Ä°nternet sitelerinin mobil cihazlara uyumu

Güncelleme Tarihi:

Ä°nternet sitelerinin mobil cihazlara uyumu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 02, 2013 09:44

Cep telefonlarından internete ulaşımın sağlanması, özellikle akıllı telefonların gündelik hayatta giderek daha fazla yer tutması ile beraber sabit bilgisayarlarda rahatlıkla girilen sitelerin mobil cihazlara olan uyumluluğu konusu da oldukça önem kazandı. Kullanıcıların masaüstü bilgisayarlarda sürekli olarak girdikleri internet sitelerinde, çok daha küçük ekranlı, farklı işlem kapasitesi olan, farklı bağlantı hızına sahip ve farklı arayüzü bulunan mobil cihazlarda da sorun yaşamadan dolaşabilmeleri bugünün teknoloji dünyasında en çok tartışılan konulardan biri.

Haberin Devamı

Aydın Üniversitesi İletişim Fakültesi Görsel İletişim Tasarım Bölümü öğretim üyesi Yard.Doç. Dr. Deniz Akçay ve Doç. Dr. Cem Sütçü bu konuda hurriyet.com.tr'nin mobil versiyonunu baz alarak okuyucular üzerinde önemli bir çalışma yaptılar.

/images/100/0x0/55ea6e19f018fbb8f87f65f2

Çalışma bu konuda şu ana kadar Türkiye'de yazılan ilk ve tek tez. Biz de okuyucuların mobil cihazlar ile ilgili beklentilerini Yard.Doç Dr. Deniz Akçay ile konuştuk.

- Mobil cihazlarından internete giren kitle en çok hangi noktalara önem veriyor?

Okuyucular için en önemli konulardan biri görseller. Bir sitedeki görsellerin kaliteli olması, çözünürlüklerinin yüksek olması kullanıcıların dikkat ettiği noktalardan biri. Bununla beraber yönlendirmenin iyi olması halinde özellikle haber sitelerindeki ilgili haberin sosyal medyada okuyucular tarafından paylaşılma oranı artıyor.

Sayfanın kişileştirilmesi bir diğer önemli konu. Okuyucu mobil cihazlardan bir haber sitesine girdiğinde kendi ilgisini çeken konulara göre bir filtre koymak istiyor.

Örneğin akıllı telefonundan siteye girdiğinde sadece teknoloji ve ekonomi haberlerinin kendisini karşılamasını istiyor.

Son olarak okuyucu için arşivleme yapabilmek de önemli. Kullanıcılar eski bir habere dilediği zaman vakit kaybetmeden ulaşabilmek istiyor.

- Haber sitesi özelinde bakıldığında okuyucular için önemli olan nedir?

Haber sitelerinde öncelikle taze haberler olması öne çıkıyor. Okuyucular haberin giriliş tarihini ve zamanını mutlaka görmek istiyor.

Haber sitelerinde haberlerin okuyucuların dikkatini çekecek şekilde organize edilmesi gerekiyor. Bununla beraber haberlerin içinde diğer bağlantılı haberlere bağlantılar ile erişim olması okuyucunun beklentilerinden biri.

Ayrıca kullanıcılar okudukları habere ilişkin yorum yapabilmek ve diğer okuyucuların da yorumlarını görmek istiyor.

Çalışmanız için neden hurriyet.com.tr'yi seçtiniz?

Hürriyet.com.tr ile  daha çok okuyucuya ulaşabildim. Çünkü hurriyet.com.tr'nin mobil sürümüne hem Android'den hem de Apple cihazlarının kullandığı IOS işletim sistemlerinden erişilebiliyor.

- Mobil cihazların geleneksek yazılı gazeteye göre avantajları nelerdir?

internet ile yazarlar ile etkileÅŸim içindesiniz. Yazarlar ile baÄŸlantı kurabiliyorsunuz. Ayrıca internet sayesinde arÅŸive rahatça ulaÅŸabiliyor, bir habere anında yorum yapabiliyorsunuz.Â
           Â
- Mobil cihazların sabit bilgisayarlara avantajları nelerdir?

Öncelikle mobil cihazlar ile sabit bir yere bağlı kalmak zorunda kalmıyorsunuz. İnternete girmek için masa başına geçmek gerekmiyor. İnsanlar artık bilgiye anında ulaşmak istiyor.

- Çalışmanızı hazırlarken en çok nerede zorlandınız?

Çalışmayı hazırlarken en çok kaynak bulma konusunda zorlandım. Türkiye'de bu konuda kaynak yok. Konuyla ilgili yabancı kaynaklara erişebilme de biraz zorlandım.

dtursen@hurriyet.com.tr

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!