Intel çuvalladı; pes etmedi

Güncelleme Tarihi:

Intel çuvalladı; pes etmedi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 09, 2009 14:54

Bugüne kadar "hep başaran" Intel, ekran kartı macerasında neden çuvalladı? Peki şimdi ne olacak.

Haberin Devamı

Intel resmi olarak, çok çekirdekli ekran kartları çıkartacaklarını onayladı. Larrabee'nin iptal edilmesinin sebepleri ve Intel'in gelecek planları açık ve net bir şekilde ortaya çıktı.

AMD ATI ve Nvidia ekran kartlarını, Larrabee grafik işlemcili ekran kartıyla ezip geçme planları yapan Intel, ağır bir darbe aldıysa da ayakta. Larrabee'den de vazgeçmiş değil. Intel, ekran kartını geciktiği için iptal etti.

Çünkü gecikme esnasında rakipleri çok daha güçlü ekran kartlarını piyasaya sürdü. Intel, Larrabee'nin ilk ekran kartını piyasaya sürseydi, rakipleri karşısında çok zayıf kalacaktı.

Bu yüzden yazılım geliştirmeye ağırlık veren Intel, yeni bir ekran kartı modelini, düzgün bir zamanlamayla piyasaya sürmeye çalışacak.

Intel'in Larrabee GPU'su, CPU özelliklerine sahip. Grafik işlemciler güçlü paralel işlem yeteneğine, CPU'lar ise programlanabilirlik özelliğine sahip. Intel bu işlemcisinde iki dünyanın en iyi yönlerini bir araya getirmeye çalışıyordu. Sonuçta programlanabilir çok çekirdekli bir GPU ortaya çıkacaktı.

Haberin Devamı

Ancak çok çekirdekli mimari demek, özel programcılık demek. İşin yazılım kısmı farklı bir model kullanan Intel için, ATI ve Nvidia'dan daha zor. Bu iki büyük ekran kartı firması mevcut sürücü modellerini günceller ve yeni özellikler üzerinde çalışırken, Intel tamamen yeni bir yazılım modeli üzerinde çalışıyor. Bu ekran kartıyla DirectX arasında komutların aktarılması için gereken ara yazılım. Programlanabilir bir işlemci için yazılım kolay bir proje değil.

İşte gecikmenin esas sebebi bu yazılım. Intel ilk kartı erteledi ve şimdi bu yazılım üzerinde çalışacak. Son halini ise elinde bitmiş donanıma göre verecek. Sonuçta 2012 yılından erken göremeyecek olsak da gayri resmi ismiyle Larrabee II aramızda olacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!