Lollipop Android ekosisteminin en popüler versiyonu oldu

Güncelleme Tarihi:

Lollipop Android ekosisteminin en popüler versiyonu oldu
Oluşturulma Tarihi: Mart 09, 2016 11:50

Google'ın Ekim 2014'te resmi duyurusunu gerçekleştirdiği Android 5.0 Lollipop, çıkışının üstünden 16 ay geçtikten sonra Android ekosisteminin en çok kullanılan versiyonu hâline geldi.

Haberin Devamı

Google her ay düzenli olarak yayınladığı Android ekosistemi genelindeki sürüm dağılım istatistiklerini paylaştı. 7 Mart tarihine kadar geçen 7 günlük süre içinde Google Play servislerine erişen cihazlara göre hazırlanan istatistiklerde önemli değişiklikler var. Geçtiğimiz ay KitKat'ı geçmeye çok yaklaşan ve kısa zamanda geçeceğinin istatistiklerini veren Lollipop sürümü nihayet Android ekosisteminin en popüler versiyonu hâline geldi.

Google'ın mobil işletim sisteminin en çok kullanılan versiyonu olan Lollipop, toplam Android cihazlarının yüzde 36.1'inde yüklü bulunuyor. Bu değer şubat ayında yüzde 34.1 olarak ölçülmüştü. Geçen ay yüzde 35.5 ile birinci olan KitKat ise yüzde 34.3'e gerileyerek ikinci sıraya yerleşti.

Android Jelly Bean geçen aya göre yüzde 1.6'lık düşüş kaydetmesine rağmen yüzde 22.3'lük oran ile sağlam şekilde üçüncü sırada bulunuyor. Ice Cream Sandwich, Gingerbread, Froyo gibi daha eski sürümler ise sırasıyla yüzde 2.3, 2.6 ve 0.1'lik oranlarla Android ekosistemindeki varlıklarını sürdürmeye devam ediyor.

Haberin Devamı

Android Marshmallow kullanımı artıyor

2015'in ikinci yarısında tanıtılan ve şu anda Android'in en güncel sürümü olan Marshmallow ise tüm Android cihazlarının yüzde 2.3'ünde yüklü olarak listenin epey gerisinde yer alıyor. Ancak Android 6.0 Marshmallow geçen ay sadece yüzde 1.2'lik bir paya sahipti. Bu da en son sürümün son bir ay içinde performansını ikiye katladığını gösteriyor. Önümüzdeki haftalarda piyasaya girecek Samsung Galaxy S7, Galaxy S7 edge ve LG G5 gibi popüler cihazların her biri Android 6.0 Marshmallow ile yüklü olarak gelecek. Bu da Marshmallow'un payının kısa sürede önemli bir yükseliş göstereceğini işaret ediyor.

Google'ın yayınladığı istatistikler Android ekosisteminin parçalı yapısını bir kez daha ortaya koyuyor. Aynı zamanda yayınlanmış bir sürümün ekosistem içinde en yaygın kullanım oranına ulaşmasının uzun zaman aldığı da bir kez daha görülüyor.

Google Play erişimi olan cihazları kapsıyor

Google'ın açıkladığı rakamlar 7 Mart tarihine kadar geçen yedi gün içinde, kullanımı için Android 2.2 ve üstü bir sürümü gerektiren Google Play Store'a erişen cihazlardan elde edilen verilerle ortaya çıkarıldı. Bu, daha eski versiyona sahip Android cihazlarıyla, Google Play uygulamasının yüklü olarak gelmediği; çoğu Çin'de satılan akıllı telefon ve tabletlerden, ayrıca Amazon'un Fire tablet serisinden olan cihazların Google'ın açıkladığı istatistiklere dahil olmadığını gösteriyor.

Teknoblog tarafından hazırlanmıştır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!