Klimayı kullanmak dışarıdaki havayı ısıtıyor mu?

Güncelleme Tarihi:

Klimayı kullanmak dışarıdaki havayı ısıtıyor mu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 12, 2017 13:22

Klima kullanılan yerlerde eğer büyük bir binanın yanından geçiliyorsa dışarıya verilen sıcak hava dikkat çeker. Bunu merak edenler klima özellikle yaz aylarında dışarıyı ısıtıp ısıtmadığı hakkında bilgi sahibi olmak istiyor. Peki bina içini soğutmak için kullanılan klimalar dışarıyı ısıtıyor mu? İşte bu sorunun cevabı

Haberin Devamı

Uzun cevap: 1975’te Texas Monthly dergisi Houston’un “Tüm ABD’nin en sıcak yeri”ne dönüşmesini açıklamaya çalışan bir makale yayınladı. Makalede şöyle deniyordu: “Isı üreten makinelerin başında, tam da ısıyı ortadan kaldırmak için tasarlanmış aygıt, hepimizin bildiği emektar klima geliyor.” Bir klima, binanın içindeki sıcaklığı dışarıdaki havaya aktarır ve deli gibi elektrik harcar.

Yıllar boyunca iklimbilimciler bunun etkisini ölçmeye çalıştı. 2007’de Japonya’daki Okayama Bilim Üniversitesi’nden Yukitaka Ohashi, klimaların Tokyo şehir merkezindeki sıcaklığı 2 F kadar yükseltebildiğini buldu. 2013’te Paris sokaklarındaki sıcaklıkları modelleyen bir çalışma, bu etkinin en çok geceleri ortaya çıktığını kanıtladı ki, bu aslında çok ilginç. Zira klimaları en çok güneş tepemizdeyken kullanıyoruz.

Haberin Devamı

Bunun nedeni, atmosferin Dünya’nın yüzeyiyle temas halindeki gezegen sınır katmanının gündüzleri en kalın halde olması. Böylece ürettiğimiz ekstra ısı yukarı doğru dağılıyor. Geceleriyse, normalde 3,5-4 km kalınlığındaki bu katman 100 metreye kadar inceliyor. Bu yüzden de ısı, yüzeye yakın kalıyor.

2014 tarihli bir makalede Francisco Salamanca ile Arizona Eyalet Üniversitesi’nden meslektaşları, klimaların Phoenix’teki yüzey hava sıcaklığı üstündeki etkisini modelledi. Tek bulabildikleri geceleri havanın 2 F kadar ısındığıydı (gündüz sözünü etmeye değer bir artış yoktu). Fakat siz koşup klimayı duvardan sökmeye girişmeden hemen belirtelim. Salamanca, “Klimaları kapatmak çözüm değil,” diyor. İklimlendirme sistemleri özellikle de kavurucu yaz sıcaklarında hayat kurtarabiliyor.

Alın size bir alternatif: Aşırı ısıyı şehrin atık su sistemine yönlendirelim. (Suyun daha yüksek ısı kapasitesi var, yani havadan dört kat daha fazla enerjiyi taşıyabiliyor.) Salamanca, bu planın doğru uygulandığı takdirde sokaklardaki sıcaklığı düşüreceğini söylüyor.

popsci.com.tr Tarafından Hazırlanmıştır.

BAKMADAN GEÇME!