Kasa deyip geçmeyin

Güncelleme Tarihi:

Kasa deyip geçmeyin
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 16, 2012 12:09

Bilgisayar kasalarını küçümsemeyin; bu basit sandığınız kutularla ilgili bilmediğiniz çok şey var.

Haberin Devamı

Günümüzde diz üstü bilgisayarlar yükselişlerini sürdürüyorlar ama masaüstü PC'lerin soyu henüz tükenmedi ve yakın bir gelecekte de tükenecek gibi görünmüyor. Hala her gün pek çok kişi yeni bir masaüstü PC alıyor. Bu alışverişte herkes RAM, CPU veya ekran kartı seçiminde hassas davranıyor ama kasayı seçerken aynı özeni gösteriyorlar mı? Pek sayılmaz. Bunun sebebi dış görünüşü dışında neye dikkat edeceklerini pek bilmemeleri.

Bir kasa almadan önce PC'nin diğer bileşenlerinin ne olacağını iyi düşünmek gerekiyor. Örneğin nasıl bir ana kart kullanacaksınız? Beğendiğiniz kasanın ana kartınızı desteklediğinden emin olmanız çok önemli. SSD kullanacaksanız bu desteğin de var olup olmadığını kasayı almadan önce kontrol etmenizde fayda var. Ekran kartınızı destekleyecek mi, sabit diskler için yeterince yer var mı, fanlar işlemciyi soğutmak için yeterli olacak mı?

Tüm bu soruların yanıtı ararken özellikle dikkat etmeniz gereken iki konu var. Bu konulardan ilki kasanın soğutma özellikleri. Genellikle daha büyük kasaların daha kolay soğutulacağını bilmenizde fayda var. Ama PC'nizi sadece e-postalarınızı kontrol etmek ve Facebook'a girmek için kullanacaksanız zaten ciddi bir ısınma sorunu yaşamazsınız. En yeni oyunlar veya 3D işlemlerle uğraşanların ise daha büyük kasalar tercih ederek, kasa içerisinde hava dolaşımını sağlamalarında fayda var.

Soğutmayı sağlayanın kasalardaki fanlar olduğunu biliyoruz. Aynı zamanda bir kasanın kulakları sağır edecek gürültüsünün en büyük suçlusu da fanlardır. Bu yüzden ihtiyacınız ne olursa olsun fan seçimi büyük önem taşıyor.

Bu konudaki en önemli ipucu; daha küçük fanların daha çok gürültü çıkartacağıdır. İlk bakışta tam tersinin daha mantıklı olduğunu düşünseniz de küçük fanların aynı hava akımını yaratmak için daha çok sayıda dönüş yapmak zorunda olması, büyük fanlara göre daha çok ses çıkarmaları anlamına geliyor. Bu yüzden kasada birkaç tane büyük fan olması sessizliği sağlamak için faydalı olacaktır.

Ayrıca kullanacağınız sabit diskiniz de gürültüye katkıda bulur. Bu nedenle mümkün olduğu kadar yeni teknoloji ile üretilmiş sessiz sabit diskler seçmelisiniz ve sabit disklerin çalıştığında titreşim yaratmayacak şekilde çok iyi vidalanmış olduğuna da emin olmalısınız.

Bu ipuçları sayesinde bir sonraki kasanız, bir öncekinin yol açtığı hayal kırıklıklarından sizi kurtaracaktır...

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!