İnternetin büyük değişimi

Güncelleme Tarihi:

İnternetin büyük değişimi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 20, 2009 09:59

İnternet artık baştaki internet değil: Dev bilgi kaynağının 5 yılda geçirdiği değişime inanamak zor...

Haberin Devamı

Arbor Networks'ün 256 Exabyte veriyi inceleyerek 2 yılda ortaya koyduğu araştırmanın sonuçları, internetin dramatik bir değişim gösterdiğini ortaya koyuyor.

Bundan 5 yıl öncesinde ağırlıklı olarak Tier 1 olarak sınıflandırılan dev servis sağlayıcıların hakimiyetindeki internet, el değiştirdi. Eskiden Tier 1'den Tier 2 dağıtıcılara, kullanıcılara dağılan trafik, P2P bağlantıların popülerliğiyle birlikte, ağırlıklı olarak kullanıcılar arasında gerçekleşiyordu. Ama P2P ağlar da eski popülerliğini yitirmiş durumda.

İnternetin yeni hakimleri Google, YouTube, Microsoft, Facebook gibi devler. Google, dünyadaki internet trafiğinin yüzde 6'sını tek başına elinde tutuyor. Bu bir tek kurumun elinde tuttuğu en yüksek pay. Eskiden on binlerce ağa dağılan trafik iyice toparlanmış durumda. 150 ağ internet trafiğinin yüzde 50'sini elinde tutuyor.

Haberin Devamı

Devlerin payı çok ilginç, 150 ağ trafiğin yüzde 50'sine sahipken, tepede yer alan birkaç site trafiğin yüzde 30'una sahip olmayı başarıyor. P2P'ın popülerliğinin düşmesinde, bu dev internet sitelerinin içeriğe çok kolay ve hızlı erişim sağlamasının payı çok büyük.

Milyarlarca dolar harcayan dev şirketler, geçen yıllar zarfında küçük siteleri satın alarak, bu sitelerin trafiğini de yuttular. İnternet artık daha yoğun, daha düz, daha az karmaşık bir yer.

Arbor Networks'ten baş araştırmacı Craig Labovitz'e göre internette ikinci safhaya geçilmiş durumda. İnternetin amacı artık internet sitelerine bağlanmak değil. Internet bu aşamada içerik dağıtım ağlarının ağırlıklı etkisi altında.

Günümüzde internet trafiğinin yüzde 20's video. YouTube, Hulu ve Netflix gibi video paylaşım siteleri kullanıcılara videoya kolay ulaşım imkanı sununca, başta bahsettiğimiz üzere P2P ağların da sahip olduğu trafik yüzdesi büyük bir düşüş yaşadı. 90'lardaki Limewire ve Napster çağı geride kaldı. Akamai, Limelight, BitGravity, Highwinds, Gravity gibi siteler, internetin ağırlığını sırtlanmış durumdalar.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: HER TELDEN 192 DUVAR KAĞIDI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!