İnternet oyunlarıyla duygusal bağ kuruyoruz

Güncelleme Tarihi:

İnternet oyunlarıyla duygusal bağ kuruyoruz
Oluşturulma Tarihi: Kasım 25, 2013 10:19

Düzce Üniversitesi (DÜ) Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Psikiyatri Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Ataoğlu, bireylerin internetteki oyunlarla duygusal bağ kurduğunu belirterek, "Şiddet veya şiddete yönelik davranışlara neden olan ortamlarla karşılaşmamız, duygusal hafızamızı harekete geçirir, o da bilişsel hafızamızın önüne geçer” dedi.

Haberin Devamı

Yetişkinlerin internetteki oyunlara zaman geçirmek amacıyla başladığını aktaran Ataoğlu, zamanla bağımlılık oluştuğunu savundu.

“Kişi, oyuna odaklanarak sıkıntılarından uzaklaştığını hissettiği zaman kendini iyi hisseder, bu odaklanmasını pekiştirir ve oyun oynamayı sürdürür” diyen Ataoğlu, bir süre sonra oyun dışındaki zamanın sıkıcı hale gelebildiğini, bireylerin oyun oynayınca mutlu hissetmeye başladığını kaydetti.

Korku, heyecan ve haz

Birçok insanın internetteki oyunlarla duygusal bağ kurduğuna işaret eden Ataoğlu, şöyle konuştu: “Bu duygusal bağımlılığın içinde her türlü duygu olabilir. Korku, heyecan ve haz. Duygusal bağımlılığın kötü taraflarından birisi de internet üzerinde oynadığımız herhangi bir oyunun bize duygusal bağımlılık, duygusal öğretme yaşatmasıdır. Özellikle şiddet veya şiddete yönelik davranışlara neden olan ortamlarla karşılaşmamız duygusal hafızamızı harekete geçerir o da bilişsel hafızamızın önüne geçer. İnsanlar heyecan ve öfke gibi anlarda, duygusal hafızalarını kullanır. Çocuklar için özellikle internet oyunlarının şiddete dönük olmaması gerekir çünkü çocuklar için şiddete dönük olarak hafıza neyle yüklüyse ilk davranışları onunla ilgili olur. İnternet ortamında geçirecekleri zamanı kısıtlamalı ve yaşıtlarıyla daha insancıl ilişkilere yöneltmemiz gerekir."

Sanal kumar oyunlarının ekonomik felaketlere yol açtığını vurgulayan Ataoğlu, son aylarda bu konuda artış olduğunu dile getirdi.

"Bu durum ekonomik sorunlar yaratıyor" diyen Ataoğlu, "Uzun süre internet ortamında bulunulması aile, iş ve sosyal hayatı etkiliyor. Ailede sorunlara, iş hayatında verimsizliğe, başarısızlığa, sosyal hayatta ise izolasyona yol açmaktadır. Heyecan ve ödüllendirmeyi yaşama duygusu internette oynanan oyunlara karşı bizi koşullandırır. Kazanma ve heyecan duygusu bir müddet sonra kayıplara, kayıpları telafi etmeye, yerine koymaya dönük bir kısır döngü oluşturur. Bu da günümüzde insanların bir çok sorun yaşamasına neden olmaktadır” ifadesini kullandı.

Ataoğlu, bireylerin internet oyunları konusunda bilinçlendirilmesi ve farkındalık kazandırılması gerektiğini sözlerine ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!