Instagram Lite | İndirin, internet kotanız bitmesin!

Güncelleme Tarihi:

Instagram Lite | İndirin, internet kotanız bitmesin
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 01, 2018 18:54

Instagram, sessiz sedasız Instagram Lite versiyonunu yayınladı. Instagram Lite için herhangi bir duyuruda bulunmayan şirket, bu uygulama ile kapılarını daha fazla kullanıcıya aralamaya hazırlanıyor.

Haberin Devamı

Google Play Store’da yer alan ancak henüz ülkemizde aktif olmayan uygulamanın açıklama kısmında ise şu ifadelere yer verilmiş durumda: “Bu uygulama çok az yer kaplar ve hızlı bir şekilde indirilebilir.” İndirme boyutu 573 kilobayt olan Instagram Lite, 32 megabaytlık ana uygulama Instagram’ın 55’te biri boyutunda. 

Buna rağmen Instagram Lite kullanıcıları, fotoğraflara filtre uygulayarak paylaşabiliyor gönderi ya da Hikaye olarak paylaşabiliyor. Hikayeleri de izleyebilen kullanıcıların, Keşfet sayfasında bir gezintiye çıkabildiğini de belirtelim. Ancak Lite’da video paylaşımı ya da mesajlaşma seçenekleri mevcut değil.

Aslında Instgram, Lite versiyonunu yayınlayarak diğer birçok sosyal ağın da yaptığı gibi gelişmekte olan ülkeleri de kullanıcı tabanına davet etmek istiyor. Zira bu bölgelerdeki kullanıcılar daha az depolama alanına sahip olan eski telefonların yaygın olarak kullanıyor, daha yavaş ağ bağlantısına sahip veya büyük veri paketlerini karşılayabilecek durumda değil.

Haberin Devamı

Instagram Lite sayesinde bu bölgelerdeki kullanıcılar artık fotoğrafları silmek zorunda kalmadığı gibi Instagram’ı görüntüleyebilmek için üçüncü parti uygulamalara da ihtiyaç duymayacak. Aynı şekilde kullanıcıların uygulamayı indirmek için daha fazla para ödemesi ve bu süreçte yaşadıkları bekleyiş de tarihe karışıyor.

Instagram Lite | İndirin, internet kotanız bitmesin

Aslına bakarsanız, Lite, Instagram’ın gelişmekte olan ülkelerdeki kullanıcılara yaptığı ilk davet değil. Daha önce masaüstü ve mobil web sürümleriyle kullanıcıları platformu kullanmaya teşvik ederken, bir süre sonra Hikayeler’i ve Öne Çıkarılan Hikayeler‘i webe taşıyarak masaüstü sürümünü hareketlendirdi. Bu adımların hepsi belki de Lite sürümünü kullanmaya hazır bir kitle yaratmak için atılmış olabilir.

Üstelik yukarıda da bahsettiğimiz gibi sosyal ağlar ve uygulamalar arasında “Lite” sürümü yaratmak oldukça popüler. 2015 yılında Facebook Lite’ı piyasaya süren Facebook, 2017 yılı itibariyle Facebook Lite’ın 200 milyon kullanıcıya ulaştığını duyurmuştu. Bu duyuruyu ise Nisan 2017’de Messenger Lite‘ın piyasaya sürülmesi takip etti. Sosyal ağlarda farklı olarak Uber ise bu ayın başlarında Lite uygulamasını yayınladı.

Haberin Devamı

Instagram Lite da diğer uygulamaların Lite versiyonlarında olduğu gibi yeni kullanıcıların yanı sıra yeni fırsatları da beraberinde getiriyor. Platforma neredeyse aylık 100 milyon kullanıcı ekleyen Instagram, Lite ile birlikte büyüme hızını arttırırken, Snapchat karşısında da elini güçlendiriyor. Sadece ABD’deki genç kullanıcılara hedefleyen Snapchat ise Android tarafında yaşadığı problemler nedeniyle Hindistan ve Brezilya gibi ülkelerin geniş kullanıcı tabanına erişmekte güçlük çekiyor.

Bu anlamda Instagram Lite, kendini reklam platformuna dönüştürme ve bu geniş kullanıcı kitlesi üzerinden gelir elde etme şansını elde edebilir. Yakın zamanda üçüncü parti uygulamalara ve geliştiricilere kapılarını açan Snapchat’in ise rekabete devam edebilmesi için Lite versiyonu üzerinde çalışmasında fayda var.

BAKMADAN GEÇME!