Mac bilgisayarları tehdit eden fidye yazılımı tespit edildi

Güncelleme Tarihi:

Mac bilgisayarları tehdit eden fidye yazılımı tespit edildi
Oluşturulma Tarihi: Mart 08, 2016 13:05

Windows işletim sistemi için sık sık duyduğumuz fidye yazılımları artık Mac bilgisayarlara da bulaşıyor. Bilgisayardaki dosyaları şifreleyen yazılım bu şifreleri açmak için kredi kartını anında boşaltıyor.

Haberin Devamı

Geçtiğimiz günlerde FBI ile sıkıntılar yaşayan Apple’ın bu sefer de bir fidye yazılımıyla başı dertte. Sadece MAC’leri hedefleyen bu zararlı yazılım, kullanıcıların bilgisayarındaki dosyaları şifreleyerek tekrar açılması için fidye istiyor.

KeRanger adı verilen bu zararlı yazılım, MAC OS X işletim sistemi için geliştirilen tamamlanmış ilk fidye yazılımı olma özelliğiyle dikkat çekiyor. 2014 yılında tespit edilen fidye yazılımı FileCoder’ın yayıldığı dönemde hala eksikliklerinin olması, KeRanger’ın kayıtlara ilk olarak geçmesini sağlıyor.

Mac bilgisayarları tehdit eden fidye yazılımı tespit edildi

Zararlı fidye yazılımı KeRanger BitTorrrent’in Transmission istemcisinin 2.9 sürümü üzerinden yayılıyor. Geçerli bir MAC uygulama geliştirme sertifikasına sahip olan KeRanger bu sayede Apple’ın Gatekeeper güvenlik duvarına yakalanmıyor. Zararlı yazılım bilgisayara bulaştıktan sonra 3 gün bekliyor. Bu da kullanıcıların virüsün nereden bulaştığını anlamalarını zorlaştırıyor. Bilgisayardaki doküman ve veri dosyalarını şifreleyen KeRanger dosyaların geri açılması için 1 Bitcoin yani yaklaşık 408 dolar (yaklaşık 1200 TL) fidye istiyor.

Haberin Devamı

Saldırının ortaya çıkmasının ardından Apple ve Transmission açıklamalar yaparak gerekli önlemlerin alındığını belirtti. Transmission kullanıcısı değilseniz endişelenecek bir durum yok fakat Transmission kullanıcısıysanız KeRanger sizin bilgisayarınıza da bulaşmış olabilir.

Windows işletim sisteminde sıkça rastlanılan fidye yazılımlarından elde edilen fidye miktarı 9 haneli sayılara ulaştı. İlerleyen günlerde MAC OS için yeni fidye uygulamalarının çıkıp çıkmayacağı merak konusu.

indir.com tarafından hazırlanmıştır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!