İnternette ne kadar gizlisiniz

Güncelleme Tarihi:

İnternette ne kadar gizlisiniz
Oluşturulma Tarihi: Haziran 02, 2014 14:41

İnternette yaptıklarınızı kimler izliyor? Buna nasıl engel olabilirsiniz? Bilmeniz gerekenler burada.

Haberin Devamı

Chip.com.tr'nin haberine göre; Çevrimiçi herhangi bir şey yaptığınızda, birileri mutlaka sizi izliyor. Ve sizi izleyenler sadece sitenin veya servisin sahipleri değil. ISP'niz, sosyal medyanız, reklam firmalarından biri veya güvenlik servisleri, siz farkında olmadan sizi takip ediyorlar. Peki bu konuda ne yapabilirsiniz?

Çevrimiçi bilgilerinizin ne kadarını istenmeyen kişilerle paylaştığınızı anlamak, sanıldığından daha kolay. Firefox için geliştirilen Lightbeam eklentisi ile neresi ile ne kadar bilgi paylaştığınızı birkaç dakika içinde öğrenebilirsiniz. Mesela, tipik bir gazete sitesinde 31 farkı site ve servise merhaba deyin: araştırma firmaları, reklam firmaları, sosyal ağlar, yazı tipi sağlayıcıları, ve yine reklam firmaları.

Tabii bu siteler mutlak bir şekilde kötü veya endişe etmemizi gerektirecek bir şey yapmıyorlar. Çok büyük çoğunluğu yalnızca kullanıcının siteye nasıl geldiğine ve hangi tarayıcıyı kullandığına bakıyor. Yine de, Facebook dışı internet kullanımınızı Facebook ile paylaşmak istemiyor veya alışveriş sitelerinin fiyatlarını hangi sitelerden geldiğinize göre ayarlamasını istemiyorsanız, izlerinizi saklamanız çok da zor değil.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!