Microsoft Surface hakkında her şey

Güncelleme Tarihi:

Microsoft Surface hakkında her şey
Oluşturulma Tarihi: Haziran 20, 2012 11:19

Microsoft'un yeni Surface tabletleri ne sunuyor, iPad ve diğerlerinden farkı ne? İşte cevaplar...

Haberin Devamı

Microsoft tablet piyasasına giriyor. Dün CEO Steve Ballmer, Hollywood'da Surface ve Surface Pro adını verdikleri iki yeni tableti tanıttı. Tabletler farklı işletim sistemleri ve işlemcilere sahip. Daha ucuz olan modelde Windows RT ve ARM işlemci kullanılırken, Surface Pro Windows 8 Pro ve Intel Ivy Bridge işlemci ile piyasaya sürülecek. Böylece ucuz modelin tablet piyasasına, pahalı modelin de ultrabook piyasasına hitap etmesi planlanıyor. Surface ismi size yabancı gelmeyebilir: Microsoft 2007'de aynı isimle bir dokunmatik masa teknolojisi tanıtmıştı. Ancak yeni tablet bilgisayarların bu teknoloji ile ilgisi yok.

Windows RT'li tablet 676 gram ağırlığında ve 9,3 milimetre kalınlığında, yani neredeyse iPad 3 ile aynı ölçülere sahip (665 gram ve 9 mm). Windows 8'li modelin ağırlığı 903 gram, kalınlığı ise 13,5 mm. Ucuz model Surface, 32 veya 64 GB, Pro ise 64 ya da 128 GB dahili belleğe sahip. Her iki modelde microSD yuvası ve microHDMI girişi mevcut. Bunların yanında ucuz modelde USB 2.0, Pro modelinde ise USB 3.0 girişi var.

Her iki tablette WLAN bağlantısı ve 10,6 inçlik ekran var. Pro sürümü Full-HD çözünürlüğe (1.920x 1.080 piksel), RT ise 720p çözünürlüğe sahip. Cihazların kasası magnezyum alaşımlı ve tabletlere dik durmaları için bir ayak eklenmiş.

Cihazların en ilginç özelliği, bir QWERTY klavyeye sahip olan manyetik kilitli kılıflar. "Touch Cover" adı verilen model gömülü bir klavye içeriyor ve sadece 3 mm kalınlığında. "Type Cover" ise 5 mm kalınlığa ve normal bir klavye hissi veren mekanik tuşlara sahip. Klavye sadece kapak açık olduğu zaman devreye giriyor, böylece tablet taşınırken yanlışlıkla tuşlara basılması engelleniyor. Windows 8'li tablet ayrıca manyetik olarak kasaya yapışan bir kaleme de sahip.

Yukarıda da belirttiğimiz gibi, ARM işlemcili tabletlerde Windows RT işletim sistemi kullanılacak. Tabletlerde dokunmatik ekran için optimize edilmiş Microsoft Word, Excel, PowerPoint ve OneNote kurulu olacak. Ama elinizdeki Windows yazılımlarını kullanmak isterseniz hayal kırıklığına uğrayacaksınız. Windows'un bu sürümünde x86 ve x64 uygulamaları maalesef desteklenmiyor. Ancak Windows 8 Pro sürümünde herhangi bir kısıtlama yok. Dizüstü ve masaüstü bilgisayarınızdan alışık olduğunuz bütün yazılımları bu işletim sisteminde çalıştırabileceksiniz.

Cevapsız kalan sorular

Microsoft, her iki Surface tabletinin Sonbahar-Kış 2012 döneminde ABD'de satışa sunulacağını bildirdi ancak fiyatlar konusunda herhangi bir açıklama yapılmadı. Ayrıca başka bazı özelliklerin, örneğin 3G/4G bağlantı desteğinin olup olmadığı da bilinmiyor. Tahminler, Windows 8 Pro modelinin ultrabook fiyatları seviyesinde satılacağı yönünde.

Yeni Surface cihazlarının tablet piyasasını canlandıracağı kesin. Özellikle Pro sürümünün güçlü donanımı, kullanıcılar arasında heyecan yaratacağa benziyor. ARM teknolojisinde ilk defa Android 4 yerine Windows 8'in Metro arayüzlü RT versiyonunun kullanılması da ilgi çekici, ancak her Windows programının desteklenmemesi kullanıcıların tadını kaçırabilir. Yine de Microsoft'un donanım ortaklarının bu yeniliğe nasıl tepki gösterecekleri merak konusu. Neticede Microsoft ilk defa Apple, Samsung, Acer ve benzerlerinin faaliyet gösterdiği bir pazara giriyor, bu nedenle önümüzdeki günler ilginç gelişmelere gebe olabilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!