iPhone 5'in ekranı niye değişmedi

Güncelleme Tarihi:

iPhone 5in ekranı niye değişmedi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 28, 2012 09:39

Apple, iPhone 5'in ekranında neden AMOLED gibi son teknoloji bir ekran kullanmıyor?

Haberin Devamı

Apple, iPhone 5'de inç başına 326 piksel gibi yüksek bir yoğunluk sunan 4 inç'lik bir ekran kullanıyor. Peki iPhone 5'in ekranı, neden AMOLED'e sahip değil? Apple, iPhone 5'de gerçekten de son teknolojiye sahip bir ekran mı kullanıyor?

Apple, iPhone'da LCD ekran kullanıyor ve daha yüksek kontrast ve tepki süresi sunan AMOLED'i kullanmıyor. Connecticut'tan danışman Ken Werner'a göre Apple, OLED'i yok saymıyor ancak Apple'ın ihtiyacını karşılayacak kadar OLED ekranı üretilmiyor. Apple, 2010 ve 2011'de 140 milyondan fazla iPhone satmıştı. iPhone 5 ise ilk 24 saatinde 2 milyon ön sipariş almayı başardı.

Yasal sorunlar

AMOLED ekranların iPhone 5 için yetersiz sayıda üretilmesinin yanında, bu ekranların çoğunun Samsung Display tarafından üretiliyor olması da bir sorun. Werner, Apple'ın bütün ekranlarını Samsung'dan almak istemeyeceğini söylüyor.

Werner, Samsung'un kendi cepleri için ihtiyaç duyduğu AMOLED ekranları zorlukla yetiştirdiğini, Galaxy Note'un 5.3 inç'lik bir AMOLED ekrana sahip olmasına karşın Galaxy Note 10.1'in LCD ekranlı olduğunu vurguluyor. Werner'a göre 10.1 inç'lik tabletlerde AMOLED ekran kullanılması, onların fiyatının artmasına neden oluyor.

Apple'ın AMOLED'i kullanmama nedenlerinden bir başkası da çözünürlük olabilir. iPhone 5'in ekranı 326 PPI (inç başına piksel) sunarken, AMOLED ekranlar 250-280 PPI'a ulaşabiliyorlar. Ancak NPD DisplaySearch'den Baş Analist Jae-Hak Choi'ye göre AMOLED'lerdeki bu durum, önemli bir zaafiyet değil.

IHS'den Ed Border ise Apple'ın donanımlara yaklaşımının farklı olduğunu, şirketin ürünlerinde genellikle olgunlaşmış teknolojilere yer verdiğini söylüyor.

Bu arada AMOLED ekranlar, şu an sıklıkla akıllı ceplerde kullanılsa da Samsung ve LG, yakın bir zamanda 4mm kalınlığında 55 inç'lik OLED TV'ler satmayı planlıyorlar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!