, tüm gizlilik düzeylerindeki NATO verisini kriptolamak üzere kullanılabiliyor. Dünya genelinde SIR gibi taşınabilir boyutlarda, yüksek gizlilik dereceli bilgiyi güvenli saklayabilecek türde bir ürün bulunmuyor. Kredi kartı boyunda, 14 milimetre kalınlığında ve 90 gram ağırlığında olan SIR, kolayca taşınabilir olmasının yanı sıra içindeki bilgileri şifreli bir şekilde saklayabiliyor. Kaybolması veya çalınması durumunda içindeki bilgilere ulaşılamıyor. Gerekirse tek bir tuş ile içindeki gizli bilgiler silinebiliyor. Cihazın bir şekilde açılmaya çalışılması durumunda ise içindeki gizli bilgiler kendiliğinden siliniyor. SIR, NATO Askeri Komitesi tarafından onaylanan 11’inci, NATO envanterine giren 4’üncü Türk ürün oldu. SIR, TÜBİTAK UEKAE tarafından tamamen yerli imkanlarla geliştirildi. Ürünün tasarım ve üretim aşamaları, Türk mühendisler tarafından ve yüzde 100 yerli kaynaklarla gerçekleştiriliyor. 2, 4 ve 8 gigabyte halinde üretilen SIR’ın okuma-yazma hızı ise 10 megabyte.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!